Invaller scoort 9 keer in half uur op Asian Games

Op de Asian Games in Indonesië was het weer gezellig in het damesvoetbal, behalve als je een speelster van Tadzjikistan bent. De piepjonge ploeg uit het toch niet bepaald grote voetballand bestaat uit bijna alleen maar tieners, waaronder twee 15-jarigen, en is dan ook niet opgewassen tegen Aziatische grootmachten.

Noord-Korea bleek afgelopen week met 16-0 te sterk, en alles wat Noord-Korea kan, kan China schijnbaar ook. Bij rust viel de schade nog alleszins mee (3-0), maar daarna begonnen de Chinese pestkoppen aan een slachtpartij. Verdedigster Wang Shanshan was de grote beul: ze viel 34 minuten voor tijd in, had vijf minuten nodig om even op gang te komen en scoorde de 7-0 in de 64e minuut.

Het ging nog redelijk gemoedelijk, want pas in de 73e minuut scoorde Wang de 8-0. Nog eens acht minuten later werd het 9-0 en vanaf dat moment was Wang niet meer te stoppen. In de 81e minuut completeerde ze haar hattrick, in de 83e, 87e en 88e minuut werd hattrick nummer twee gevormd. Dat was nog niet voldoende, want Wang scoorde alleen in blessuretijd nóg eens een hattrick: haar goals in de 91e, 92e en 93e minuut zorgden voor de 16-0 eindstand.

China en Noord-Korea zijn al zeker van een plek in de knock-outfase, Tadzjikistan en Hong Kong - dat met 8-0 van Noord-Korea verloor - spelen nog tegen elkaar voor de eer.

Bij de mannen werd het allemaal wat chaotisch. Iran en Saoedi-Arabië probeerden beiden opzichtig te verliezen van respectievelijk Myanmar en Noord-Korea, om zo favoriet Zuid-Korea te ontlopen in de volgende ronde. Noord-Korea won zo van de Saoedi's, Iran nam wel érg veel risico: ze verloren uiteindelijk met 2-0 van Myanmar, maar 3-0 was dodelijk geweest voor Iran, dat in de slotminuten angstvallig tijd begon te rekken om toch die derde goal niet tegen te krijgen. Dat hielden ze nog net vol, maar het hele plan kon de prullenbak in, want Iran speelt in de volgende ronde tegen...Zuid-Korea.

Het hockey leverde de nodige forse uitslagen: Maleisië won met 16-2 van Kazakhstan, subtopland India dompelde het thuispubliek in rouw door de vrij amateuristische Indonesiërs met 17-0 te verslaan.

In het kabaddi, een soort worsteltikkertje, zorgde Zuid-Korea voor een stunt. Twee jaar geleden won de ploeg in de groepsfase van het WK al eens van India, de eerste nederlaag van India op een groot toernooi in tientallen jaren, maandag was het weer zover: Zuid-Korea won met 24-23 van het land dat elke gouden medaille ooit in de sport won.