EL: Babel schiet Besiktas naar kwartfinales, Genk houdt stand

Ryan Babel heeft in de return tussen Besiktas en Olympiakos in de Europa League de hoofdrol opgeëist. Met twee doelpunten loodste de Nederlander zijn ploeg naar de kwartfinales.

Vincent Aboubakar was vorige week in Griekenland al belangrijk als maker van de 1-1 en in deze return opende hij al in de tiende minuut de score. De in Zaandam geboren Oğuzhan Özyakup had een geweldige tackle in huis waarna hij de bal aan Talisco gaf. Die Braziliaan bediende Aboubakar en die kopte raak: 1-0.

Precies op een kwart van de wedstrijd hees oud-Ajacied Babel Besiktas in een zetel. Ricardo Quaresma slingerde de bal voor en in het zestienmetergebied stond de Nederlander klaar om aan te nemen, te schieten en zo de Turken op 2-0 te zetten. Een andere, iets minder oude bekende bracht na ruim een half uur de spanning terug in het duel. Tarik Elyounoussi speelde tussen 2008 en 2011 voor sc Heerenveen en trof nu voor Olympiakos op aangeven van Aly Cissokho met een mooi halve omhaal doel: 2-1.

De gehele tweede helft moest Besiktas het met een man minder stellen. Aboubakar gaf Panagiotis Retsis vijf minuten voor rust een kopstoot en moest inrukken van arbiter Michael Oliver. Ondanks dit numeriek ondertal besliste Babel een kwartier voor het einde de wedstrijd. Vanaf ongeveer dezelfde plek schoot hij de bal in de verre hoek achter de Italiaanse keeper Nicola Leali, dit keer na een individuele actie. Een hoofdrol dus voor de Nederlander die alweer op vier doelpunten staat in dertien officiële duels voor Besiktas. Cenk Tosun maakte er op aangeven van Talisco nog 4-1 van.

Ook Genk naar kwartfinales
Genk is ten koste van Gent doorgedrongen tot de kwartfinales van de Europa League door een gelijkspel in eigen huis, wat genoeg was na de ruime 2-5 uitzege van vorige week.

Jean-Paul Boëtius liet met een dreigende actie in de tweede minuut al zien dat de gastheren ook voor eigen publiek iets wilden laten zien. De oud-Feyenoorder leek doel te kunnen treffen, waarna Thibault De Smet ingreep en een goal voorkwam. De Nederlander liet binnen twintig minuten alsnog zien in vorm te zijn door Timothy Castagne in staat te stellen om de ban te breken. Vanaf de achterlijn bediende Boëtius de rechtsback, waarop de Cristal Arena ontplofte.

Met een marge van vier doelpunten leek het moraal bij Gent geknakt, waardoor Genk kon gaan freewheelen. Het liet daarbij defensief af en toe de teugels vieren, want de druk stond er niet meer op. Boëtius schoot in de slotfase nog op de paal, terwijl Louis Verstraete op aangeven van Samuel Kalu in de 84e minuut nog een gelijkspel voor Genk uit het vuur sleepte. Het was een remise voor de eer, die de uitschakeling betekende van de Buffalo's.