Chroom-6 in voormalige werkplaats NS

Het Openbaar Ministerie bekijkt of gronden zijn om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de NS-werkplaats in Tilburg. Daar werden tijden het project tROM tussen  2004 en 2011 uitkeringesgerechtigde te werk gesteld door de gemeente Tilburg. Naar nu blijkt zijn ruim 800 mensen tijden de werkzaamheden, het schuren van museumtreinen, blootgesteld aan het gevaarlijke antiroestmiddel Chroom-6. Dit middel zou in de oude verlagen van de treinen verwerkt zijn geweest. Volgens het Brabants Dagblad werden er nauwelijks beschermingsmaatregelen getroffen. Ook signalen over de gevaren werden volgens de krant genegeerd. 

De Nederlandse Spoorwegen hebben inmiddels ook gereageerd op de berichten in het Brabants Dagblad. Een woordvoerster laat weten: "Wij vinden het vooral voor de betrokkenen van groot belang om goed in beeld te krijgen wat er in het verleden is gebeurd en wat dit voor hen betekent. Wij vinden het belangrijk dat er lessen getrokken worden voor nu en de toekomst. Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft NS een extern onafhankelijk onderzoek aangekondigd door het RIVM."

Ze vervolgt: "Daarnaast laat de gemeente Tilburg een eigen extern onderzoek door RIVM verrichten naar de situatie bij tROM. Deze onderzoeken moeten zorgvuldig kunnen plaatsvinden. Dit betekent dat wij er nu voor kiezen om te wachten op de resultaten en geen vragen beantwoorden die onderdeel zijn van dit onderzoek. Hier kiezen wij ook voor in het belang van onze (oud-) collega’s. Door nu vragen te beantwoorden lopen we de onderzoekers voor de voeten en dat willen we absoluut niet.”

Werkplaats Nedtrain (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
Werkplaats Nedtrain (Foto: Nederlandse Spoorwegen)