Basketballers vernederen Albanië in pre-kwalificatie WK

De Nederlandse basketballers hebben in de laatste wedstrijd van de pre-kwalificatie voor het WK van 2019 vernietigend uitgehaald. In Tirana werd Albanië voor eigen publiek vernederd: 37-113.

De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren was al zeker van een plek bij de eerste twee in de groep met verder alleen nog Oostenrijk. Om de Oostenrijkers van de groepswinst af te houden - en zo een betere loting te krijgen voor de WK-kwalificatie - moest Albanië echter nog met minstens 49 punten verschil verslagen worden.

Dat leek een lastige opgave, hoewel Nederland ruimschoots favoriet was. Het eerste kwart ging zelfs nog netjes gelijk op, 16-14, maar daarna zakte het spel van de thuisploeg volledig in elkaar. Alsof de Albanezen er werkelijk geen hol meer om gaven vlogen de Nederlandse punten erin, minstens dertig in alle resterende kwarten, terwijl Albanië geen enkele keer meer tien punten in één kwart wist te maken.

Yannick Franke en Henk Norel waren met zestien punten de meest productieve Nederlanders, waarbij Norel ook nog eens elf rebounds liet noteren. Nederland mag in november aantreden in de eerste ronde van de WK-kwalificatie, waarvoor de tegenstanders nog niet bekend zijn.

Albanië - Nederland, voor de liefhebber (Bron: YouTube)