Machinisten staken volgende woensdag

De vakbond voor machinisten en conducteurs VVMC gaat volgende week woensdag staken in plaats van maandag. De spoorwegvakbond sluit niet uit dat er donderdag ook geen treinen rijden. De VVMC heeft de NS-directie een ultimatum gesteld; dat loopt aanstaande dinsdag om 6 uur 's avonds af.

Voorzitter De Waal van de vakcentrale FNV roept alle bonden in het spoorwegconflict op volgende week niet te staken, en het dan te houden bij publieksvriendelijke acties. In Netwerk verdedigde de FNV-voorman de stakingen van vandaag en morgen van FNV Bondgenoten. Naast het conflict om de dienstregeling wees De Waal op het hoge ziekteverzuim bij de NS. Hij zei te hopen dat de NS-top de komende dagen zal benutten om tot inkeer te komen.

Overigens sloten veel VVMC-leden zich vandaag uit solidariteit aan bij de staking die door de FNV was georganiseerd. De leden van de FNV staken ook morgen. NS'ers die zijn aangesloten bij de CNV gingen gewoon aan de slag, maar ze weigerden werk van stakende collega's over te nemen. Volgens de NS heeft de helft van het treinpersoneel vandaag gestaakt. De FNV gaat uit van een hoger aantal.