Chipkaart tonen bij aankoop sigaretten

Jonge rokers moeten in de toekomst een speciale chipkaart met pasfoto overleggen als ze een pakje sigaretten willen kopen. De tabaksverkoper kan zo controleren of de roker ouder is dan 16 jaar. Minister Borst (Volksgezondheid) komt daarmee tegemoet aan de eis van de Tweede Kamer dat de leeftijdsgrens in de nieuwe tabakswet ook gecontroleerd wordt omdat het anders gaat om symboolwetgeving. De Kamer wil dat Borst de speciale chipkaart invoert die is ontwikkeld door de sigarettenautomatenbranche.

Borst komt aan de wens tegemoet, maar alleen onder de voorwaarde dat de kaart wordt voorzien van een pasfoto, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. Door de nieuwe tabakswet mogen straks alleen nog mensen boven de 16 jaar sigaretten kopen. De verkoper is verplicht om naar de kaart te vragen als er een jongere aan de toonbank staat.

De chipkaart is uitgevonden voor de sigarettenautomaten, zodat jongeren niet zomaar een pakje uit de muur kunnen trekken en de wet kunnen omzeilen. De minister had namelijk gedreigd alle automaten uit te bannen als er geen oplossing voor dit probleem werd gevonden.