Jongeren als volwassenen betalen

Chevalric had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Minister Vermeend (Sociale Zaken) overweegt de minimumjeugdlonen af te schaffen. Jongeren vanaf 18 jaar zouden dan hetzelfde minimumloon krijgen als het huidige minimumloon voor volwassenen, dat geldt vanaf 23 jaar.
Op dit moment bedraagt het minimumjeugdloon voor een 18-jarige Fl. 1157,60 per maand. Voor een 23-jarige is dit Fl. 2544,10.
De FNV heeft druk uitgeoefend op de minister om dit verschil op te heffen, omdat het volgens de FNV in strijd is met alle internationale verdragen waarin staat dat mensen vanaf 18 jaar als volwassen beschouwd moeten worden.
Bovendien doet een 18-jarige vaak hetzelfde werk als een 23-jarige. "Volgens internationale verdragen moet gelijk werk een gelijke beloning opleveren", aldus een FNV-woordvoerder.
De FNV vindt het vreemd dat de minister plotseling zo toegeeflijk is, nadat zij met een rechtszaak gedreigd hadden. De FNV strijdt allang voor opheffing van het minimumjeugdloon, maar kreeg altijd nul op rekest van de minister.
Ook wil de FNV een minimumloon instellen voor 13- en 14-jarigen. Deze jongeren hebben steeds vaker vakantiebaantjes als vakkenvuller of als hulpje in een bedrijf, maar er is wettelijk niets geregeld over een minimumloon. Het minimumjeugdloon gaat nu in op 15-jarige leeftijd.