Afrika Cup-record voor 44-jarige keeper

Essam El-Hadary (44) heeft tijdens het doelpuntloze gelijkspel van Egypte tegen Mali een Afrika Cup-record geschreven. De keeper is de oudste speler die ooit minuten maakte.

Voor zevenvoudige toernooiwinnaar Egypte begon de Afrika Cup met een teleurstellend 0-0 gelijkspel tegen Mali. Het werd echter alsnog een bijzondere avond doordat de 25-jarige keeper Ahmed Al-Shenaw geblesseerd uitviel en plaats maakte voor de negentien (!) jaar oudere El-Hadary. Met zijn 44 jaar is hij de oudste speler ooit die minuten maakte tijdens een editie van de Afrika Cup.

Veel kreeg El-Hadary, die de voorkeur kreeg boven oud-Feyenoorder Sherif Ekramy, in de resterende 65 minuten niet te doen. Mali kwam nauwelijks tot kansen, al redde de routinier tegen het einde van de wedstrijd knap op een inzet van Moussa Marega.

El-Hadary, die in 2006 en 2008 werd uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi en al in 1998 de Afrika Cup won hoopt in 2018 het record van Faryd Mondragon als oudste WK-speler ooit over te nemen.