FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 januari 2017

Derde opeenvolgende jaar het warmste

Voor het derde jaar op rij is afgelopen jaar het warmste sinds de metingen in 1850. Dat stelt de NASA.

Uit berekeningen van de NASA en het oceaaninstituut NOAA blijkt dat er een stijging is van 0,1 tot 0,12 graden Celsius. Weerkundigen de WMO, World Meteorological Organisation zijn wat voorzichtiger, volgens hen lag de temperatuur minimaal 0,07 graden hoger waarbij er een foutmarge werd aangehouden. Dr Gavin Schmidt van de NASA verwacht niet dat het nu elk jaar warmer wordt "maar op de lange termijn is de trend van opwarming duidelijk", zei hij tegen de BBC.

Volgens wetenschappers is de belangrijkste factor de uitstoot van CO2. Ook was de invloed van El Niño groot. El Niño zorgt voor de opwarming van zeewater in de Oostelijke Oceaan langs de evenaar. Dit leidt in grote delen van de wereld tot opwarming. Dat vorig jaar weer een record zou breken, stond al snel vast. In mei was het al zo warm geweest door dit natuurverschijnsel dat dit toen al werd verwacht. Toch komt het niet alleen door El Niño dat het wereldwijde temperatuurrecord weer is gebroken. Professor Ellie Highwood van de Universiteit van Reading zegt dat ook zonder El Niño dit record verbroken zou worden in 2015 en 2016. Dit komt volgens haar door de wereldwijde opwarming en de uitstoot van broeikasgassen.

Ook was het veel warmer in het Noordpoolgebied in 2016. Daardoor is er een ongekend kleine hoeveelheid ijs in het gebied voor de tijd van het jaar. De WMO zegt ook dat in het Zuidpoolgebied een kleine hoeveelheid ijs is, zij maken zich grote zorgen. "Het Noordpoolgebied warmt twee keer sneller op dan het wereldwijde gemiddelde. Daardoor verdwijnt er telkens veel zee-ijs. Dit proces beïnvloedt het weer, het klimaat en de circulatie van het oceaanwater in andere delen van de wereld". alsdus Petteri Taalas. Ook waarschuwt hij voor het mogelijk vrijkomen van methaan uit smeltend permafrost, de bodem die permanent bevroren is in de buurt van de polen en in hoge gebieden.

De nieuwste cijfers geven weer aan dat het op de aarde meer dan een graad Celsius warmer is dan in het pre-industriële tijdperk. Dit gaat snel naar wat is afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

Veel hogere bochtensnelheid in Formule 1 in 2017

Dat Max Verstappen zich deze winter zo afbeult in de sportschool is niet voor niets, want volgens plaatsvervangend Formule 1-racedirecteur Laurent Mekies blijken de snelheden in de bochten veel hoger te liggen dan wat in de afgelopen jaren gangbaar was. Ze zijn zelfs zodanig hoger dat de circuits op diverse punten aangepast moeten worden.

Mekies gaf zijn relaas tijdens de Autosport International Show. "Elk team heeft simulaties moeten laten zien voor hun 2017-auto's. Wij hebben hun simulaties gebruikt voor onze simulatiesoftware. Daarin hebben we het rijden met 2017-bolides op ieder circuit nagebootst, waarbij bleek dat de bochtensnelheid veel hoger zal liggen. Het is in de hogesnelheidsbochten tot wel 40 kilometer per uur sneller. Elk circuit krijgt van de FIA instructies om enkele punten aan te gaan passen, dat gaat op volgorde van de kalender."

Volgens Mekies gaat het niet helpen om de muren overal maar een stukje naar achteren te zetten. Op de rechte stukken wil de FIA de muren juist zo dicht mogelijk naast de baan hebben om te voorkomen dat auto's via een haakse bocht de muur in gaan als het mis gaat. De uitloopstroken bij bochten moeten daarentegen zo lang mogelijk zijn.

Mogelijk Honda-motor voor Sauber in 2018

Het is goed mogelijk dat Sauber na komend Formule 1-seizoen de Ferrari-motor in zal gaan ruilen voor de Honda. Dit jaar zal de renstal uit Hinwil gaan rijden met 2016-motoren van Italiaanse makelij, maar volgens het Duitse Auto Motor und Sport kunnen er in 2018 Japanse krachtbronnen achterin de bolides liggen.

Honda levert na haar terugkeer in de Formule 1 op dit moment nog exclusief aan McLaren, maar volgens Honda-baas Yusuke Hasegawa is er nu ruimte om een tweede renstal te beleveren. Omdat Sauber een aflopend contract met Ferrari heeft zou de renstal uit Hinwil hiervoor in beeld kunnen zijn.

Sauber werd al eerder gelinkt aan Honda, maar destijds werd vastgehouden aan het contract met Ferrari. Nu het team in handen is van Longbow Finance wordt er geïnvesteerd en kan er naar de toekomst worden gekeken. Daar kan een overstap voor de motoren bij horen.

Nederlands succes herendubbel Australian Open

Waar Robin Haase ook in het herendubbelspel op de Australian Open niet voorbij de eerste ronde kwam, deden de andere Nederlanders het een stuk beter.

Jean-Julien Rojer stond samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau - gezamenlijk als elfde geplaatst - tegenover Philipp Petschner en Mikhail Youzhny. Het Duits/Russische duo wist het de Nederlander en zijn Roemeense kompaan best lastig te maken, maar op de beslissende momenten waren Rojer en Tecau sterker. Na twee tiebreaks was de zege binnen: 7-6 (5), 7-6 (3).

Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop namen het op tegen een Zuid-Amerikaans duo: Julio Peralta uit Chili en Horacio Zeballos uit Argentinië. Laatstgenoemde speelde in het enkelspel een monsterpartij tegen Ivo Karlovic en leek nog altijd vermoeid. Met zijn partner kwam hij er geen moment echt aan te pas en na precies een uur spelen konden de Nederlanders de armen in de lucht gooien: 6-4, 6-2. 

Titelverdedigers ontbreken op WK sprint

Het WK sprint zal het dit jaar zonder de twee titelverdedigers moeten doen. Tweevoudig titelhouder Pavel Kulizhnikov laat vanwege een liesblessure verstek gaan. Ook Britanny Bowe, eveneens winnaar van de laatste twee WK’s, zal in Calgary ontbreken. Bowe kon niet meedoen en aan de Amerikaanse trials en liep daardoor plaatsing mis.

Het WK sprint wordt op 25 en 26 februari in Calgary gehouden. Het is de enige internationale wedstrijd van het schaatsseizoen die op een hooglandbaan wordt verreden.

