PvdA heeft keus uit twee opvolgers voor Spekman

PvdA-leden hebben later dit jaar slechts twee keuzes bij het kiezen van een nieuwe voorzitter. De deadline om te solliciteren sloot maandag om 10.00 uur, maar behalve de Zwolse wethouder Hanneke Vedelaar en het duo Astrid Oosenbrug en Gerard Oosterwijk heeft niemand zich gemeld om Hans Spekman op te volgen. Een interne commissie moet hun kandidaturen nog wel goedkeuren.

Voormalig Kamerlid Oosenbrug en Oosterwijk, die beleidsmedewerker in Brussel is, waren begin deze zomer de eerste kandidaten die zich melden. Zij willen het voorzitterschap samen invullen. Vedelaar kandideerde zich afgelopen week.

Nu de inschrijftermijn gesloten is, moeten de kandidaten langs een adviescommissie. Als die hen geschikt acht zijn ze officieel kandidaat. Van 26 september tot 4 oktober kunnen de leden hun stem uitbrengen. Spekman maakt op 7 oktober plaats voor zijn opvolger(s).

Hans Spekman volgde in 2012 Lilianne Ploumen op als voorzitter van de sociaaldemocraten. De man die bekend staat om zijn slobbertruien voegde zich in een rijke traditie van partijvoorzitters met een duidelijke mening; onder meer Felix Rottenberg en André van der Louw gingen hem voor. De voorzitters van de meeste andere partijen treden in de regel veel minder op de voorgrond. Het ligt in de lijn der verwachting dat de -toch vrij onbekende- opvolger van Spekman zich wat terughoudender zal opstellen.

Tweestrijd om voorzittershamer PvdA
Tweestrijd om voorzittershamer PvdA (Foto: ANP)