Perry W. schuldig!

De Nederlandse chauffeur Perry W. is door een Britse jury schuldig bevonden aan doodslag op 58 Chinese illegalen. De rechter zal later vandaag de strafmaat vaststellen. Op doodslag staat maximaal levenslange celstraf. Ook oordeelde de jury dat W. schuldig is aan mensensmokkel.

Dat vonnis geldt ook voor een Chinese medeverdachte, die betrokken was bij het transport, waarbij in juni 2000 58 Chinezen in de truck van W. door verstikking omkwamen. In ons land staan zes Nederlanders en drie Turken terecht voor hun rol bij het Dover-drama. Ook in China zijn in verband met de smokkel mensen opgepakt.

Perry W. werd op 19 juni 2000 aangehouden in het Britse Dover bij aankomst uit Zeebrugge. De Nederlander is 58 maal doodslag ten laste gelegd omdat in zijn truck zestig Chinese illegalen lagen, van wie 58 gestikt bleken. De 33-jarige W. heeft altijd volgehouden dat hij niet beter wist dan dat hij tomaten vervoerde.

W.'s advocaat O. Kirk zei eerder deze week dat W. "waarschijnlijk niet" in beroep zou gaan als hij alleen voor samenzwering tot mensensmokkel zou worden veroordeeld. Daarop staat ten hoogste tien jaar. Nu hangt hem levenslang boven het hoofd.