Formatie: alle scholieren verplicht naar Nachtwacht

Er lekt niet veel uit over de inhoudelijke besprekingen van de kabinetsformatie, maar vandaag bereikte er toch weer een belangrijk onderdeel van het komende regeerakkoord de media. De partijen zijn overeengekomen dat iedere scholier verplicht naar het Rijksmuseum en naar de Tweede Kamer moet.

Tijdens de verkiezingscampagne werd de 'Nederlandse identiteit' een belangrijk thema. De traditionele partijen buitelden over elkaar heen om het verkiezingsgras voor de voeten van de PVV weg te maaien. Zo opperde CDA-leider Buma bijvoorbeeld het idee om alle scholieren staand het Wilhelmus te laten zingen.

Dat haalde het niet, maar dat weerhield het formatiekwartet er niet van om het overbelaste onderwijssysteem nog meer verplichte elementen op te leggen. Je kunt immers niet altijd druk zijn met de bijscholingen voor het lerarenregister. Het zal ook goed zijn voor de jaaromzet van het museum, want een simpel rekensommetje leert dat iedere dag dertig tot veertig schoolklassen naar binnen moeten om dit plan te realiseren.

Dit plan maakt deel uit van een breder 'cultuurpakket', dat leerlingen op een positieve manier meer bijbrengt van de Nederlandse identiteit, zoals de grondwet en het volkslied.