Interview met Jacle Bow

Jacle Bow is een band uit Brussel die in relatief korte tijd al behoorlijk naam hebben weten te maken in de muziekwereld. Zo tourden de mannen inmiddels door de Verenigde Staten, verscheen er al een documentaire over Jacle Bow en brachten ze eveneens al een drietal spetterende singles met bijbehorende videoclips uit. Hoog tijd dus om de heren eens wat vragen te gaan stellen. Dekatophetspek sprak namens FOK! met zanger en gitarist Jonas Bastijns.

Jacle Bow
Jacle Bow

FOK!: Zou je de band Jacle Bow kunnen voorstellen aan de lezers van FOK! ?
Jacle Bow: Wij zijn een Brusselse band die rock 'n roll muziek maakt. Op de oude ambachtelijke wijze, zonder samples of computers. Sterk geïnspireerd door de sound van begin jaren 70 zijn we aan het werken aan ons eerste album. Daarvan zijn al 3 singles gelost ('Suit Yourself', 'Rightless' en 'House For Sale') die alledrie hun weg vonden naar de Belgische en Nederlandse radiostations. Waar dat je vroeger moest kiezen tussen The Rolling Stones of The Beatles, is dat nu niet meer aan de orde. Wij proberen namelijk de groove van de Stones en de verfijnde melodieën van the Fab Four te verenigen in onze muziek.

Hoelang bestaat Jacle Bow al?
Ondertussen 3 jaar, we zijn gestart als een trio en sinds vorig jaar is daar Guillaume Lamont op gitaar bijgekomen.

Hoe kwamen jullie op het idee voor de bandnaam?
Het moest vooral goed klinken vonden wij. Na een hele avond op café erover te discussiëren is Jacle Bow uit de bus gekomen.

Hoe krijgt een band die nog maar relatief kort bestaat het voor elkaar om zonder ook maar één album te hebben uitgebracht om te gaan touren in de Verenigde Staten?
Daar komt vooral heel veel organisatorisch werk aan te pas en dat hebben we allemaal zelf gedaan! Om te beginnen zijn we gestart met een klein promotievideo te maken waarin dat we ons als band kort even voorstellen. Zo hebben we sympathie kunnen kweken om bij enkele clubs aan de westcoast te gaan optreden. Nadien zijn we ook in contact gekomen met een amerikaanse band (The Main Squeeze) waarvan we het voorprogramma mochten doen in 3 grotere zalen. Op die manier was er een grote afwisseling tussen de plekken waar we gespeeld hebben. Legendarische zalen zoals The Great American Music Hall in San Francisco en Star Theater in Portland. Maar ook veel koffiehuizen en kleine zaaltjes. Het was uiteindelijk een hele hoop mailen en telefoneren maar uiteindelijk was het voor ons een enorme opportuniteit om beter te worden als band en elke dag te kunnen optreden.

Klopt het dat er opnames voor een documentaire zijn gemaakt tijdens die tournee? Zo ja, wanneer en waar kunnen de liefhebbers die bekijken?
Ja dat klopt, onze hele trip van 23 dagen is gefilmd en daar is een documentaire van gemaakt. We hebben die de naam Play For That Money Boys gegeven, aangezien dat ook effectief de realiteit was van onze tour. Al het geld dat we verdienden met optredens, merchandise verkopen en op straat spelen hadden we nodig om onze food & fuel te kunnen betalen. Het was in alle opzichten een Do It Yourself adventure.

Nederlanders mogen altijd graag een band in een bepaald (genre)hokje plaatsen. Stel dat iemand wil weten wat voor stijl muziek jullie maken, hoe zou je dat dan doen?
The Rolling Stones meet The Beatles.

Welke bands zien jullie zelf als jullie grootste inspiratiebron(nen)?
The Faces, David Bowie, Keith Richards, John Lennon, Lou Reed, The Who, Bob Dylan ... Kortom het kruim van de Rock 'n Rollsterren uit een prachtige periode van de popmuziek.

In een recent interview omschreven jullie Jacle Bow als 'een echte rockband zoals er tegenwoordig niet veel meer bestaan'. Zou je daar wat meer over kunnen vertellen?
Wij zijn een band die geen extra snufjes gebruikt op het podium. What you see is what you get. Nergens samples, clicktrack of andere extra's.

Stel dat jullie zanger opeens doof zou worden en niet meer zou kunnen optreden. Met welke zanger van een andere band zouden jullie in zo'n geval het liefst op willen treden?
Al Green.

Jacle Bow 3

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Warner Records?
Via onze manager, Wilfried Brits. Hij is een ervaren rot in de muziekindustrie met 50 jaar ervaring! Hij gelooft enorm in ons potentieel en vertelde 2 jaar geleden al dat we gewoon hard moesten blijven verder werken aan ons materiaal. Hij ging er wel voor zorgen dat anderen dat potentieel van ons ook zouden zien en ons een kans zouden geven op het maken van een full album. Slechts 1 jaar later, heeft hij die belofte kunnen waarmaken. En staan wij fier met een platencontract onder de arm te trappelen om veel muziek op te nemen en mensen blij te maken met ons werk.

Wanneer kunnen we jullie eerste album verwachten?
Begin 2017.

Jacle Bow is een band die bekend staat vanwege hun do-it-yourself attitude. Gaan jullie het album ook zelf produceren?
Neen, zelf een album produceren is niet zo vanzelfsprekend als beginnend artiest. Gelukkig werken we al 2 jaar samen met Mario Goossens (drummer van Triggerfinger). Hij produceerde onder meer The Black Box Revelation en Steak Number Eight en gaat ons eerste album producen. Wij zijn met ons gat in de boter gevallen want Mario is naast een begenadigd muzikant en producer ook een enorm toffe gast. Kortom, alles ligt in de plooi om dat debuutalbum te maken.

Hoeveel nummers heeft de band inmiddels al op het repertoire staan?
Live spelen we doorgaans een nummer of 13 maar het repertoire is veel groter, het zijn de nummers die live het beste werken die we spelen op de optredens. Verder zijn er nog zo'n 20 nummers/ideeën waar we van de zomer aan gaan verder werken. Genoeg materiaal dus voor een album of 3.

Waar en wanneer komen jullie eens naar Nederland?
Zopas hebben we in Eindhoven en Amsterdam (Sugarfactory) gespeeld. Van de zomer zijn we in Bergen-Op-Zoom te bewonderen op 28 juli. Hopelijk komen er in de toekomst nog een hele hoop shows bij in Nederland. Staat alvast in onze agenda: is het voorprogramma spelen bij de najaarshows van Indian Askin in Nederland. Zij gaan hetzelfde doen bij onze Belgische shows.

Is er nog iets wat jullie kwijt willen aan de lezers van FOK!?
Kom eens kijken naar ons op een festival van de zomer en zet onderweg in de wagen Exile On Main Street van The Stones loeihard! Tot snel, Jacle Bow x