Dodelijke xtc-pil toch in Nederland

In heel Nederland is alarm geslagen nu een partij levensgevaarlijke xtc-pillen met de stof pma is opgedoken in Maastricht. De pil heeft in diverse Europese landen al elf levens gekost. Twee weken geleden overleden in Antwerpen nog twee tieners na gebruik ervan. Eerder stierven in Denemarken al vier tieners door de uitgaansdrug. Ook in Duitsland vielen vier slachtoffers, in Oostenrijk één.

Het Trimbosinstituut, dat onderzoek doet naar xtc-gebruik, heeft gisteren alle verslavingszorginstellingen in Nederland gewaarschuwd dat de dodelijke pil nu ook in ons land op de markt is gebracht.

De Maastrichtse politie ontdekte de tabletten met paramethoxy-amfetamine (pma) erin vorige maand bij een 30-jarige straatdealer zonder vaste woon- of verblijfplaats. De man had er 212 op zak. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij het spul in de binnenstad wilde slijten.

Gisteren pas, na onderzoek in een lab van het Forensisch Instituut in Rijswijk, werd duidelijk dat het om de levensgevaarlijke soort xtc ging.

Slachtoffers krijgen bij een te hoge dosis last van hoge koorts terwijl ook de bloeddruk snel oploopt. Verder ontstaat een hoge hartslag, krijgen zij stuiptrekkingen en kunnen zij in coma raken met de dood als gevolg.

"Het gevaar zit hem vooral in de trage werking", zegt Henk Maurits van het Trimbosinstituut. "Gebruikers denken, als die pil na een uur nog niets doet, dat hij niet werkt en slikken dan vaak maar een nieuwe. Maar dat pma werkt veel en veel krachtiger. Geen enkele xtc-pil is natuurlijk veilig, maar dit is een levensgevaarlijk goedje. En het is niet te onderscheiden van een gewone xtc-pil."

De partij die in Maastricht werd ontdekt, was bedrukt met het Nike-logo. Maar volgens de politie bestaan ze ook met andere logo's en zijn ze in alle kleuren en maten verkrijgbaar.

"We gaan nu onderzoeken waar dat spul vandaan komt", meldt politiewoordvoerder Math Dereij. "En ook waar het is geproduceerd. Verder kunnen we alleen maar zoveel mogelijk gebruikers waarschuwen voor het gevaar."

De betrapte straatdealer werd op 26 juli op de Raamstraat in Maastricht toevallig opgemerkt toen de politie de nieuwe camera's die de Maastrichtse binnenstad moeten bewaken, wilde uitproberen. De 30-jarige hoofdverdachte is achter slot en grendel gezet. Zijn twee maten (34 en 28) uit Duitsland zijn na verhoor heengezonden.

Volgens Maurits is het de eerste keer dat een partij pma-tabletten in ons land opduikt. "We zijn een enkele keer eerder een tablet tegengekomen waarvan het vermoeden bestond dat er pma in zat", aldus de zegsman. "Het was wachten op de eerste grote partij. De ontdekking in Maastricht is een duidelijk signaal. Wij raden gebruikers dringend aan om hun pillen te laten testen. Dan weet je precies wat je slikt."