Ronaldo kleineert prestatie Pelé

AZ begint hun Europese avontuur tegen Sporting Club de Braga. Dat de Portugezen meedoen in Europa kan worden toegeschreven aan oud-trainer Jesualdo Ferreira, de huidige oefenmeester van FC Porto. Braga wordt ook wel het Arsenal van Portugal genoemd, dit vanwege hetzelfde shirt motief als dat van de Engelsen.

In de dertiger jaren bezocht toenmalig coach José Szabo het inmiddels verlaten Highbury van Arsenal. De man was dusdanig onder de indruk dat hij bij terugkomst in Portugal de clubleiding over kon halen om de clubkleuren te vervangen. In plaats van het groene tricot werd gekozen voor een rood shirt met witte mouwen, net als Arsenal.

De Portugezen hebben degelijk middenveld met onder meer Hugo Leal en de jinge Argentijn Andres Madrid. Aanvallend moeten Maciel, Marcel en Wender voor de doelpunten zorgen. Tevens staat 81-voudig international João Pinto onder contract bij Braga.

Programma 19 oktober
AZ - Sporting Club de Braga
Slovan Liberec – Sevilla

Niet in actie: Grasshoppers



Feyenoord begint tegen het Zwitserse FC Basel. In december 2004 troffen beide ploegen elkaar voor het laatst, toen won Basel met 1-0. Tegenwoordig gaat het minder met de club. Vorig seizoen werd de landstitel verspeeld aan FC Zürich in blessuretijd. In de competitie staat Basel momenteel vijfde, doelman France Costanzo krijgt daarvan de schuld.

Bij Basel spelen twee bekende spelers die ook in de Nederlandse comeptitie hebben gespeeld. Oud-FC Twente verdediger Daniel Majstorovic en voormalig speler van onder meer NAC Breda en Roda JC, Christiano. Topscoorder van Basel in een Kroaat die acht maal doel trof, Mladen Petric.

Programma 19 oktober
FC Basel – Feyenoord
Wisla Krakou – Blackburn Rovers

Niet in actie: Nancy


SC Heerenveende laatste Nederlandse ploeg die donderdagavond in actie komt. De Friezen mogen op bezoek bij het Spaanse Osasuna. Vorig seizoen wist Osasuna een knappe vierde plek in de Primera Division te bereiken, dit seizoen gaat het nog niet crescendo. De dertiende plaats is het resultaat.

Bekende namen in de selectie komen we niet tegen, alleen Savo Milosevic is een internationaal bekende voetballer. De Servische spits bedankte na het afgelopen WK en sloot met 101 interlands zijn actieve interlandcarrière af. Trainer José Angel Ziganda speelt standaard volgens een strak 4-4-2 systeem met vooral degelijke voetballers.

Programma 19 oktober
Osasuna – SC Heerenveen
Odense BK – Parma

Niet in actie:Parma