Californië zet 400 gardisten in aan Mexicaanse grens

Gouverneur Jerry Brown van Californië heeft vierhonderd leden van de nationale garde vrijgemaakt voor het bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit. Niet alle criminaliteit wordt aangepakt, want de gardisten zullen zich volgens Brown echter niet focussen op de controle van illegale immigratie, zoals president Donald Tump wilde.

Brown liet weten dat de nationale garde zich richt op onder meer grensoverschrijdende drugscriminaliteit, wapenhandel en mensensmokkel, aldus de Los Angeles Times.

De Democraat Brown weigerde vorige week nog in te stemmen met een verzoek van de Republikein Trump om leden van de nationale garde beschikbaar te stellen voor een strenger toezicht op illegale immigratie. De president wil dat daarvoor in het hele grensgebied met Mexico vierduizend gardisten gaan werken. Brown is een fel tegenstander van het strenge immigratiebeleid van Trump en van diens plan een muur aan de grens met Mexico te bouwen. Door gardisten vrij te maken voor de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit hoopt Brown Trump alsnog tegemoet te komen.

Texas, Arizona en New Mexico zetten wel leden van de nationale garde in tegen de illegale intocht van immigranten.

Californië zet 400 gardisten in aan grens
Californië zet 400 gardisten in aan grens (Foto: ANP)