Namens Nederland komen op dit toernooi bij de heren sowieso Kai Verbij en Kjeld Nuis uit. Zij danken hun startplaats aan hun eerste en tweede plaats op het EK Sprint. Bij de vrouwen is Jorien Ter Mors al geplaatst. De resterende drie plaatsen worden verdeeld op het NK sprint. Deze wordt komend weekend in Thialf verreden.

Federer, Murray en Wawrinka stomen door op Australian Open

Op de Australian Open in Melbourne hebben de toppers in het herenenkelspel woensdag hun tweederondepartijen prima overleefd. Roger Federer is door lange afwezigheid nog slechts als zeventiende geplaatst, maar hoort uiteraard altijd bij de kandidaten.

In de tweede ronde speelde de Zwitser tegen de 20-jarige Amerikaan Noah Rubin, tweehonderdste op de wereldranglijst. Rubin kon de Zwitserse grootheid op zich prima bijbenen, maar één break kostte hem zowel de eerste als de tweede set. In het derde bedrijf sleepte hij er een tiebreak uit, maar de ervaring van Federer gaf toch de doorslag: 7-5, 6-3, 7-6 (3). 

De mondiale nummer één, Andy Murray, kreeg te maken met de Russische tiener Andrey Rublev (ATP-152). Die gaf één break weg in de eerste set, waarna hij een bagel - 6-0 - om de oren kreeg in set twee. Na ruim anderhalf uur kon hij inpakken en was Murray klaar voor de derde ronde: 6-3, 6-0, 6-2. 

Ook de nummer vijf van de wereld, de Japanner Kei Nishikori, kende een uitstekende dag. Hij had de ervaren Fransman Jeremy Chardy tegenover zich, maar brak hem gelijk in de eerste game al en kwam nooit meer in de problemen. In set twee en drie leverde hij weliswaar zijn eerste opslagbeurt in, maar die pakte hij gelijk weer terug. Na ruim twee uur kon Nishikori een verfrissende douche nemen: 6-3, 6-4, 6-3. 

Tomas Berdych was welgeteld één minuut langer bezig dan zijn Japanse collega. De Tsjechische nummer tien van de wereldranglijst had één tiebreak nodig om de Amerikaan Ryan Harrison van zich af te houden: 6-3, 7-8 (6), 6-2. Stanislas Wawrinka (ATP-4) stuurde Steve Johnson in minder dan twee uur terug naar de VS: 6-3, 6-4, 6-4. Ook Jo-Wilfried Tsonga hoefde zich niet bovenmatig in te spannen. De Franse nummer twaalf van de wereld had een uur en drie kwartier nodig om Dusan Lajovic van diens droom af te helpen: 6-2, 6-2, 6-3.

Vinyl-box George Harrison komt in februari

In februari komt er een lp-box uit met de studioalbums van George Harrison. Het was al bekend dat de albums op vinyl heruitgegeven zouden worden, maar nu hebben de erfgenamen van de ex-Beatle ook een datum genoemd. Op 24 februari is het zover.

De albums worden uitgebracht zoals ze in de jaren zestig, zeventig en tachtig op de markt verschenen, inclusief het originele album artwork. De albums zijn geremasterd van de originele analoge studio-opnamen.

Naast de lp's zitten er in de box ook twee picture discs, lp's met opdruk, van de singels When We Was Fab en I've Got My Mind Set On You. Verder zit er een livealbum bij van George in Japan. Concert for Bangladesh, het livealbum dat de ex-Beatle met sterren als Bob Dylan, Leon Russel en Ringo Starr maakte, zit niet in de box.

De lp's zijn ook los te koop, alleen van het driedubbelalbum All Things Must Pass is een beperkt aantal los te krijgen.

Vinyl-box George Harrison komt in februari
Vinyl-box George Harrison komt in februari (Foto: BuzzE)

Eerste seizoen Hitman heeft extraatjes

Het volledige eerste seizoen van Hitman komt 31 januari uit in een Steelbook Edition. Dat houdt in dat je alle locaties en afleveringen kunt spelen, maar ook alle contracten die zijn gemaakt door andere gamers en alle Elusive Targets die nog uitkomen.

Je krijgt in het complete fysieke pakket (waarbij je sommige onderdelen los moet downloaden):

  • Een Steelbook met Hitman.
  • Alle episodes: de proloog, Frankrijk, Marokko, Thailand, Verenigde Staten en Japan.
  • Alle Escalation Contracts, Challenges, Opportunities en contracten gemaakt door andere gamers.
  • Alle Elusive Targets die nog uitkomen.
  • Drie bonusmissies van de Summer Bonus Episode, met onder andere 'The Icon' en 'A House Built on Sand' en de 'Landslide'-missie die nog moet uitkomen.
  • De originele soundtrack.
  • Documentaire ‘The making of Hitman’, die de ontwikkeling vanaf de E3 presentatie tot de lancering in 2016 laat zien.
  • De originele preorderbonus Hitman Requiem Blood Money Pack, met het witte Blood Money maatpak, je witte eendje en een chrome ICA pistool.
  • De PlayStation 4-versie heft ook zes aanvullende exclusieve ‘The Sarajevo Six’-contracten.

 Hitman : The Complete First Season - STEELBOOK

Natuurlijk zijn er fans van het eerste uur die reeds enkele, zo niet alle, episodes in hun bezit hebben. Hoe zij de extra DLC in hun bezit krijgen is nog een mysterie en ontwikkelaar IO Interactive komt hier later dit jaar op terug. De preorderbonus voor de eerste digitale episode Requiem Blood Money Pack hoort ook bij de Steelbook Edition, maar kun je vanaf 31 januari ook los aanschaffen. Hitman : The Complete First Season komt 31 januari uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows).

Hitman - Requiem Blood Money Pack

Veroordeeld echtpaar smeekt koning om hulp

Johan van Laarhoven, die in Thailand een celstraf van 103 jaar uitzit, en zijn vrouw, die 18 jaar cel heeft gekregen, hebben een smeekbede naar Koning Willem-Alexander gestuurd. De broer van Van Laarhoven zegt: “De Nederlandse staat helpt hen niet, maar de koning zou ze vrij kunnen krijgen”.

Van Laarhoven runde vroeger meerdere coffeeshops, en na de verkoop ervan verhuisde hij met zijn vrouw in 2008 naar Thailand. Zijn emigratie werd al snel omgezet in een arrestatie; hij werd opgepakt omdat hij zijn geld had verdiend met de verkoop van hasj en wiet. Hij diende eerder een verzoek in bij de Nederlandse staat om hulp, maar dat werd hem geweigerd.

