Grootste deel bezuinigingen weer uitgelekt

frogstomp had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het grootste deel van de bezuinigingen die het kabinet op prinsjesdag gaat aankondigen zijn al uitgelekt. Het uitlekken is zo'n beetje gebruikelijk aan het worden. Zo is dus nu al bekend dat het kabinet volgend jaar voor 17 miljard euro gaat bezuinigen.

De bezuinigingen hebben onder andere betrekking op loonstijgingen van ambtenaren. Hier zal 250 miljoen euro op worden bespaard. De salarissen van de ambtenaren en de uitkeringen zullen volgend jaar niet stijgen. Daarnaast gaat de belasting op tabak omhoog. Een pakje sigaretten zal 50 cent duurder worden. Dat levert het kabinet 500 miljoen euro op.

Ook zal het ziekenfondspakket beperkter gaan worden. De pil zal uit het pakket verdwijnen. Met de alle bezuinigingen op de volksgezondheid zal 2,1 miljard euro bespaard worden.

Allochtonen met een WW-, WAO- of bijstandsuitkering worden gekort op die uitkering als zij niet slagen voor het inburgeringsexamen. Dat geldt zowel voor nieuwkomers als oudkomers, mensen die al voor 1998 naar Nederland zijn gekomen. De betrokken groep is vrij groot, maar het is niet bekend hoeveel de maatregel gaat opleveren.