Boek: Nederlandse letterkunde voor dummies

De 'Voor dummies-boeken' zijn inmiddels wereldwijd een begrip. Wie op zoek is naar wat basiskennis op welk gebied dan ook, zal tegenwoordig snel een exemplaar van deze succesvolle serie ter hand nemen. Er bestaan Dummies over de meest uiteenlopende onderwerpen: van zwangerschap, talen, wijn en golf, tot zeilen en nu dus ook Nederlandse letterkunde voor dummies.

Veel Dummies die in Nederland worden uitgebracht, zijn vertalingen van Engelse of Amerikaanse uitgaven en bij sociaal-cultureel gevoelige onderwerpen (zoals 'etiquette voor dummies') is dat hier en daar te merken. Dingen die opgaan voor het ene land, gaan niet per se op voor een ander land. Bij Nederlandse letterkunde voor dummies hebben we hier geen last van. De titel zegt het al: dit boek gaat enkel en alleen over de geschiedenis van de Nederlandse literatuur en is logischerwijs ook geschreven door een Nederlander: DickJan Braggaar.


Het boek bestaat uit 23 hoofdstukken die weer overkoepeld worden door zeven delen en is grotendeels chronologisch opgebouwd. De daadwerkelijke letterkunde wordt voorafgegaan door een stukje over de auteur (afgestudeerd neerlandicus die zich liet omscholen naar ICT-manager, maar altijd een liefde voor de letterkunde heeft gehouden), een dankwoord en een uitleg over hoe het boek is opgebouwd. In deel 1 probeert Braggaar antwoord te geven op de vraag wat Nederlandse letterkunde nu eigenlijk precies is en daarbij wordt ook het ontstaan van de Nederlandse taal (of wat we ervan weten) kort uit de doeken gedaan. Vervolgens worden in hoofdstuk 2 de belangrijkste literatuurgeschiedenissen besproken die in de afgelopen eeuwen verschenen zijn.

Van deel 2 t/m deel 6 worden de belangrijkste teksten en schrijvers uit de Nederlandse letterkunde besproken vanaf de Middeleeuwen tot aan de moderne tijd (na de Tweede Wereldoorlog). Begonnen wordt bij 'hebban olla vogala nestas' en via Karel ende Elegast, het Roelantslied en Mariken van Nieumeghen belanden we in de Gouden eeuw. Erasmus wordt besproken, het Wilhelmus en uiteraard ook 'de grote vier': Bredero, Vondel, Hooft en Constantijn Huygens.
Uiteindelijk komt Braggaar uit bij Thomas Rosenboom, Joost Zwagerman en Arnon Grunberg als hedendaagse auteurs.

Ook verwante disciplines als toneel, cabaret en jeugdliteratuur krijgen aandacht in deze Nederlandse letterkunde voor dummies. In het laatste hoofdstuk van deel 6 worden ook de literatuurprijzen en boekverfilmingen kort aangestipt en uiteindelijk geeft Braggaar wat tips voor 'wie verder wil lezen'.

Een boek over de Nederlandse letterkunde zal lang niet iedereen aanspreken, ook niet in deze speelse Dummies-vorm. Voor wie er wel in geïnteresseerd is, maar niet zo goed weet waar te beginnen (de meeste standaardwerken over de Nederlandse letterkunde zijn nogal omvangrijk), is dit boek zeer zeker aan te raden. Er worden niet al te veel woorden vuil gemaakt aan overbodige informatie; Braggaar houdt zich bij de basisinformatie die interessant is voor wie een globaal beeld wil krijgen van de geschiedenis van de Nederlandse literatuurgeschiedenis. En zoals altijd bij literatuurgeschiedenis, zorgt ook dit boek er bij mij weer voor dat ik veel van de besproken boeken 'echt eens moet gaan lezen'.

Uitgever: Pearson Education Benelux ISBN: 90-430-1049-9 Pagina's: 337
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!