Mir op prachtige wijze naar Moto3-zege Barcelona

Motorcoureur Joan Mir heeft de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 gewonnen. De Spaanse kampioenschapsleider deed dat na wederom een mooie race, wat hem uiteindelijk de vierde zege van het jaar opleverde.

Juanfran Guevara pakte vanaf de tweede plek de leiding, doordat polesitter Jorge Martin een dramatische start kende en simpelweg te laat vertrok. Achter Guevara nam Romano Fenati plek twee in, voor Mir, Aron Canet, Fabio di Giannantonio, Enea Bastianini en Martin. Bo Bendsneyder kende wederom geen lekker begin en na twee ronden begon hij de kopgroep van tien man al langzaam uit het oog te verliezen.

Dat Martin slechts een slechte start had was al snel duidelijk, want met het tempo zat het goed: de Spanjaard had na drie ronden de leiding weer in handen. Hij maakte dan ook gewoon deel uit van het groepje waar de snelheid van de race bepaald werd, met onder meer Canet, Mir en Fenati. Ook Bastianini en Di Giannantonio bleven prima bij, terwijl Marcos Ramirez en Tatsuki Suzuki als nummers zeven en acht halverwege de race de aansluiting met de kopgroep ook vonden.

De kopgroep zat met vijf ronden te rijden nog bij elkaar, maar leek wel te gaan groeien: Sky-teamgenoten Nicolo Bulega en Andrea Migno waren hard op weg het gat te dichten, terwijl ook Niccolo Antonelli en John McPhee langzaam aan konden sluiten. Met de slotfase in zich probeerde Fenati zich los te rijden van de groep, maar ook hij hield het niet vol om langer dan zo'n twee ronden op kop te rijden, waarna de hele boel weer op de spreekwoordelijke zakdoek reed.

In de slotfase leken Martin en Fenati even los te komen van de rest, maar dat werd dichtgereden door Mir, die bijna de hele race nagenoeg onzichtbaar was. Toch leek Martin met een paar bochten te gaan op weg naar eindelijk zijn eerste zege, maar wederom was dat buiten Mir gerekend. De kampioenschapsleider kwam met een mooi staaltje stalen ballen binnendoor bij zijn landgenoot en greep zo de overwinning. Fenati werd tweede, voor Martin, Bastianini, Canet en Ramirez.

Bendsneyder kwam als vijftiende over de streep, goed voor één punt, nadat drie rijders voor hem in de slotronde onderuit gingen.