Charles en Camilla mogen toch trouwen

De Britse koningin Elizabeth heeft zich "schoorvoetend" en "met tegenzin" neergelegd bij een huwelijk van haar oudste zoon prins Charles met Camilla Parker Bowles, al 30 jaar lang zijn vriendin.

Volgens Britse media zou het huwelijk in 2003 kunnen plaatsvinden. Maar Camilla zou zich geen prinses van Wales of ooit koningin mogen noemen. Zowel Buckingham Palace als de officiële residentie van prins Charles, St. James's Palace, verklaarde dat de prins geen trouwplannen heeft. "Het is absolute onzin", was het commentaar. Ingewijden menen echter dat de speculaties onderdeel uitmaken van een voorzichtige, goed georkestreerde campagne om het Britse volk aan het idee te laten wennen.

Het huwelijk van Charles en Camilla is problematisch omdat beiden gescheiden zijn. Charles zou desondanks kunnen trouwen in de Church of England omdat zijn ex-vrouw, prinses Diana, is overleden. Maar de voormalige echtgenoot van Camilla leeft nog. De Anglicaanse Kerk overweegt overigens wel de regels voor het sluiten van huwelijken te veranderen.

Behalve toestemming van de kerk heeft prins Charles ook de zegen van de koningin nodig, die tevens aan het hoofd staat van de Anglicaanse Kerk. Uit opiniepeilingen deze zomer blijkt dat een ruime meerderheid inmiddels geen bezwaren tegen Camilla als echtgenote van Charles heeft. Na de dood van Diana in 1997 werden Charles en Camilla voor het eerst in januari 1998 samen gefotografeerd bij het Londense Ritz Hotel.

Hoewel zij privé zo goed als samenwonen, bleef het paar officieel apart. Vorig jaar juni vergezelde Camilla tijdens een liefdadigheidsbijeenkomst de prins voor het eerst officieel. In mei dit jaar werden zij voor het eerst samen in een paleis gefotografeerd, waarna eind juni de openbare kus volgde. De zonen, prins Harry en prins William, kunnen redelijk goed met Camilla opschieten. William is zelfs bevriend met Camilla's zoon Tom. • In juni van dit jaar kusten Charles en Camilla elkaar voor het eerst in het openbaar.