Frans van Laarhoven, de broer van Johan, hoopt dat de interventie van de koning zijn broer vrij krijgt. De koning van Thailand heeft aan 150.000 gevangen gratie verleend, maar Johan zit daar waarschijnlijk niet bij. Gratie wordt alleen verleend aan uitgeprocedeerde gevangengen of mensen die hun straf er zo goed als op hebben zitten. Frans: “Mijn broer moet 103 jaar in de cel zitten, dus hij maakt weinig kans. Bovendien zou hij dan zijn hoger beroep moeten laten vallen, en dan heeft hij helemaal geen kans meer om vrij te komen.".

Na een staatsbezoek van Koningin Beatrix werd door de vorige Thaise koning gratie verleend aan twee Nederlandse drugshandelaren. Frans denkt dus dat een brief van Willem-Alexander veel kan helpen. Hij zegt dat hulp hard nodig is, omdat zijn broer aan het aftakelen is: “Lichamelijk gaat het niet goed met hem. De omstandigheden in de gevangenis zijn verschrikkelijk, maar hij is nog strijdbaar."

Waarschuwing: selderij in goulash en ragout

Het is deze dagen oppassen geblazen voor mensen met een selderij-allergie. Na de waarschuwing voor de bamidriehoekjes die de groente bevatten en onbedoeld zijn terechtgekomen in pakken rundvleeskroketten van Beckers, waarschuwde het bedrijf Anstelfood voor selderij in hertengoulash en wildzwijnragout. Die zijn verkocht door Jumbo onder de merknaam Lochtman.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verspreidde de waarschuwing woensdag. Het gaat specifiek om een partij met 6 februari als houdbaarheidsdatum. De selderij staat niet als ingrediënt op de verpakking vermeld. Wie ervan af wil, kan het pak terugbrengen naar de supermarkt.

Samensmeltende Digimon in Next Order

Digimon World: Next Order onthult vandaag meer content en features met daarbij een gloednieuwe gameplay-trailer.

The Digital World wordt geteisterd door de Machinedramons. Om ze te neutraliseren en de wereld te redden, zullen spelers hun Digimons moeten opvoeden en trainen. Als je band met je Digimons sterk genoeg is, zul je gebruik kunnen maken van de ExE Evolution, die twee verschillende Digimons laat samensmelten in een sterkere. Zelf zijn we in Tokio al wat over de game te weten gekomen, daar kun je hier meer over lezen.

Digimon World: Next Order komt zowel digitaal als fysiek uit voor PlayStation 4 op 27 januari.

Releasedatum Little Nightmares bekendgemaakt

Bandai Namco en Tarsier Studios maken bekend dat de platformer Little Nightmares vanaf 28 april beschikbaar zal zijn voor PlayStation 4, Xbox One en pc, zowel fysiek als digitaal.

Little Nightmares kan worden gepre-orderd voor PlayStation 4, Xbox One en pc (via GOG.com en Steam). Ook de collector’s edition van de game, de 'Six Edition', kan alvast besteld worden bij deelnemende retailers zolang de voorraad strekt. De Six Edition bevat een 10 cm hoge figurine, gevangen in een als kooi vormgegeven verpakking. Bovendien bevat het de originele soundtrack, gecomponeerd door Tobias Lilja van Tarsier Studios, een exclusieve A3-poster en een stickervel.

Plaats je een pre-order voor de game, dan krijg je de Scarecrow Sack en Upside-down Teapot Masks, waarmee Six zich kan vermommen in het spel. PlayStation 4- en pc-spelers krijgen bovendien een exclusieve wallpaper met in-game personage 'the Janitor' en de originele soundtrack in digitaal formaat.

Wil je meer weten over de game, dan kun je hier onze eerste indrukken lezen.

Solberg met Volkswagen in WK rallycross

Voormalig wereldkampioen rally en tweevoudig wereldkampioen rallycross Petter Solberg neemt komend seizoen met Volkswagen deel aan het WK rallycross. Zijn teamgenoot wordt Johan Kristoffersson, vice-kampioen van 2016.

Afgelopen drie seizoenen nam Solberg met zijn eigen Petter Solberg World RX team deel aan het WK. Met een Citroën DS3 won de Noorse coureur de WK-titel van 2014 en 2015. Afgelopen seizoen werd hij vierde in de eindstand.

De 28-jarige Kristoffersson nam afgelopen jaren deel aan het WK met een in eigen beheer ontwikkelde Volkswagen Polo en scoorde daarbij de afgelopen twee seizoenen een derde en tweede plaats in de eindstand.

Solberg en Kristoffersson in gevecht (Bron: Youtube)

Solberg: "Dit is een droom. Met ondersteuning van Volkswagen Zweden en topcoureur Johan Kristoffersson als mijn teamgenoot is alles mogelijk. Vanaf de start richten wij ons op het winnen van het kampioenschap. Dit is mijn prioriteit: Ik wil dit winnen voor mijn PSRX team en voor Volkswagen Zweden."

De 600 pk sterke Volkswagen Polo RX Supercars zijn ontwikkeld door Volkswagen Motorsport in Duitsland, maar worden tijdens het seizoen ingezet door het eigen team van Solberg. Volkswagen Motorsport zal gedurende het seizoen wel voor technische ondersteuning zorgen.

Vrijgezelle mannen gezocht voor een paringsdans

Op 14 februari kan elke mannelijke FOK!ker dan eindelijk aan een vrouw komen!

Jawel je leest het goed, 14 februari wordt helemaal JOUW dag! Op Utrecht Centraal kan je je namelijk in de middag even aanmelden bij kunstenaar Marcus Coates. Samen met een groep andere vrijgezelle hunks zal je dan een rondje gaan rennen rondom het station. 
Let op: op een gegeven moment kom je langs een groep geile, lekkere chicks. Zij zullen naar jou een lokroep doen om je te veroveren. 
Ja je leest het goed, zij doen eigenlijk het werk!

Volgens deze gekke kunstenaar doet de Houtsnip dit ook, dus moet het jou ook lukken. Hij wil daarom dit experiment aangaan. Volgens hem is dit DE manier om aan de vrouw te komen, lekker rennen en lokroepen naar elkaar. Aanmelden kan om 16 uur bij het Stadskantoor. Laat je even weten hoe het was?

Zie hier de man in een ander experimentje

West-Afrika klaar om Gambia binnen te vallen

West-Afrikaanse landen lijken in te grijpen in de presidentscrisis in Gambia. Senegalese troepen trokken woensdag naar de grens met Gambia, terwijl Nigeria militair materieel naar Senegal transporteerde voor het geval er in actie moet worden gekomen.

