DVD: She's the man

Amanda Bynes is een beetje de nieuwe Lyndsey Lohan. Als all-American girl met de uitstraling van een zestienjarige speelt ze de hoofdrol in een hele rits tienerfilms, waarvan She's the man de meeste recente is. Het lijkt voor iedereen de ideale combinatie: humor, een knap meisje en een portie humor. Toch deed de film het in de bioscoop vooral goed bij het wat jonge vrouwelijk deel van de bevolking. Is de film echt zo 'girly' of is het verhaal, dat losjes gebaseerd is op 'Twelfth Night' van Shakespeare, voor iedereen de moeite waard? She's the man is sinds kort op dvd verkrijgbaar.



In She's the man draait alles om voetbal, althans zo lijkt het. Niets is minder waar, want voetbal wordt hier alleen maar gebruikt als kapstok voor een romantische komedie. Amandy Bynes speelt Viola, een rebels meisje dat leeft als een jongen en maar één wens heeft: lekker voetballen. Als haar school besluit het damesteam wegens gebrek aan belangstelling op te heffen wil ze met het jongensteam meespelen. De coach is tegen haar plan en het lijkt alsof ze haar sport op moet geven. Als haar broer Sebastian er vandoor glipt naar London grijpt ze haar kans. Ze vermomt zich als Sebastian en neemt zijn plek in op zijn nieuwe school. Niemand die haar broer daar kent en met een pruik en een beetje oefening gelooft iedereen in haar vermomming. Ze weet door te dringen tot het reserveteam en wil met het eerste team tegen haar eigen school spelen om te laten zien dat ook meisjes kunnen voetballen. Daarvoor heeft ze wel de hulp nodig van haar knappe kamergenoot. Kan ze haar gevoelens bedwingen om niet door de mand te vallen en lukt het om in het eerste team te mogen spelen?



Amanda Bynes is echt het type 'leuk buurmeisje'. Een onschuldig uiterlijk, leuke bolle wangetjes en erg makkelijk om mee te sympathiseren. Alhoewel ze in haar hoofdrol liegt en bedriegt is het haar moeilijk kwalijk te nemen. Daarvoor zijn de motieven van haar alter ego Viola te onschuldig en in dit geval heiligt het doel de middelen. De verwarring die haar gedaanteverwisseling telkens met zich meebrengt is regelmatig hilarisch te noemen, zeker wanneer ze romantische gevoelens voor haar kamergenoot ontwikkelt. Het slot van de film is jammer genoeg iets over de top; zeker als de wedstrijd tegen Cornwall is afgelopen loopt het verhaal gewoon iets te lang door. Er is weinig ruimte overgelaten voor de fantasie van de kijker, maar wellicht past dat gewoon wel bij de doelgroep.



De release op dvd is vrij mager. De dvd bevat naast de film alleen maar een paar trailers van RCV en verder geen extra materiaal; zelfs geen menu of scèneselectie. Erg jammer. Opvallend is overigens de kijkwijzer op de hoes: grof taalgebruik en geweld. Verder dan wat geduw bij de wedstrijd en een paar keer het woord "Sukkel!" komt het echt niet in deze film.



Jammer genoeg lijkt het voetbal in de film in diverse opzichten niet op het echte werk. Vechten levert geen kaarten op en spelers worden continu gewisseld. Je zou toch verwachten dat Vinnie Jones, ooit profvoetballer en in She's the man de coach van Illyria, wel iets meer realisme mee zou brengen. Ach, She's the man is toch niet bedoeld als een serieus portret, maar gewoon als een simpele en luchtige komedie. Wat dat betreft is de missie zeker geslaagd. Een vleugje romantiek, een beetje hilariteit en vooral veel ongein maken She's the man tot een lekkere wegkijker. Gewoon niet nadenken en ontspannen op de bank hangen, jammer alleen van de kale release.


Label: RCV Releasedatum: 13 december 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!