NFL-speler wordt geschorst door USADA, maar mag blijven spelen

American footballspeler Marquise Goodwin is door de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA voor één jaar geschorst. Dat zal de 26-jarige sporter vermoedelijk echter bar weinig kunnen schelen, want hij kan gewoon in de NFL blijven spelen.

Goodwin was naast footballer ook lange tijd atleet, en op goed niveau ook. In 2012 deed hij als verspringer mee aan de Olympische Spelen, wat voor een Amerikaan op dat onderdeel doorgaans betekent dat je bij de wereldtop hoort.

Ook vorig jaar probeerde hij zich voor de Spelen te plaatsen, maar een zevende plek op de trials was niet genoeg. Sindsdien heeft Goodwin niet meer meegedaan aan atletiekwedstrijden en dat is hij ook niet meer van plan: "Ik richt me al meer dan een jaar volledig op mijn carrière in de NFL", liet hij in een statement weten.

De schorsing lijkt dan ook vooral berust op wat nalatigheid in de documentatie. Goodwin is niet betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar wordt geschorst vanwege het drie keer niet goed bijhouden van zijn whereabouts - het systeem waarmee dopingcontroleurs sporters altijd kunnen testen.

Nadat hij besloot met atletiek te stoppen, hoefde Goodwin zich ook niet meer aan de regels van wereldantidopingautoriteit WADA te houden: atletiekbond IAAF is daar wel bij aangesloten, de NFL is dat niet. Zodoende hield hij zijn whereabouts ook niet meer bij, maar omdat hij niet bij USADA meldde helemaal klaar te zijn met atletiek, werd hij alsnog in de zogenaamde testpool opgenomen voor dit jaar.

Dat resulteerde in één reguliere dopingtest - zonder daarbij positief te testen - en dus de overtredingen met betrekking tot de whereabouts. Goodwin kan daardoor gewoon als wide receiver bij de San Francisco 49ers blijven spelen.