Aanleiding voor de militaire actie is de weigering van de Gambiase president Yahya Jammeh op te stappen. Hij verloor de presidentsverkiezingen in december, maar heeft na 22 jaar aan de macht te zijn geweest moeite het veld te ruimen. Donderdag verstrijkt zijn mandaat.

Ooggetuigen en bronnen bij de strijdkrachten hebben gemeld dat vele honderden Senegalese soldaten naar de grens trekken bij de plaats Diouloulou. Die ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Gambiase hoofdstad Banjul. Nigeria stuurde onderdelen van de luchtmacht naar de Senegalese hoofdstad Dakar.

Barrow
Jammeh greep als militair de macht in 1994 en is daarna als president drie keer herkozen. Maar hij verloor begin december van Adama Barrow, die zich in Senegal ophoudt. De ambtstermijn van Jammeh loopt donderdag af en Barrow zou moeten worden geïnaugureerd.

Gambia is een smal en klein land langs de oever van de gelijknamige rivier. Het wordt omringd door het veel grotere Senegal. In de jaren tachtig vormden de twee landen een confederatie (Senegambia).

West-Afrika klaar om Gambia binnen te vallen
West-Afrika klaar om Gambia binnen te vallen (Foto: ANP)

Kitty Powers' Matchmaker komt naar consoles

Kitty Powers' Matchmaker komt over enkele weken naar PlayStation 4 en Xbox One. De datesimulator was eerder al succesvol op mobiele telefoons en later ook op Steam.

In Kitty Powers' Matchmaker beheer je een dating service en is het jouw taak de perfecte date voor jouw klanten te vinden. Op basis van persoonlijkheidsprofielen koppel je mensen aan elkaar en afhankelijk van jouw keuzes wordt dat een succes of een gigantische mislukking. Zoals in onderstaande trailer is te zien, neemt de game zich vooral niet te serieus, wat tot redelijk positieve recensies heeft geleid op andere platformen.

Kitty Powers' Matchmaker komt net op tijd voor Valentijnsdag uit, namelijk op 7 februari van dit jaar.

NFL play-offs: Uitslagen divisional round

Afgelopen zaterdag en zondag werden de divisional round-wedstrijden in de NFL gespeeld. De winnaars van de wedstrijden mogen volgende week uitkomen in de AFC- en NFC-kampioenschapswedstrijden. De wedstrijden op de zaterdag waren behoorlijk saai en eentonig, maar dit werd zondag goed gemaakt. De kraker tussen de Green Bay Packers en Dallas Cowboys was er één waar nog lang over nagepraat gaat worden. Een 'instant classic', zoals de Amerikanen dat mooi kunnen zeggen.

Seattle Seahawks @ Atlanta Falcons
De eerste wedstrijd werd gespeeld in Atlanta, waar de Seattle Seahawks op bezoek waren bij de Atlanta Falcons. De Seahawks begonnen sterk aan de wedstrijd en kwamen halverwege het eerste kwart op voorsprong na een touchdown van tight-end Jimmy Graham. De Falcons kwamen vroeg in het tweede kwart langszij na een korte pass van quarterback Matt Ryan naar wide receiver Julio Jones. Nog geen twee minuten later zette Seahawks-kicker Steven Hauschka de Seahawks weer op een 10-7 voorsprong. Hierna namen de Falcons de regie volledig over. 

Met een kleine tien minuten te spelen in de tweede helft werd Seahawks-quarterback Russell Wilson in zijn eigen endzone neergehaald, wat resulteerde in een safety en een stand van 10-9. Een safety ontstaat als iemand van het aanvallende team wordt neergehaald in zijn eigen endzone. Het verdedigende team krijgt naast twee punten ook nog eens balbezit. De Falcons maakten dankbaar gebruik van de fouten van de Seahawks en liepen zes minuten voor rust verder uit na een fieldgoal van Matt Bryant. Met nog een kleine minuut te spelen werd het allemaal nog erger voor de Seahawks. Een mooie drive van Ryan eindigde met een 14 yards touchdown pass naar running back Tevin Coleman. Hiermee stond de ruststand op 10-19 in het voordeel van de Falcons.

De Falcons speelden tijdens de tweede helft zeer tactisch. Lange drives werden omgezet in punten en de Seahawks kregen nooit echt de kans om terug in de wedstrijd te komen. Na een drive van bijna zes minuten scoorde running back Devonta Freeman een touchdown voor de Falcons. Met een achterstand van 16 punten was de wedstrijd toen eigenlijk al beslist. Voor het einde van het derde kwart kwamen de Seahawks drie punten dichterbij na nog een fieldgoal van Hauschka.

Tijdens het vierde kwart veranderde er niet veel. De Falcons bleven scoren en de Seahawks bleven achter de feiten aanlopen. Aan het begin van het vierde kwart maakte Falcons-kicker Bryant een fieldgoal en met een kleine vier minuten spelen wist wide receiver Mohamed Sanu ook nog een touchdown te maken. De Falcons waren ondertussen al 23 punten uitgelopen en de wedstrijd was al lang gespeeld. Toch gaven de Seahawks het niet op. Na een mooie return van Devin Hester mochten de Seahawks op de 31-yards lijn van de Falcons beginnen aan hun drive. Wilson twijfelde geen moment en gooide een mooie pass naar wide reicever Doug Baldwin die de bal de enzone in liep voor een touchdown. De touchdown van Baldwin resulteerde meteen in de eindscore van 20-36. 
Met de overwinning op de Seahawks mogen de Falcons na vier jaar weer een NFC-kampioenschapswedstrijd spelen.

Houston Texans @ New England Patriots
De New England Patriots waren zwaar favoriet en wonnen uiteindelijk ook relatief makkelijk van de Houston Texans. De Texans, die al sinds het begin van het seizoen geen goed aanvallend team hebben, maakten het de Patriots goed lastig tijdens de eerste helft. De Patriots begonnen sterk en na ruim vijf minuten spelen kwamen ze al op een voorsprong door een touchdown van running back Dion Lewis. De Texans probeerde meteen iets terug te doen, maar kwamen niet verder dan een 33 yards fieldgoal van kicker Nick Novak. De Patriots hadden meteen een antwoord. Lewis liep de kick-off op een spectaculaire wijze terug voor een 98 yards touchdown. Het aanvallende team van de Patriots was niet nodig om uit te lopen naar 3-14.

