Strafpunten in MotoGP afgeschaft

Motorsportfederatie FIM heeft per direct het strafpuntensysteem in de MotoGP afgeschaft. Het systeem werd vier jaar geleden ingevoerd om stewards te helpen om consistenter te straffen. Bij tien strafpunten in een jaar kon een coureur een race geschorst worden. In de Formule 1 geldt een vergelijkbaar systeem waarbij het aantal punten twaalf is.

De FIM gaf een verklaring over het afschaffen uit: "Aangezien de stewards van de MotoGP tegenwoordig meerdere opties te hebben om straffen uit te delen is het niet meer nodig om strafpunten bij te houden."

Belangrijkste 'slachtoffer' van het strafpuntensysteem is Valentino Rossi die de laatste race van 2015 achteraan moest beginnen door het verzamelen van te veel straffen. De Italiaan was verwikkeld in de titelstrijd met Yamaha-teamgenoot Jorge Lorenzo en moest het kampioenschap aan de Spanjaard laten omdat hij in de race niet verder kwam dan plek vier.

Daarnaast zijn nog enkele andere regels op de schop gegaan. Zo mogen in de eerste twee vrije trainingen nog maar zes monteurs buiten de pitbox helpen aan de motor. Ze moeten allemaal een helm dragen. Tijdens ononderbroken races mogen vier gehelmde monteurs buiten de pitbox komen.