Volkskrant presenteert de coalitiewijzer

De Stemwijzer is sinds deze week online en gaf al meer dan een miljoen stemadviezen af. Morgen wordt ook het Kieskompas actief, dat de adviezen anders samenstelt en ook anders weergeeft. Maar wat je ook stemt, een partij zal altijd deel uit moeten maken van een coalitie. En of dat kan, vertelt de Volkskrant je.

De krant heeft vandaag de Coalitiewijzer gepresenteerd op zijn website. Het werkt bijzonder simpel: klik de partijen aan die jij graag samen in de volgende regering zou zien, en de kleuren van het stoplicht vertellen je of dit een levensvatbare combinatie is. Ook wordt er een korte toelichting op gegeven.

Er wordt niet ingegaan op de numerieke haalbaarheid: het gaat alleen om inhoud, te overbruggen verschillen van inzicht (of juist niet) of gemeenschappelijke plannen. Ook als partijen elkaar bij voorbaat hebben uitgesloten, wordt dat vermeld (zo is de combinatie VVD/PVV rood, omdat Rutte de samenwerking principieel heeft uitgesloten, terwijl het uiteindelijk niet ondenkbaar is dat deze partijen het toch samen moeten rooien). 

Zeker als je van plan bent om strategisch te stemmen, kan dit simpele stukje gereedschap je misschien een handje helpen in het positioneren van jouw eigen favoriete partij.

Je vindt de coalitiewijzer hier.

Volkskrant coalitiewijzer (Foto: Volkskrant)
Volkskrant coalitiewijzer (Afbeelding: Volkskrant.nl)