Mede dankzij fouten van de Patriots, inclusief zeldzame fouten van quarterback Tom Brady, kwamen de Texans in het tweede kwart goed terug. Vroeg in het tweede kwart kwamen de Texans drie punten dichterbij door een fieldgoal van Novak. De kick-off werd niet netjes gevangen door Lewis, waardoor de Texans de bal meteen weer in bezit krijgen. Een zeldzame mooie pass van Texans-quarterback Brock Osweiler zorgde voor een touchdown van tight-end Colton John Fiedorowicz. In nog geen minuut tijd werd een elf punten achterstand teruggebracht naar een achterstand van nog maar één punt. De rest van de eerste helft bleven beide verdedigingen goed spelen. Patriots-kicker Stephen Gostkowski maakt net voor het einde van het tweede kwart een fieldgoal, waardoor de teams met een stand van 13-17 de kleedkamers konden opzoeken.

In de tweede helft waren de Patriots duidelijk wakker en kwamen de Texans niet meer in het spel. Vroeg in het derde kwart maakte running back James White een touchdown, waardoor de Patriots verder uitliepen. De Texans kwamen niet verder dan een fieldgoal in het vierde kwart en brachten hiermee de achterstand terug naar 16-24. Na de derde touchdown van Lewis en een stand van 16-31 was de wedstrijd gespeeld. Laat in de wedstrijd maakte Gostkowski nog een fieldgoal en zette hiermee de eindstand op 19-31.

Met de overwinning op de Texans gaan de Patriots voor de zesde keer op rij naar de AFC-kampioenschapswedstrijd. De dominantie van de Patriots lijkt dus nog lang niet voorbij.

Green Bay Packers @ Dallas Cowboys
De wedstrijd waar iedereen op zat te wachten stelde niet teleur. Misschien wel de mooiste wedstrijd van dit seizoen werd gespeeld in Arlington, Texas. In het prachtige AT&T stadium werd tot het laatste moment geknokt en waren het uiteindelijk de Green Bay Packers die met de overwinning naar huis gingen.

De Dallas Cowboys mochten beginnen aan de wedstrijd en kwamen meteen op een 0-3 voorsprong door een fieldgoal van Dan Bailey. De Green Bay Packers, onder leiding van quarterback Aaron Rodgers, hadden niet veel tijd nodig om terug te slaan. Na een drive van ruim twee minuten gooide quarterback Rodgers de bal naar wide receiver (Richard) Rodgers voor een 31 yards touchdown. Het tweede kwart begon met een stand van 7-3 in het voordeel van de Packers. Rodgers en de Packers hielden hun voet vol op het gaspedaal. Halverwege het tweede kwart waren de Packers dankzij twee touchdowns van running back Ty Montgomery al uitgelopen naar 21-3. De Cowboys, met de onervaren quarterback Dak Prescott en running back Ezekiel Eliott, waren duidelijk onder de indruk van het spel van de Packers en wisten hier in eerste instantie niet goed mee om te gaan.
American football is een spel wat draait op 'momentum'. Een achterstand van achttien punten lijkt veel en als dingen eenmaal fout beginnen te gaan lijkt alles fout te gaan. Het werkt echter ook andersom. Een mooie drive, onder leiding van Prescott, resulteerde met nog zes minuten te spelen in de eerste helft in een touchdown van wide receiver Dez Bryant. Een slechte aanval van de Packers zorgde er weer voor dat de Cowboys de bal redelijk snel terugkregen. Met nog een minuut te gaan in het tweede kwart kon Bailey een 33 yards fieldgoal maken, waardoor de achterstand nog maar acht punten was.

In het derde kwart gooiden de Packers het tempo flink omlaag. Rodgers nam iedere keer ruim de tijd en de Packers waren er duidelijk op uit om de Cowboys zo weinig mogelijk balbezit te geven. Na een drive van vijf minuten scoorde tight end Jared Cook de vierde touchdown van de Packers en bracht hiermee de score naar 28-13. De Cowboys probeerden van alles, maar kwamen niet tot scoren in het derde kwart.

Een prachtige vierde kwart, van vooral de Cowboys, zorgde voor een erg mooie wedstrijd. Prescott gooide met nog ruim elf minuten te spelen een 6 yards touchdown pass naar tight end Jason Witten. De achterstand werd hiermee weer teruggebracht naar maar acht punten. De Cowboys leken opeens alle momentum te hebben en de Packers kwamen niet door de ontketende verdediging van de Cowboys. De eerstvolgende drive van de Cowboys resulteerde weer in een touchdown. Het was weer een korte pass van Prescott naar Bryant. Met een stand van 28-26 en nog maar vier minuten op de klok besloten de Cowboys voor een two-point conversion te gaan. 

Tijdens een two-point conversion wordt er geen fieldgoal PAT gemaakt, maar probeert het aanvallende team nog een touchdown te scoren vanaf de 2 yards lijn. Indien het lukt krijgt het team twee punten. De onervaren Prescott liet zien dat hij zijn zenuwen goed onder controle had en liep de bal zelf de endzone in voor een touchdown en dus twee punten. Hiermee kwam de stand op 28-28 en leken de teams richting een over-time te gaan. Niks was minder waar!

Vier minuten is normaal gesproken een eeuwigheid voor Aaron Rodgers en ook dit keer was het weer raak. Rodgers en Montogomery gingen als een warm mes door een pakje boter door de verdediging van de Cowboys en met 98 seconden te spelen zette kicker Mason Crosby de Packers weer op een voorsprong van drie punten. De vraag was wat rookie Prescott kon doen met 98 seconden. Ook nu liet hij weer zien de juiste quarterback voor de Cowboys te zijn. In nog geen vijftig seconden stonden de Cowboys weer in fieldgoal range en maakte Bailey een 52 yards fieldgoal om de score nogmaals gelijk te trekken. De enige fout die de Cowboys hierbij maakten is dat zij Rodgers alsnog veertig seconden de tijd gaven om weer in fieldgoal range te komen.


Met nog twaalf seconden te gaan gooide Aaron Rodgers vanaf zijn eigen 32 yards lijn naar tight end Jared Cook, die de bal ving terwijl hij op zijn knieën zat en op een miraculeuze wijze nog net binnen de lijnen wist te blijven. De Packers namen met nog maar drie seconden een time-out en het was nogmaals aan Crosby om een lange fieldgoal te maken voor de overwinning. Crosby scheen ook stalen zenuwen te hebben en trapte de bal 51 yards ver en recht door de palen, waardoor de droom van de Cowboys ten einde kwam. De Packers mogen volgende week naar Atlanta om tegen de Falcons te spelen. Ook die wedstrijd lijkt een shootout te worden.

Pittsburgh Steelers @ Kansas City Chiefs
Na de wedstrijd in Arlington kon dit alleen nog maar tegenvallen. Toch was het een spannende wedstrijd. Een wedstrijd met veel fieldgoals en weinig touchdowns. Beide teams speelden tactisch en namen de tijd en de verdedigingen stonden goed te spelen.

