Verdachten rellen Den Haag langer vast

De vijf Koerden die vorige week donderdag werden aangehouden tijdens de rellen in de Haagse binnenstad blijven nog zeker een week vastzitten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

De raadkamer van de rechtbank in Den Haag beoordeelt woensdag of de voorlopige hechtenis van de verdachten met nog eens dertig dagen wordt verlengd.

In totaal hield de politie tijdens de uit de hand gelopen demonstratie van Koerden zeven mensen aan op verdenking van het plegen van vernielingen en openlijk geweld. Het ging om zes Irakezen van Koerdische afkomst en een Marokkaan. Een van de Irakezen en de Marokkaan werden na enkele dagen weer vrijgelaten. De politie hoopt de komende tijd nog meer verdachten aan te houden.

Tijdens de onlusten raakten tien agenten en twee passanten gewond. De relschoppers gooiden stenen naar de politie en vernielden ramen van het Tweede-Kamergebouw, trams en wachthokjes. Ook richtten ze schade aan in enkele winkels. Een precies schadebedrag is nog niet vastgesteld. De politie onderzoekt of de aangehouden verdachten ook betrokken zijn geweest bij de rellen in '99 in Den Haag ten tijde van de arrestatie van de Koerdenleider Öcalan.