Boze treinreiziger 2 uur de cel in

Nick had het volgende in de newssubmit gezet:

Het zou een familiebezoekje worden, maar Peter van der Weerd uit Hoorn moest een tussenstop maken in de cel. Uit onvrede over uitvallende treinen en de slechte gang van zaken op het spoor besloot hij zijn kaartje niet te tonen aan de conducteur toen deze kwam controleren.

Van der Weerd heeft geen auto. Uit milieuoverwegingen gaat hij met de trein. Zo ook afgelopen zondag. Met zijn vrouw strandt hij al op Amsterdam CS. De trein naar Zwolle rijdt niet. En dat is niet de enige uitvaller die dag. "Ik was het helemaal zat. Het was de afgelopen weken voortdurend raak".

Dus op het moment dat de conducteur komt - pas bij Amersfoort - laat Van der Weerds vrouw wel haar kaartje zien, maar hij niet. "Ik vertel die conducteur dat ik vanwege alle spoorellende besloten had mijn vervoersbewijs niet te tonen. Daar had hij geen begrip voor: ik moest mijn onvrede maar bij de directie uiten."

"Nou, dat heb ik meermalen gedaan en dat heb ik die conducteur ook verteld. Dan schrijf je wat er mis ging en dan krijg je een antwoord waarin staat dat ze je brief 'met interesse gelezen hebben' en beginnen ze vervolgens over iets anders."

Van der Weerd vertelt de inmiddels al wat geïrriteerde conducteur dat in zijn ogen ook het personeel schuld heeft aan de chaos op het spoor. "Stakingsacties en ziekmeldingen worden tegen de directie gebruikt, maar ze gaan over de ruggen van de reiziger. Die staat machteloos. Toen werd die man echt boos, zei dat ik er niets van begreep en liep weg."

In Zwolle wacht Van der Weerd vervolgens een nare verrassing. De spoorwegpolitie pakt hem op, en zet hem twee uur in de cel. "Ik werd voorgeleid aan de officier van justitie. Die maakte duidelijk dat ik een misdrijf had begaan. Maar ik laat het voorkomen. Ik wil ik gerehabiliteerd worden, want ik krijg nu wel een strafblad. Te zot voor woorden."

Van der Weerd en zijn vrouw hebben de familie in Zwolle nog wel kunnen bezoeken. En op de terugweg toch maar het kaartje laten zien? "Eh, nee. Er was geen controle."