De Steelers kwamen vroeg op voorsprong na een fieldgoal van Chris Boswell. De Chiefs antwoordden snel met een touchdown van wide reicever Albert Wilson. Tijdens de rest van de eerste helft wisten de Steelers maar liefst drie fieldgoals te maken, waardoor ze uitliepen naar een stand van 12-7. Ook in het begin van de tweede helft wist Boswell nog een fieldgoal te maken. Met een achterstand van acht punten probeerden de Chiefs terug te komen, maar ook zij kwamen niet verder dan een fieldgoal in het derde kwart.

Het vierde kwart begon met een stand van 15-10 in het voordeel van de Steelers. Na nog een fieldgoal was het verschil weer acht punten. De Chiefs gaven echter niet op, een touchdown en een two-point conversion was namelijk genoeg om een gelijkspel te halen en naar over-time te gaan. Met een kleine drie minuten te spelen lukte het de Chiefs om een touchdown te scoren. Na een lange drive van maar liefst ruim zeven minuten scoorde running back Spencer Ware een touchdown en bracht de score naar 18-16. Een normale PAT was niet genoeg, dus waren de Chiefs genoodzaakt om een two-point conversion te proberen. In plaats van de bal de endzone in te rennen kozen de Chiefs voor een pass die mislukte. Met nog twee minuten te spelen en geen time-outs om de klok stil te zetten was het ook meteen duidelijk dat dit het einde was voor de Chiefs, die net als vorig jaar stranden in de divisional round.

De Steelers mogen het volgende week opnemen tegen Super Bowl 51 favoriet New England Patriots. In het reguliere seizoen wonnen de Patriots nog met 27-16 van de Steelers, maar tijdens de play-offs kan er van alles gebeuren.

De kampioenschapswedstrijden worden zondag 22 januari gespeeld. De winnaars mogen zondag 5 februari uitkomen tijdens één van de grootste sportevenement van de wereld, Super Bowl 51 in Houston, Texas.

Politie Rotterdam zoekt ontsnapte gevangene

Met speurhonden, agenten en een helikopter is de politie in Rotterdam op zoek naar een vuurwapengevaarlijke ontsnapte gevangene. De 24-jarige Elias Adahchour zat in voorarrest omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij schietpartijen in de Maasstad. Hij nam woensdag de benen vanuit het Sint Franciscus Gasthuis, waar hij voor behandeling naartoe was gebracht.

Toen de man ontsnapte, was zijn linkerhand nog geboeid. De politie heeft inmiddels een foto van hem verspreid en meldt verder dat hij mogelijk natte kleding heeft, omdat het zou kunnen dat hij door sloten is gewaad,

De man was onder de hoede van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Begeleiders hebben twee waarschuwingsschoten gelost om hem tegen te houden, vertelde een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het weerhield de man er niet van zijn vlucht voort te zetten.

Via een Burgernet-bericht heeft de politie ook de hulp van het publiek ingeroepen. Wie hem ziet, moet vooral niet zelf actie ondernemen, waarschuwt de politie.

Adahchour wordt verdacht van twee schietpartijen, op 4 en 9 december. Daarbij vielen meerdere gewonden.

Politie Rotterdam zoekt ontsnapte gevangene
Politie Rotterdam zoekt ontsnapte gevangene (Foto: ANP)

Querrey zet talent De Minaur (17) hardhandig terug op aarde

Voor het Australische tennistalent Alex de Minaur zit de Australian Open er op. De 17-jarige tiener maakte in de eerste ronde grote indruk met een zege op de Oostenrijker Gerard Melzer, maar tegen de Amerikaan Sam Querrey moest hij zich gewonnen geven.

De Minaur kwam aanvankelijk nog uitstekend mee met Querrey, de mondiale nummer 32. Hij sleepte er zelfs een tiebreak uit, waarin het Amerikaanse servicekanon nipt te sterk was. Het was de genadeslag voor de tiener, die maar liefst elf games op rij verloor. Pas bij 0-5 in de derde set kon hij, ondanks twee matchpoints, een game winnen, maar Querrey serveerde het vervolgens rap uit: 6-7 (5), 0-6, 1-6. 

De Minaur kan wel een mooie stijging tegemoet zien op de wereldranglijst: van een plekje buiten de top-300 komt hij na de Australian Open rond de 245e plek uit. 

Sylvana noemt Nederland racistisch op Al Jazeera

Dacht je erover op Artikel 1 te stemmen? Denk dan nog maar eens na, smerige racist. Niet mijn woorden hoor, ik zou niet zomaar mensen voor racist uitmaken namelijk, maar die van Sylvana Simons. De liegende over-het-paard-getilde VJ van TMF die nu in de Tweede Kamer hoopt de boel aan elkaar te lullen stelt tegenover Al Jazeera dat in Nederland racisme een geaccepteerd verschijnsel is.

Ze zou tot dat geweldige, positieve inzicht zijn gekomen nadat ze zich op televisie enorm kwaad maakte over een opmerking van een van haar tafelgasten, die de term 'zwartje' gebruikte. Niet tegen Sylvana overigens, maar toch voor haar voldoende aanleiding de uitzending te verstoren en nu dus te roepen dat we in Nederland met z'n allen vinden dat racisme doodnormaal is en een algemeen geaccepteerd verschijnsel.

Want generaliseren is verkeerd, tenzij het tegen een heel land is en Sylvana degene is die het roept natuurlijk.

Het hele stuk, waarin Sylvana de ene drogreden met de andere aanvult, is te lezen op de site van Al Jazeera. Hieronder nog even het stukje waar Sylvana keihard liegt om interessant te doen en te polariseren. Opdat wij het niet vergeten!

Advocaat woest om systeem 'studiepunten': "Slaat nergens op"

Dick Advocaat kan er met zijn hoofd niet bij dat hij nog steeds bijscholing moet volgen om zijn trainerscarrière te kunnen verlengen. Hij kreeg dit seizoen dispensatie.

Fenerbahçe stelde Advocaat eerder dit seizoen aan als hoofdtrainer. De Nederlander had daar volgens reglementen van de UEFA eigenlijk geen recht op. "Omdat ik niet op tijd over een paar studiepunten voor bijscholing beschik", legt de coach uit aan het Algemeen Dagblad.

"Hoe is het in godsnaam mogelijk, denk ik dan. Het is een middeleeuws systeem, het slaat nergens op. De regeltjes dit en de regeltjes dat, maar ondertussen zorg ik met deze baan wel voor werkgelegenheid voor twee andere trainers. Daar moet de CBV (Coaches Betaald Voetbal, red.) toch voor zorgen? Maar hier doe ik het."

