WK 2002: een toernooi zonder Oranje
In 2002 werd het WK voor het eerst door twee landen georganiseerd. Japan en Zuid-Korea waren de gelukkige landen en voor het laatst werd de regel van de Golden Goal gebruikt. Brazilië won het toernooi en werd voor de vijfde keer wereldkampioen. Zuid-Korea was met coach Guus Hiddink de revelatie. En Nederland? Dat ontbrak, omdat ons land zich onder leiding van bondscoach Louis van Gaal niet wist te plaatsen.
Groepsfase
Nieuwkomer Senegal wist in de eerste wedstrijd van het toernooi Frankrijk te verslaan en voor een daverende verrassing te zorgen. De bekerhouder werd na drie wedstrijden al naar huis gestuurd, omdat het met 2-0 verloor van Denemarken en gelijkspeelde tegen Uruguay met 0-0.
Spanje deed in Groep B zijn plicht door alle drie de duels, tegen Paraguay, Slovenië en Zuid-Afrika, winnend af te sluiten. Paraguay ging als tweede land door. Op basis van doelsaldo welteverstaan. De uiteindelijke kampioen Brazilië klaarde de klus in de groepsfase ook snel. Turkije, Costa Rica en China werden allen verslagen. Turkije werd tweede met een overwinning en remise.
In Groep D zat het Zuid-Korea van Hiddink. Samen met Portugal, Polen en de Verenigde Staten. De VS gingen ten koste van de Portugezen door en ook Zuid-Korea bereikte de tweede ronde. Duitsland fileerde Saoedi-Arabië in Groep E met 8-0 en Ierland bereikte de volgende fase door een 3-0 zege op de Arabieren.
Argentinië kwam niet door de Groep des doods en zag hoe Engeland als nummer twee en Zweden als nummer één de tweede ronde bereikten. Tot slot gingen Mexico, Japan als groepswinnaars door.
Tweede ronde
De favorieten Duitsland en Engeland kwamen nog ongeschonden uit de tweede ronde, maar Spanje moest Ierland met strafschoppen verslaan en Senegal bekerde door ten koste van Zweden. De Verenigde Staten wisten rivaal Mexico met 2-0 te kloppen en België werd door Brazilië uit het toernooi gekegeld.
De grootste verrassing kwam van Zuid-Korea, dat Italië na 117 minuten versloeg door een fabuleuze golden goal van Ahn Jung-Hwan. Tot slot was het gastland Japan niet sterk genoeg voor Turkije: 1-0.
Kwartfinales
Tijdens de belangrijkste wedstrijd bij de laatste acht versloeg Brazilië Engeland met 2-1. Ronaldinho scoorde voor de Zuid-Amerikanen met een fraaie lob van heel ver, die door David Seaman niet kon worden gekeerd. Ook Duitsland boekte een nipte 1-0 overwinning op de VS.
De Amerikaanse underdogs domineerden, maar Michael Ballack scoorde na 38 minuten de winnende treffer. Zuid-Korea, eveneens underdog, verraste vriend en vijand nogmaals door na favoriet Italië ook Spanje naar huis te sturen in de kwartfinales. Er moesten wel strafschoppen aan te pas komen. Turkije werd de andere halve finalist.
De successen van Zuid-Korea
Halve finales
Uiteindelijk moest Zuid-Korea in de halve eindstrijd toegeven, ondanks het feit dat de formatie van Hiddink het Duitsland enorm moeilijk maakte. Ballack scoorde eveneens met een fraaie knal en scoorde zodoende de enige treffer van de halve eindstrijd.
Naast Duitsland werd ook Brazilië finalist. De Zuid-Amerikanen versloegen Turkije met 1-0 door een doelpunt van Ronaldo.
Finale
In de finale deed Het Fenomeen het nogmaals dunnetjes over. Ronaldo benutte vele van zijn kansen en deed dat ook in de eindstrijd. Duitsland leek Ballack erg te missen en moest het onderspit delven door twee treffers van Ronaldo in de tweede helft, die daarmee de Gouden Schoen won en Brazilië de vijfde wereldtitel bezorgde.
De finale
Helden en schurken
Ronaldo werd tot topscorer van het toernooi gekroond door het maken van acht treffers. De Duitse doelman Oliver Kahn won echter de Gouden Bal. Hij keerde op weerzinwekkende wijze elk schot. Het was dan ook moeilijk scoren tegen de Duitsers. Alleen Brazilië was het gegeven om Kahn tweemaal te passeren. En dat nota bene in de finale.
De Fransen waren de schlemielen van het toernooi. Als regerend kampioen werd het in de groepsfase al uitgeschakeld zonder ook maar een doelpunt te maken. Rivaldo bleek ook als acteur door te kunnen, omdat hij in de groepsfase een blessure deed vermoeden, waarvan Hakan Unsal van het veld werd gestuurd.
Gedenkwaardige wedstrijden
De Verenigde Staten gingen als underdogs het toernooi in, maar wonnen met 3-2 van Portugal. Het was een hoogtepunt voor de VS, die ook nog van rivaal Mexico wonnen bij de laatste zestien.
Zuid-Korea had zonder meer de mooiste wedstrijden van het toernooi gespeeld. Het kegelde Italië en Spanje eruit en zo bleef het land in een euforische stemming achter. Vooral de treffer van Ahn tegen Italië, in de verlenging, was erg bijzonder.