Oudste man van Nederland wordt 110

Doopey en Berney hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De oudste man van Nederland, Jan Pieter Bos uit Rotterdam, wordt donderdag 110 jaar. Volgens zijn enige zoon is hij nog goed van geest maar lichamelijk laat het te wensen over. De verjaardag wordt rond het middaguur gevierd met de bewoners van zorgcentrum Sonneburgh. Dan wordt ook de burgemeester verwacht, aldus de zoon.

Bos werd op 12 juli 1891 in Papendrecht geboren. Tot zijn 70e is hij actief op de binnenvaart geweest. Ook zijn vader en zoon hebben hun arbeidzaam leven op het water doorgebracht.

Het bereiken van de 110-jarige leeftijd door een man is in Nederland een zeldzame gebeurtenis. Vanaf het geboortejaar van Bos wordt het de derde keer. In september 1898 bereikte Geert Adriaan Boomgaard uit Groningen deze mijlpaal. Ruim vier maanden later overleed hij. Negentig jaar later, in 1988, viel de beurt aan Jan Machiel Reyskens uit Dordrecht. Hij stierf in januari 1990 op de leeftijd van 111 jaar en ruim 7 maanden.

De bijna-jarige behoort tot een van de oudste mannen ter wereld. Voor zover bekend zijn er zes mannen ouder dan Jan Pieter Bos. De Italiaan Antonio Todde mag zich, met 112 jaren, de alleroudste noemen.

Nederland telt ongeveer 1100 inwoners van 100 jaar of ouder.