Volgens regels van de UEFA moet iedere trainer in het betaald voetbal over een licentie beschikken. Om deze te bemachtigen moeten onder meer congressen, seminars en workshops worden gevolgd. Op die manier kunnen binnen drie jaar vijftien punten worden verzameld voor de licentie.

"Maar dat heb ik niet gedaan, want daar heb ik helemaal geen tijd voor", reageert Advocaat tegen het dagblad. "Dus mag ik dit seizoen alleen werken omdat ik dispensatie heb gekregen. Hier elke dag op het veld staan, dat zijn al studiepunten genoeg."

Herstel woningmarkt zet stevig door

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is afgelopen jaar fors gestegen. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) lag het aantal geregistreerde hypotheekaanvragen in 2016 met 360.000 circa 21 procent hoger dan een jaar eerder.

Volgens HDN speelden onder meer de aanhoudende lage rente, de daling van de werkeloosheid en het hoge consumentenvertrouwen de hypotheekmarkt in de kaart. Dit zorgde voor prijsstijgingen van koopwoningen en zelfs tot woningschaarste in sommige plaatsen in de Randstad.

November bleek de recordmaand met circa 46.500 aanvragen. Dit betekende een stijging met bijna 50 procent in vergelijking met oktober. HDN is een initiatief van diverse financiële concerns en registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland.

Herstel woningmarkt zet stevig door
Herstel woningmarkt zet stevig door (Foto: ANP)

CIA openbaart geheimen

De CIA heeft voor het eerst ongeveer 13 miljoen pagina's gedeclassificeerd materiaal online gezet. De documenten zijn met behulp van 'vrijheid van informatie'-voorvechters en een lange rechtszaak vrijgegeven.

De documenten bevatten onder andere geheime briefings, onderzoeksrapporten, UFO-meldingen en psychische experimenten. Het totale archief omvat ongeveer 800.000 documenten en bevat onder andere rapporten van Henry Kissinger, die Minister van Buitenlandse Zaken was onder Richard Nixon en Gerald Ford, alsmede honderdduizenden pagina’s inlichtingen, analyses en wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling.

Onder de meer opmerkelijke documenten bevindt zich het Stargate-programma, dat onderzoek deed naar psychische gaven en buitenzintuiglijke waarneming. In deze rapporten vind je ondermeer een test uit 1973 met Uri Geller, een bekend lepeltjesbuiger en wereldberoemd illusionist. Memo's laten zien dat Geller soms tekeningen die gemaakt werden in een andere kamer vrij nauwkeurig kon natekenen, wat de onderzoekers deed geloven dat hij echt paranormaal begaafd was.

Andere opmerkelijke documenten omvatten rapporten over vliegende schotels en recepten voor onzichtbare inkt. Veel van deze informatie was technisch gezien al sinds de jaren '90 openbaar maar toen was het lastig om ze in te zien; deze documenten waren slechts te bekijken op 4 computers die achterin de bibliotheek van The National Archives in Maryland stonden en alleen van 09.00 tot 16.30 uur beschikbaar waren.

MuckRock, een non-profit vrijheidvaninformatie-groep klaagde de CIA aan om te bewerkstelligen dat de collectie werd geüpload; het proces duurde meer dan 2 jaar. Tegelijkertijd werd journalist Mike Best gecrowdfund om elk dossier stuk voor stuk te printen en zelf online te zetten om druk op de CIA te zetten. In November verklaarde de CIA dat ze het materiaal online zouden zetten, het gehele gedeclassificeerde CREST-archief is vanaf nu beschikbaar op de CIA bibliotheek website.

Aantal griepgevallen weer gestegen

Nederland blijft last houden van een milde griepepidemie, blijkt uit woensdag verschenen cijfers van onderzoeksinstituut Nivel. Afgelopen week gingen 122 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten, vergeleken met 92 in de week daarvoor. Nog een week eerder ging het om 79 mensen met griepverschijnselen.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie. Dat betekent dat veel mensen tegelijk dezelfde ziekte hebben. Dat komt omdat de griep heel besmettelijk is. Een gemiddelde griepepidemie duurt acht weken. De huidige epidemie duurt nu zeven weken.

Huisartsen zien vooral veel jonge kinderen tot vier jaar en 65-plussers met griep.

Aantal griepgevallen weer gestegen
Aantal griepgevallen weer gestegen (Foto: ANP)

Waarschuwing: bamihapjes tussen kroketten

Snackproducent Beckers waarschuwt mensen met een voedselallergie dat tussen de rundvleeskroketten andere hapjes terecht zijn gekomen. In 35.000 verpakkingen zijn mogelijk ook goulashkroketten en bamidriehoekjes terechtgekomen. Die bevatten soja en kunnen dus een allergische reactie veroorzaken bij mensen met een soja-allergie.

De bamidriehoekjes zijn ook gevaarlijk voor mensen die allergisch zijn voor mosterd of selderij. Wie de kroketten heeft gekocht, kan zich bij de fabrikant melden. Beckers betaalt het aankoopbedrag dan terug.

Wie geen allergie heeft, kan de hapjes gewoon opeten.

Waarschuwing: bamihapjes tussen kroketten
Waarschuwing: bamihapjes tussen kroketten (Foto: ANP)

Duitsland kiest 24 september nieuwe Bondsdag

Duitsland gaat op 24 september naar de stembus voor de Bondsdagverkiezingen. Het kabinet schaarde zich woensdag achter een voorstel daartoe van minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Formeel beslist de Duitse president Joachim Gauck over de verkiezingen, maar de verwachting is dat hij het voorstel van De Maizière overneemt. De Bondsdag wordt, net als de Tweede Kamer in Nederland, elke vier jaar gekozen. De Bondsdag kiest ook de bondskanselier. Angela Merkel, die die functie nu vervult, neemt namens de christendemocraten, opnieuw deel aan de verkiezingsstrijd.

In diverse Europese landen is 2017 in politiek opzicht een belangrijk jaar. Niet alleen in Nederland en Duitsland worden verkiezingen gehouden. Ook in Frankrijk worden verkiezingen gehouden. Daar wordt een nieuwe president gekozen. Als alles meezit worden in 2017 in Italië ook verkiezingen gehouden.

Duitsland kiest 24 september nieuwe Bondsdag
Duitsland kiest 24 september nieuwe Bondsdag (Foto: ANP)

SP trekt aan bel over tekort aan rechters

De SP trekt aan de bel over een tekort aan rechters dat volgens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) dreigt te ontstaan.

