Cybercops gaan drugsverkoop aanpakken

De bestrijding van criminaliteit op het internet wordt geïntensiveerd. Behalve de kinderporno zal de speciale internetbrigade van de politie ook de reclame voor en de verkoop van drugs op het www aanpakken.

Dat schrijft minister Korthals (Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds 1 juli is de politie gestart met de uitvoering van het Nationaal actieprogramma digitaal rechercheren. De ministeries van Justie en Binnenlandse Zaken hebben een startsubsidie van twee miljoen gulden gegeven. De regiokorpsen hebben daar negen ton aan toegevoegd, zodat in totaal bijna drie miljoen gulden beschikbaar is voor het eerste jaar.
Dat geld dient om de grootste knelpunten in de opleiding van mensen en de ontwikkeling en aanschaf van opsporingsmiddelen aan te pakken. Uiteindelijk is jaarlijks 65 miljoen gulden nodig om de strijd tegen de criminaliteit op internet te voeren.

De cyberpolitie zal gericht zoeken naar strafbare handelingen op het internet. Geconstateerde strafbare feiten moeten vervolgens uitmonden in concrete opsporingsonderzoeken, aldus de bewindsman.