Dijsselbloem: chaos fiscus leidt niet tot problemen inning

De chaos die ontstaan is bij de Belastingdienst na de uit de hand gelopen vertrekregeling mag absoluut niet leiden tot problemen met het innen van de belastingen. Dat benadrukt minister van Financiën vandaag.

Hij deed dat in een reactie op een vernietigend rapport van de commissie Joustra, die het reilen en zeilen van de fiscus de afgelopen maanden onderzocht. Verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes moest hiervoor diep door het stof. Dat begint inmiddels een traditie te worden: ook zijn voorgangers Frans Weekers en zelfs Jan Kees de Jager kregen het niet voor elkaar om de dienst naar behoren te laten functioneren.

De commissie Joustra constateerde niet alleen problemen met de vertrekregeling, waarvan veel te veel werknemers gebruik maakten en dan vooral degenen voor wie het helemaal niet bedoeld was. Naast de daardoor ontstane onderbezetting kampt de dienst met "achterstallig onderhoud in de bedrijfsvoering, onderontwikkeld personeelsbeleid en een informele wijze van communiceren en besluitvorming die zich niet verdraagt met een professionele ambtelijke organisatie".

Het staat niet letterlijk in de tekst, maar eigenlijk is de organisatiestructuur van het financiële hart van 's lands overheid door en door verrot. Joustra wijt dit voor een groot deel aan de eigenzinnige koers van de dienst, die het begrip 'verzelfstandiging' wel erg letterlijk heeft genomen, maar gebrekkige aansturing vanuit Financiën kan moeilijk worden ontkend.

Maar een opdrogende geldkraan is natuurlijk geen optie voor het Kabinet, dus de belastingen zullen moeten worden geïnd ondanks de structurele problemen bij de dienst. Desnoods gaat er geld bij, aldus Dijsselbloem. Oftewel: U moet niet alleen 'gewoon' belasting betalen, maar zelfs meer om de problemen bij de belasting op te lossen!

Dijsselbloem: verhoog belasting bedrijven (Foto: ANP)
Dijsselbloem: problemen met het innen van de belasting is geen optie (Foto: ANP)