The Man with the Iron Fists

'Quentin Tarantino presents' in koeienletters boven de affiche. Staat altijd spannend of niet? In The Man with the Iron Fists, het regiedebuut van RZA, fameus lid van de hip-hop groep Wu-Tang Clan, zit duidelijk een flinke vinger in de pap van Mr. Q. De film spettert letterlijk van het scherm en dan heb ik het niet over de kwaliteit. Nee, de ledematen en flink wat liters bloed maken van dit kungfu-spektakel een regelrechte screensplasher. Naast de regie speelt RZA de hoofdrol van dorpssmid, Russell Crowe een aan opium verslaafde Britse soldaat genaamd 'Jack Knife', Lucy Liu een eigenaresse van een hoerentent, Rick Yune de zoon van Gold Lion de leider van de Lion Clan en Byron Mann als Silver Lion. De vraag alleen is: verdient The Man with the Iron Fists de drie woorden bovenaan de poster?

TMWTIF poster

Jungle Village, een dorp in het 19e eeuwse China, wordt door de onderlinge strijd tussen verschillende clans langzaam van binnen kapot gemaakt. Wanneer één van de clans, de Lion Clan, opdracht krijgt om het goud van een gouverneur van buiten de stad een veilige doorgang door het dorp te bieden, wordt de leider van de clan, Gold Lion, verraden door zijn naaste leiders Silver en Bronze Lion. Nadat ze hun leider vermoord hebben, stellen de beide overgebleven leiders hun doel bij en besluiten ze dat het goud van de gouverneur aan hen toebehoort. Tegelijkertijd verschijnt er in het dorp een westerling, de Britse Jack Knife, die zich tegoed doet aan al het vrouwelijk schoon en opium in het plaatselijke bordeel.

Doordat het dorp doordrenkt is van de verschillende clans, die ook wapens nodig hebben, heeft de plaatselijke dorpssmid genoeg werk om zijn speciaal op maat gemaakte wapens te produceren. Onpartijdig dat hij is, maakt hij voor alle clans de gevraagde wapens. Om zijn werkstress te vergeten, gaat hij elke avond naar het bordeel om bij zijn vriendin te zijn die daar werkt.

TMWTIF image4

Als ondertussen de zoon van Gold Lion, Zen-Yi, erachter komt dat zijn vader vermoord is door de andere leiders, vertrekt hij richting Jungle Village om de dood van zijn vader te wreken. Tenmidden van het naderende goudtransport, de komst van Gold Lion's zoon Zen-Yi, Jack Knife in het bordeel en de strijd tussen de clans in het dorp, houdt één persoon zich opvallend rustig: de smid. Helaas is dit van korte duur, als de smid ook wordt meegezogen in alle ellende.

TMWTIF image5

Om terug te komen op de vraag, of The Man with the Iron Fists het predikaat 'Quentin Tarantino Presents' verdient, kan ik gelijk met de deur in huis vallen: nee! Het zal uiteraard vriendjespolitiek zijn geweest, dat RZA deze kans gekregen heeft met behulp van het Tarantino productieteam, maar het verhaal rammelt aan alle 'oosterse' kanten, is weinig origineel en de actiescènes zijn zo ontzettend overdreven, dat je het na drie of vier gevechten wel gezien hebt. Het digitale team dat in de eindmontage de touwen heeft weggestuft, moet toch gezien hebben dat het overduidelijk té nep is? Begrijp me goed, het ziet er allemaal wel aardig en gelikt uit, maar het lijkt uiteindelijk op één groot apenkooifeest, waar het bloed en overdreven gehak van ledematen de boventoon voert. Oh ja, wie tegen RZA heeft gezegd dat hij moet gaan acteren, heeft denk ik nooit een film gezien, of heeft zelf nul ervaring met de filmindustrie. Het charisma dat hij uitstraalt is nog het beste te vergelijken met dat van een aardappel. 

TMWTIF image1

Wat nog het meeste bij blijft, is dat de muziek prima klinkt. Het is een goede mix van hip-hop met het 19e eeuwse China geworden, die verrassend goed uitpakt. Kijk, liefhebbers zullen mij afbranden om mijn review, maar eerlijk is eerlijk het is geen goede film. Als klap op de vuurpijl is ergens tegen einde van de film een scène zo slecht gejat van een klassieker, dat je als kijker echt met je tenen krom het liefst achter het behang wil kruipen. Nee, nee, nee. Het is geen hommage, het is een blamage.