4 games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Ruim een jaar na Xcom: Enemy Unknown komt Xcom: Enemy Within naar iOS. Na de game uitgebreid te hebben getest, is te stellen dat iPhone en iPad een geschikt platform zijn voor Xcom. Het is genieten geblazen met Enemy Within. Ben je benieuwd naar wat Enemy Within allemaal met zich meebrengt? Lees dan hier onze volledige review. In deze special kijken we enkel naar de kwaliteit van de port en het plezier van het spelen.

Op een klein scherm als dat van een iPhone en zelfs een iPad (het kan niet op tegen een Full-HD 40 inch tv-scherm), valt de kwaliteit alsnog enorm op. Het spel ziet er goed uit, de modellen zijn mooi en ook al is het duidelijk dat er een downgrade heeft plaatsgevonden, is alsnog te spreken van een aantrekkelijk spel. Het is ergens wel jammer dat er niet meer op de details is gelet. Stilstaande monden tijdens dialogen vallen erg op tussen het verdere grafische geweld. Maar daar koop je naar mijn mening geen titels voor op een mobiele telefoon. De gameplay moet kloppen. De gameplay moet precies zijn.

Xcom: Enemy Within Ios

En dat is de gameplay. Het werkt intuïtief, nauwkeurig en vooral ook snel. Wil je de camera draaien? Maak een cirkelvormige beweging met twee vingers met de klok mee of tegen de klok in. Een personage selecteren? Klik erop. Bewegen? Trek een lijn van je personage naar waar hij heen moet. Laten rennen? Druk twee keer waar hij heen moet. Van hoogte verwisselen? Beweeg van beneden naar boven of van boven naar beneden met twee vingers over het scherm. Het is in het begin even wennen, maar als je alle commando’s kent en ze beheerst, houdt niets je meer tegen om je vijanden af te slachten.

De game kost je wel wat, een slordige dertien euro, maar daar krijg je zo ontzettend veel content voor terug, dat je je begint af te vragen of de ontwikkelaars zich niet in de voeten hebben geschoten. Uren speelplezier, een uitdagende game en voor onbekenden een aardige introductie tot de Xcom-serie. Een aanrader voor iedereen die houdt van strategie, vooruit denken en die graag uur na uur na uur zichzelf willen kwijtraken. Denk er wel aan dat een sociaal leven even geen ruimte meer krijgt. Of tenminste: tijdens sociale gelegenheden word je door het spelen van Xcom: Enemy Within 'die ene die altijd op zijn mobiel zit'. Je bent gewaarschuwd.