Kaartcontroleurs RET krijgen handboeien

Vincent (Ali Salami)
In de stijd tegen agressie zet het Rotterdamse openbaarvervoersbedrijf RET binnenkort handboeien in. Het plan is in samenwerking met de Rotterdamse gemeente, politie, justitie bedacht. Het ministerie van Justitie bekijkt op dit moment de juridische haalbaarheid. Als Rotterdam het groene licht krijgt zullen alle RET-controleurs binnen enkele weken met de handboeien op zak de bus, tram of metro in gaan.

Directe aanleiding voor de maatregel was de ernstige mishandeling in maart jdit jaar van vier RET-medewerkers. Het viertal, drie controleurs en een steward, kreeg het bij een kaartcontrole in de tram aan de stok met drie personen. Bij het uitzetten van een van hen kregen de RET'ers een groep van twintig woedende omstanders op hun nek.

Overigens staat dit geval niet op zichzelf. In 2000 werden bij de politie in de Rotterdam 1600 incidenten in het openbaar vervoer gemeld. Hiervan hadden er liefst 760 betrekking op geweld tegen passagiers of RET-medewerkers. Het ging hierbij onder meer om bedreigingen, geweldplegingen en gewapende overvallen.