Sterke daling aantal donoren

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal orgaandonoren is in de eerste helft van dit jaar flink gedaald. Tot 1 juli zijn organen van 87 overleden donoren gebruikt, tegen 102 in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Het aantal donoren dat na het overlijden een of meer organen afstaat, bedroeg in 1999 165 en vorig jaar 202. Volgens de NTS betreft de daling alleen overleden donoren. Het aantal mensen dat bij leven een nier afstaat, is stabiel. In 2000 deden 171 mensen dit, meestal voor een familielid.

Met het aantal overleden donoren daalt ook het aantal verrichte transplantaties. In de eerste helft van dit jaar vonden 155 niertransplantaties plaats, tegen 185 in 2000. In dezelfde periode kelderde het aantal levertransplantaties van 69 naar 46, en het aantal harttransplantaties van 24 naar 16. Dit jaar zijn er zes longtransplantaties verricht, twee minder dan in het voorgaande jaar.

Jaarlijks sterven er volgens de stichting honderden mensen omdat ze niet op tijd een transplantatie kunnen ondergaan. De STN wil een herziening van de wet op de Orgaandonatie. Er moeten een geen-bezwaarsysteem komen: mensen zijn dan na hun dood automatisch orgaandonor, tenzij ze bij leven hebben gezegd dat ze dat niet willen.