DVD: Van Jonge Leu en Oale Groond
Centraal in Jonge Leu en Oale Groond staat de Twentse familie Wildspieker. Vader is net overleden en de kinderen maken zich zorgen om hun moeder. Ze heeft reuma en kan amper voor zichzelf zorgen, laat staan voor de hele boerderij. 'Gelukkig' heeft de oudste dochter, Fenna, ruzie met haar man en besluit ze bij haar moeder in te trekken. Dit tot groot genoegen van de vrouw van zoon Wildspieker. Die vindt het boerenleven maar achterlijk en loopt vooral achter de luxe van de ordinaire buurtjes aan. Maar de boerderij van de Wildspiekers wordt omringd door nog veel meer bijzondere mensen. Zo is er de Amsterdamse kunstenaar Bredero aan de ene kant en de gebroeders Olde Weernink aan de andere kant. Bredero kijkt als buitenstaander vol bewondering naar de cultuur en het heersende noaberschap (burenhulp). Gerrit en Mans Olde Weernink zijn een duo zoals er zoveel van zijn op het platteland; samen de zorg voor de boerderij en niet aan de vrouw. Ze lijken misschien achterlijk, maar tonen in de serie aan dat een simpel leven niet alleen voor simpele zielen is.
Jonge Leu en Oale Groond kent als centraal thema het leven in en de tradities van de streek Twente. De prachtige natuur, de oude gebruiken en het bijzondere dialect vormen een rode draad door de serie. Elke aflevering heeft een eigen onderwerp, maar bovenal maken de karakters en hun omgeving een ontwikkeling door. Zo is er de bouw van een multifunctioneel centrum in het schitterende stukje natuur 'Het Raasboske', de geldproblemen van Alwie en de sportavonturen van Monkie. Als losse verhalen zijn de afleveringen niet allemaal even spannend, maar als modern feuilleton biedt de serie bijzonder veel. Het acteerwerk is niet altijd even sterk en de karakters zijn niet allemaal even gelukkig gecast, maar toch heeft de serie zeker zijn charme. Gelukkig is de serie Nederlands ondertiteld, want er komt nogal wat Twents voorbij.

De release op dvd is vrij netjes. De serie was al eerder exclusief verkrijgbaar via Wehkamp (een van de sponsors van de productie), en is nu ook landelijk uitgebracht. De release bestaat uit vijf disks, die in een soort boekwerk worden samengehouden. Naast de 30 (!) afleveringen bevat de release ook een aantal extraatjes. Allereerst een blik achter de schermen, waarbij het vooral interessant is om te zien hoe de acteurs hun eigen band met de regio hebben gebruikt om hun karakter invulling te geven. Daarnaast zijn er verspreid over de disks verschillende blikken achter de schermen, kun je grappige bloopers afspelen en zijn er interviews met de cast en regisseur. Voor een dergelijke productie is er bijzonder veel aandacht besteed aan de release. Dat én de mooie samenwerking van regionale cultuur en onderhoudende verhaallijnen maakt Jonge Leu en Oale Groond tot een aanrader voor de liefhebbers van de betere feuilletons.
Label: Disky Releasedatum: 7 februari 2007 Kijkwijzer:

Waardering:






























Twee kleine minpuntjes vind ik dat de serie zich alleen afspeelt op het platteland terwijl de streek met Enschede, Hengelo en Almelo toch noemenswaardige steden heeft. Maar ja misschien is dat een stukje Twentepromotie. Het landschap is inderdaad schitterend, uitgaan leuker dan je denkt en de Tukkers zijn toch meer een eigen volkje dan gedacht wordt. Mag dus graag naar Twente komen! foto
Van jonge leu is de 4 sterren waard, niet meer en ook niet minder.
Wie heeft het over een dialect?
Voor jouw informatie, het Twents/Nedersaksich is 1 van 4 erkende TALEN.
Overigens vind ik het een vrij saaie serie. Ik heb een paar afleveringen van het tweede seizoen gekeken, omdat er toen een bekende van mij ging meespelen. Maar na 3 afleveringen kon het me echt niet meer boeien foto.
Het Twents is goed te verstaan. Zitten alleen soms wat woorden bij die ik niet ken of die bijna niet meer gebruikt worden in deze tijd.
Tis een mooie soap over het platteland, geloof, twentse cultuur & gebruik . Ik ben alleen niet iemand die aan tijd gebonden is dus ik koop de dvd of ik kijk wel na de herhalingen wanneer ik tijd heb. Momenteel vindt ik de soap 3 sterren waard.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken