'Mogelijk 100 doden Defensie door chroom-6'

Mogelijk zijn meer dan honderd oud-medewerkers van Defensie overleden als direct gevolg van het werken met het uiterst giftige en kankerverwekkende chroom-6. Dat zegt advocaat Rob Bedaux, die opkomt voor circa honderd andere ex-medewerkers, tegen het ANP. Dinsdag zal hij de kwestie naar voren brengen in een pleidooi voor de rechtbank in Maastricht.

Bedaux baseert zich op een onderzoek dat zijn cliënten hebben uitgevoerd naar de situatie van hun oude collega's. Die werkten net als zij op een zogeheten POMS-site in Nederland, waar NAVO-materieel werd onderhouden en opgeslagen. Op de terreinen werden onder meer legervoertuigen gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

Zijn cliënten ontdekten dat 84 van hun vroegere collega's zijn overleden, meestal aan kanker en op een relatief jonge leeftijd tussen de vijftig en zestig jaar. Omdat het onderzoek beperkt was tot vier van de vijf POMS-terreinen, zal het werkelijke aantal doden volgens Bedaux dan ook nog wat hoger zijn. Hij heeft van de 84 betrokkenen de gegevens.

'Mogelijk 100 doden Defensie door chroom-6'
'Mogelijk 100 doden Defensie door chroom-6' (Foto: ANP)