Serena Williams tennist jaar niet, maar is sportvrouw van het jaar

Tennisster Serena Williams is opvallend genoeg gekozen tot wereldwijde sportvrouw van het jaar van 2017. De Amerikaanse kreeg de prestigieuze Laureus Award, terwijl ze vanwege haar zwangerschap inmiddels al een jaar niet gespeeld heeft.

Vorig jaar speelde Williams in januari het toernooi van Auckland - zonder enig succes - en de Australian Open, waar ze de titel won. Sindsdien is ze niet meer in actie gekomen. Zwemster Katie Ledecky won vijf wereldtitels, tennisster Garbiñe Muguruza won Wimbledon en werd nummer één van de wereld, Caster Semenya pakte goud en zilver op het WK atletiek en Mikaela Shiffrin domineerde de slalom in het alpineskiën, inclusief de wereldtitel, maar dat alles was niet genoeg om Williams en haar twee toernooien te verslaan.

Bij de mannen ging de prijs voor de vijfde keer naar Roger Federer. De tennisgrootheid won tussen 2005 en 2008 al vier keer op rij en mocht de prijs tien jaar later weer in ontvangst nemen, nadat hij vorig jaar de Australian Open en Wimbledon won. Rafael Nadal was eveneens genomineerd, net als Formule 1-coureur Lewis Hamilton, voetballer Cristiano Ronaldo en de wegens dopingperikelen in opspraak geraakte wielrenner Chris Froome en atleet Mo Farah.

Het Formule 1-team van Mercedes kreeg de prijs voor team van het jaar, golfer Serio Garcia - winnaar van de Masters - werd verkozen tot winnaar van de prijs voor doorbraak van het jaar. De comeback van het jaar was voor Federer, rolstoelatleet Marcel Hug, goed voor twee wereldtitels, versloeg Bibian Mentel-Spee (snowboarden) en Jetze Plat (paratriatlon) in de strijd om de prijs voor gehandicapte sporter van het jaar.