Man overbodig bij bevruchting

the-russian vertelde ons vanmorgen via de newssubmit dat het voor vrouwen binnenkort mogelijk is om zwanger te worden, zonder eerst bevrucht te zijn door een man. Daarop bestaat uitzicht nu Australische onderzoekers muizen hebben bevrucht met cellen die uit lichaamsdelen van de diertjes zijn gehaald. Hierdoor lijkt de man straks niet meer nodig te zijn voor de voortplanting.

Bij de muizenproeven ontwikkelde slechts een klein aantal bevruchte eicellen zich tot een pre-embryonale levensvorm. Toch zien vruchtbaarheidsspecialisten dit als een doorbraak.

"Los van de vraag of het medisch veilig is, zijn de ethische consequenties niet te overzien", zegt dr. C. Jansen, oud-voorzitter van de IVF-werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. De techniek zou het voor lesbische vrouwen in theorie mogelijk maken kinderen te krijgen met hun eigen genetisch materiaal, of dat van hun vrouwelijke partner.

Ook heteroparen van wie de man onvruchtbaar is, zouden zo toch een kind van hen samen kunnen krijgen, in plaats van donorsperma te gebruiken.