Nederlander te druk voor tv

Jojogirl had ons via de newssubmit te melden dat Nederlanders de afgelopen vijf jaar minder televisie gaan zijn kijken. In 1995 keken we met z'n allen gemiddeld nog 12,4 uur per week, in 2000 was dat teruggelopen tot 12,1 uur. Dit blijkt uit de eerste analyses van het vijfjaarlijkse Tijdbestedingsonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Sinds de jaren vijftig nam de tijd die Nederlanders aan tv-kijken besteedden, steeds meer toe. Deze ontwikkeling bereikte in 1995 een hoogtepunt met de introductie van enkele nieuwe commerciële zenders (o.a. SBS 6 en Veronica).
Het nieuwtje lijkt er nu een beetje af, concluderen onderzoekers van de Katholieke Universiteit Brabant in een analyse van de SCP-cijfers. In 1995 werd gemiddeld 6,1 uur per week naar commerciële zenders gekeken, in 2000 5,4 uur.

De dalende populariteit van tv is niet te verklaren door de opmars van internet, zegt dr. K. van Eijck, docent vrijetijdswetenschappen aan de KUB. 'Het gebruik van internet nam fors toe, maar vooral onder jongeren. Dat is een groep die ook veel televisie kijkt.'