Varkens kwijnen massaal weg

Zeker een derde en mogelijk zelfs al de helft van alle Nederlandse varkensbedrijven kampt met het besmettelijke PMWS, de 'wegkwijnziekte'. Het gaat om een virus dat biggen sterk doet vermageren en hen ademhalingsproblemen bezorgt. De economische schade die deze nieuwe, snel om zich heen grijpende ziekte teweegbrengt, kan een grote omvang aannemen.

Vlees van zieke dieren wordt gewoon verkocht

Het vlees van PMWS-varkens wordt vooralsnog gewoon verkocht omdat het volgens het ministerie van Landbouw geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dat is in strijd met de Vleeskeuringswet waarin staat dat vlees van zichtbaar zieke dieren niet voor consumptie bestemd mag zijn.

Symptomen lijken op die van varkenspest

De symptomen van PMWS, 'Postweaning Multisystemic Wasting Syndrome', lijken sterk op die van de varkenspest: varkens vermageren sterk, worden kreupel, krijgen ademhalingsmoeilijkheden, maagproblemen, koorts en diarree. Veehouders hoeven PMWS niet te melden, daarom was tot voor kort niet duidelijk op welke schaal de ziekte voorkomt.

Het is de stichting Wakker Dier dat de Agrarische Hogeschool Delft heeft laten onderzoeken hoeveel bedrijven in Nederland te maken hebben met PMWS. Wakker Dier zegt dat de Gezondheidsdienst voor Dieren vorig jaar al een stijging van de sterfte onder biggen zag van dertig procent.

Wakker Dier zegt dat de ziekte mede wordt veroorzaakt door het stressvolle leven van varkens. De dieren zouden meer ruimte moeten krijgen, stelt de stichting. Maar het Ministerie van Landbouw wijst er op dat de ziekte ook voorkomt bij scharrelvarkens van biologisch werkende bedrijven.

Volgens Wakker Dier, dat informatie zegt te hebben verkregen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur, maakt het ministerie van Landbouw zich grote zorgen over de ziekte. Tegen het oprukkende virus is echter weinig te ondernemen. Een vaccin tegen de ziekte zou pas in 2004 of 2005 beschikbaar kunnen zijn.