Headhunters

Hodejegerne, u leest het goed. Hodejegerne betekent Headhunters in het Noors. Een headhunter is iemand die werknemers zoekt. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jo Nesbø staat deze Noors-Duitse film uit 2011 onder regie van Morten Tyldum (Buddy, Fallen Angels) en speelt Aksel Hennie (Age of Heroes) de rol van headhunter/kunstdief Roger Brown. Verder speelt de Deense acteur Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones, Black Hawk Down) de rol van charmeur Clas Greve en Synnøve Macody Lund als Roger’s vrouw Diana Brown.

head hunters poster

We ontmoeten Roger Brown, een headhunter, succesvol en werkzaam bij bij Pathfinder, een bedrijf dat personeel zoekt voor bedrijven. Hij heeft een kast van een huis en een prachtige vrouw, Diana. Zij is een succesvol galeriehoudster en is voor een groot deel content met haar leven, op één ding na: ze wil graag een kind van Roger, maar hij niet. Om zijn luxe leefstijl te bekostigen én zijn vrouw te paaien met mooie cadeaus, zodat ze niet meer zeurt over een kindje, heeft hij een hele bijzondere hobby: het stelen van waardevolle kunst.

Wanneer op zijn werk Clas Greve tegenover hem komt te zitten om te praten over een functie, komt Clas’ smaak voor kunst ter sprake. Hij heeft namelijk een zeer kostbaar schilderij van Rubens in zijn bezit. Roger kan vanaf dat moment het schilderij niet meer uit zijn hoofd zetten en besluit om de grootste klapper uit zijn leven te maken: het stelen van het schilderij uit het huis van Clas.

Maar wanneer Roger denkt een spel met Clas te spelen, wordt de speler zelf bespeeld. Vanaf het moment dat Roger het appartement van Clas betreedt, wordt zijn hele wereld op zijn kop gezet.

head hunters image 2

Er kan over Headhunters weinig slechts gezegd worden. Vanaf het begin neemt de film je op sleeptouw en tot het einde boeit hij continu. Wat in eerste instantie een simpele kunstrooffilm lijkt, verandert gaandeweg in een achtbaan van plotwendingen.

De jager die wordt bejaagd is in Headhunters een understatement. Axel Hennie weet de rol van Roger Brown op de juiste manier te doseren. Roger oogt op het eerste gezicht als een ietswat sullig ogende man, klein van formaat, maar weet zijn ‘Napoleon-complex’ op een juiste manier te gebruiken. Ook over Nikolaj Coster-Waldau niets dan lof. Hij geeft zijn rol als Clas Greve de juiste glans en komt briljant over als een sluwe vos.

head hunters image 3

Misschien zijn sommige gebeurtenissen in de film een tikkeltje over de top, maar dat is nou juist de kracht van Headhunters. Het gaat net een stap verder dan de gemiddelde rooffilm en voor elke liefhebber van dit genre zal de film niet tegenvallen.