Kaalkopibiseieren gespot in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort hebben de kaalkopibissen eieren gelegd. “Het is leuk om te zien dat de nesten waar de vogels een aantal weken mee bezig zijn geweest, nu gevuld zijn met eieren”,  vertelt dierverzorger Esther van de Boogaard. “Kaalkopibissen broeden ongeveer vier weken op de eieren, dus het zal niet lang meer duren voordat wij jonge kaalkopjes kunnen verwelkomen in ons park.”

Het is gebruikelijk dat kaalkopibissen in april hun eieren leggen. “Hier in DierenPark Amersfoort liggen nu al twaalf eieren, verspreid over vier verschillende nesten die in de stenen muren van het verblijf zijn gebouwd”, vertelt Esther. “Ondertussen zijn de kaalkopibissen die op dit moment niet broeden, druk bezig met het zoeken en verplaatsen van takjes, bladeren en gras. Hiermee maken de vogels de nesten nog wat steviger voor de komst van de kleintjes.”

Als de eieren uitkomen en de kuikens zich laten zien, hebben zij nog niet hetzelfde uiterlijk als hun ouders. “In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben de vogels bij de geboorte nog geen kale kop. Naarmate de kaalkopibis ouder wordt, verdwijnen er wel steeds meer veren op de kop van de ibis. Uiteindelijk zal deze vogel, net zoals veel mensen, op een gegeven moment een kaal hoofd krijgen”, legt de dierverzorgster uit. “Daarnaast verandert de kleur van de kop. In zijn jongere jaren heeft de kaalkopibis een zwarte kop en deze wordt steeds roder wanneer de vogel volwassener wordt.” De kaalkopibissen zijn te bewonderen in de Stad der Oudheid in DierenPark Amersfoort.


Een kaalkopibis op zijn/haar nest
Een kaalkopibis op zijn/haar nest