China blijft excuses VS eisen

China blijft erbij dat de Verenigde Staten hun verontschuldigingen moeten aanbieden voor het vliegincident. Daarbij kwam vermoedelijk een Chinese piloot om. Zijn toestel stortte zondag neer nadat het in botsing was gekomen met een Amerikaans spionagevliegtuig.

Het Amerikaanse vliegtuig maakte een noodlanding in Hainan. China weigert het toestel en de bemanning te laten vertrekken.

De VS zochten woensdag toenadering tot China, in een poging het diplomatieke geschil op te lossen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zei het te betreuren dat het Chinese vliegtuig niet veilig is geland en dat de piloot om het leven is gekomen. Een verontschuldiging vond hij te ver gaan.

De Chinese ambassadeur in de VS verklaarde tegenover de nieuwszender CNN dat de Amerikaanse verklaring niet voldoende is. ,,We hebben duidelijk gemaakt dat de Amerikanen de volledige verantwoordelijkheid dragen en hun excuses moeten aanbieden. Daar hechten ! wij zeer veel belang aan'', aldus ambassadeur Yang Jiechi. Die bezocht woensdag voor de tweede keer deze week het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Powell en hij hebben afgesproken de onderhandelingen voort te zetten.

De Verenigde Staten hielden eerder nog voet bij stuk en weigerden tegemoet te komen aan de eisen van China. ,,De regering van de Verenigde Staten ziet geen reden voor excuses. Ons vliegtuig vloog in het internationale luchtruim en de bemanning heeft niets fout gedaan'', verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis woensdag.

Er zijn nog geen tekenen dat China de 24 bemanningsleden van het spionagevliegtuig spoedig zal laten gaan. President Bush heeft aangedrongen op hun vrijlating. Woensdag werd bekend dat de bemanning voor de noodlanding de apparatuur aan boord van het toestel zou hebben vernietigd.

De relatie tussen de Verenigde Staten en China staat sinds het aantreden van Bush onder zware druk. De president is veel minder geneigd Peking tegemoet te komen dan zijn Democratische voorganger Clinton. Het Witte Huis overweegt zelfs sancties tegen China in te stellen als er geen oplossing komt.

Daarbij kan worden gedacht aan het terugtrekken van Amerikaanse diplomaten uit Peking, het stoppen van militaire hulp en een poging te verhinderen dat China toetreedt tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ook is gedreigd het bezoek van Bush aan China in oktober af te zeggen. Deze maatregelen zijn echter een laatste redmiddel.