Extreme hitte Zuid-Europa

Icoon WeerHier moeten we het de komende dagen gaan doen met minder goed weer, maar het zuiden en zuidoosten van Europa krijgt de komende dagen te maken met extreme hitte. Vooral in Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Italië kan de temperatuur het komende weekeinde op gaan lopen tot boven de 40 graden.

In Griekenland, waar de temperaturen nu al boven de 35 graden liggen, wordt de extreemste hitte verwacht. In het midden van Griekenland houdt men rekening met temperaturen van 42 tot 44 graden. De Griekse autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen de airconditioning en andere stroomvretende apparaten niet te gebruiken. Dit om te voorkomen dat door plotselinge stijging van de energiebehoefte op grote schaal de stroom uitvalt.

In veel Griekse gemeentes zijn gekoelde ruimtes ingericht waar bejaarde mensen met een zwakke gezondheid naartoe kunnen gaan. Zij zijn gevoelig voor de extreme hitte. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken staan artsen, hulpverleners en het leger klaar om hulp te kunnen bieden bij incidenten.

Ook zijn er in andere landen voorzorgsmaatregelen genomen en is de bevolking geadviseerd om de zon te mijden. De extreme hitte houdt waarschijnlijk tot midden volgende week aan.