OfficiŽle uitslag CataloniŽ: 90,18 procent ja

Bij het referendum in Catalonië over afscheiding van Spanje heeft 90,18 procent voor gestemd en 7,83 procent tegen. De opkomst was ongeveer 43 procent, wat neerkomt op bijna 2,3 miljoen stemmers. Dat blijkt uit de officiële uitslag die vrijdag door de regionale regering werd bekendgemaakt.

Het omstreden referendum, dat door de rechter was verboden, ging gepaard met rellen. Politiemensen uit Madrid probeerden te voorkomen dat mensen konden stemmen. Er raakten zo'n negenhonderd mensen gewond. Een vertegenwoordiger van de regering in Madrid maakte vrijdag zijn excuses voor het geweld dat de politie gebruikte.

Zowel in Madrid als het Catalaanse Barcelona worden demonstraties gepland vóór Spaanse eenheid.

Bank
De Spaanse Caixabank neemt stappen om zijn juridische vestigingsplaats te verplaatsen uit de regio Catalonië naar Valencia. Het bestuur van de bank heeft ingestemd met dat besluit in verband met de politieke onrust rond de regio.

Caixabank is de op twee na grootste bank van Spanje en gemeten naar marktwaarde het meest waardevolle bedrijf van Catalonië. Ook de Catalaanse branchegenoot Banco Sabadell, de op vier na grootste bank van Spanje, heeft aangekondigd de juridische basis te verhuizen. Sabadell gaat naar Alicante.

Officiële uitslag Catalonië: 90,18 procent ja
Officiële uitslag Catalonië: 90,18 procent ja (Foto: ANP)