Een kilo is geen kilo, vanaf 2019 wel

Jarenlang fluctueerde het gewicht van de kilo. Sinds 1889 ligt in het Internationale bureau voor gewichten en maten in Parijs een cilinder, gemaakt van platina en iridium. Deze cilinder is dé standaard voor de kilo. 

Officiële kopieën die zich verspreid over de wereld bevinden hebben aangetoond dat het gewicht fluctueert: zo zijn sommige van de kopieën 50 microgram zwaarder geworden in honderd jaar tijd. Andere schommelen in het gewicht. Dit komt omdat ze atomen verliezen of moleculen uit de lucht opnemen. 

Wetenschappers zijn daarom op onderzoek uit gegaan naar een stabieler alternatief: een definitie op basis van constanten in plaats van een fysiek object. Door het nauwkeuriger berekenen van de constante van Planck zou het mogelijk moeten zijn om een nieuwe definitie van de kilogram vast te stellen. De General Conference on Weights and Measures, verantwoordelijk voor de SI-eenheden, denkt dat de wijziging in 2019 doorgevoerd kan worden. 

Overigens: dit betekent niet dat je ineens kilo's kwijt bent als je op de weegschaal staat: alleen op grote schaal kan er nauwkeuriger worden vastgesteld wat bijvoorbeeld de massa van planeten is.