Turkije bestolen in WK-kwalificatie; topaankoop Bosz goud waard

Het debuut van Mircea Lucescu als bondscoach van Turkije is uitgelopen op een sof. Turkije verloor zaterdagavond in groep I van de WK-kwalificatie met 2-0 van Oekraïne, waarmee het gezakt is naar de vierde plaats in de groep.

Lucescu had zich zijn debuut als bondcoach van Turkije heel wat anders voorgesteld, want na achttien minuten kwam zijn ploeg al op achterstand. Een mislukt schot van Viktor Kovalenko kwam bij Andriy Yarmolenko terecht, die niet twijfelde en in buitenspelpositie de 1-0 binnenschoof. De kersverse aanwinst van het Borussia Dortmund van Peter Bosz sloeg drie minuten voor de pauze opnieuw toe: hij pikte een lage voorzet van Evgen Konoplyanka op en werkte af met zijn linker. Ook deze treffer had overigens niet mogen tellen, omdat de bal van Konoplyanka de achterlijn reeds had gepasseerd.

De Oekraïnse goals tegen Turkije (Bron: YouTube)

Ondanks de twee onterecht goedgekeurde treffers had Oekraïne wel het beste van het spel in de eerste helft en in het tweede bedrijf slaagde Turkije er niet meer in om wat terug te doen. Cengiz Ünder deed nog wel een poging en na de invalbeurt van Arda Turan kwam er wat meer schwung in het spel van de Turken, maar gescoord werd er niet meer in Kharkiv. Cengiz claimde in de slotfase overigens nog recht te hebben op een strafschop, maar kreeg die niet.

Turkije heeft nu nog altijd elf punten, twee minder dan IJsland en Kroatië en drie minder dan Oekraïne. Het duel tussen Kroatië en Kosovo werd vanwege het kletsnatte veld van het Maksimir Stadion in Zagreb na 25 minuten gestaakt; die landen komen waarschijnlijk zondag weer in actie, maar een tijd is nog niet bekend.

Finland bezorgde IJsland in Tampere een pijnlijke nederlaag: 1-0. De Finnen zijn al uitgeschakeld, IJsland doet nog volop mee in de strijd om rechtstreekse plaatsing voor het WK, waar het nog nooit speelde.