Volgens SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen gaat het om een dreigend tekort van mogelijk enkele honderden rechters. Hij wil van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) weten wat de redenen zijn dat er veel vacatures zijn. Ook heeft hij vragen gesteld over de gevolgen en hoe de kwaliteit van de rechtspraak gewaarborgd kan blijven als er te weinig rechters zijn.

Voorzitter Rosa Jansen van de NVvR uitte onlangs al haar zorgen. Ze zei dat de vereniging signalen krijgt dat het Openbaar Ministerie moeite heeft om zaken voor de rechter te kunnen brengen. Veel vacatures voor rechters zouden onvervuld blijven.

SP trekt aan bel over tekort aan rechters
SP trekt aan bel over tekort aan rechters (Foto: ANP)

Olieproductie OPEC-landen en Rusland omlaag

De olieproductie van landen die zijn aangesloten bij oliekartel OPEC is voor het eerst in zeven maanden gedaald. Ook Rusland, dat geen OPEC-lid is, lijkt woord te houden en zijn productie zoals beloofd terug te schroeven. Dat maakte de OPEC woensdag bekend.

De olie-exporteurs die lid zijn van de OPEC spraken onlangs af hun productie met ingang van dit jaar te verlagen, in een poging de olieprijs op te krikken. Zij kregen steun van onder meer Rusland. De aantrekkende olieprijs zorgt wel voor een groeiende productie van overige landen, maar volgens de OPEC is die toename minder groot dan vorige maand werd gedacht.

De productie van de dertien OPEC-leden daalde in december met iets meer dan 220.000 vaten ruwe olie per dag. De Russische productie zal de komende maanden met zo'n 245.000 vaten per dag verminderen.

De productieverlagingen zijn overigens nog niet genoeg om het olieoverschot op de wereldmarkt echt aan te pakken. De totale productie van de OPEC is nog zo'n 1,8 miljoen vaten per dag hoger dan de gemiddelde 31,3 miljoen vaten die naar schatting nodig zijn.

Olieproductie OPEC-landen en Rusland omlaag
Olieproductie OPEC-landen en Rusland omlaag (Foto: ANP)

Kerber door op Australian Open, Kuznetsova verslaat tiener

Op de Australian Open in Melbourne heeft Angelique Kerber zich geplaatst voor de derde ronde. De Duitse nummer één van de wereld rekende in ruim twee uur af met haar landgenote Carina Witthöft. 

Kerber had de eerste set vrij snel binnen, maar in het tweede bedrijf stond ze een vroege break af en moest er een tiebreak gespeeld worden. Daarin was Witthöft te sterk voor de mondiale nummer één, maar in set drie draaide Kerber het weer om. Ondanks een ingeleverde eerste game brak ze Witthöft drie keer, wat haar de wedstrijd opleverde: 6-2, 6-7 (3), 6-2. 

Voor het Australische talent Jaimee Fourlis kwam in de tweede ronde een einde aan haar Grand Slam-debuut. Dat was niet bepaald een schande, want met Svetlana Kuznetsova had de 17-jarige de ervaren nummer tien van de wereld tegenover zich. De Russische sloeg snel toe en in anderhalf uur was het voorbij voor de tiener: 2-6, 1-6. 

Nieuwe biografie over prins Bernhard op komst

Schrijver Dik van der Meulen komt met een nieuwe biografie over prins Bernhard. Het boek zal vooral gaan over de periode vanaf 1936, toen Bernhard in afwachting van zijn huwelijk met toenmalig prinses Juliana Nederlands staatsburger werd en hier ging wonen.

Uitgeverij Querido liet woensdag weten dat het boek op zichzelf staat, maar ook een aanvulling vormt op de veelbesproken biografie 'Bernhard, een verborgen geschiedenis' uit 2010 van Annejet van der Zijl. Zij stuitte tijdens haar onderzoek naar de jeugdjaren van de prins onder meer op een lidmaatschapskaart van een nationaalsocialistische studentenvereniging. Daarop stond vermeld dat hij ook lid was van de NSDAP. Bernhard zelf ontkende tot zijn dood dat hij ooit nazisympathieën had gekoesterd.

Voor het nieuwe boek heeft Van der Zijl haar onderzoeksarchief overgedragen aan Van der Meulen. "Ik weet uit ervaring hoe lastig het is om een objectief en fair boek te schrijven over iemand die zulke heftige en uiteenlopende reacties oproept als prins Bernhard", zo citeerde Querido de schrijfster.

Wanneer het boek verschijnt is nog onbekend.

Nieuwe biografie over prins Bernhard op komst
Nieuwe biografie over prins Bernhard op komst (Foto: ANP)

'Russen grootste bedreiging voor wereld'

Rusland is de grootste bedreiging voor de internationale orde. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden woensdag in zijn laatste grote toespraak. Hij zei dat Washington moet samenwerken met Europa om zo een vuist te kunnen maken tegen Vladimir Poetin.

Biden hield zijn toespraak in het Zwitserse Davos, waar op dit moment het World Economic Forum (WEF) plaatsheeft. Over twee dagen wordt Donald Trump beëdigd als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Trump heeft eerder verzoenende signalen afgegeven aan Moskou. Tegelijkertijd lijkt hij het uiteenvallen van de Europese Unie aan te moedigen. Zo sprak hij lovend over het vertrek van Groot-Brittannië uit de unie.

De boodschap van Trump krijgt veel kritiek van Biden. Hij waarschuwde dat Poetin waarschijnlijk zal proberen om de verkiezingen in Europa te beïnvloeden, zoals Rusland ook in de VS zou hebben gedaan. "Onder president Poetin gebruikt Rusland elk middel dat beschikbaar is om barsten te veroorzaken in het Europese project, de breuklijnen van Westerse landen te testen en om terug te keren naar een politiek die bepaald wordt door invloedsferen." De verkiezingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië zal Poetin ongetwijfeld proberen te beïnvloeden, zei Biden. "En opnieuw is het doel duidelijk: de liberale internationale orde ten val brengen."

Biden: Russen grootste bedreiging voor wereld
'Russen grootste bedreiging voor wereld' (Foto: ANP)

ASML overtreft opnieuw eigen omzetverwachting

ASML heeft afgelopen kwartaal meer omzet behaald dan in de voorgaande periode, en overtrof daarmee voor de tweede keer op rij de eigen verwachtingen. De Veldhovense chipmachinefabrikant wist ook de winstgevendheid op te voeren, blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalresultaten.

De opbrengsten kwamen in het vierde kwartaal uit op 1,9 miljard euro, tegen 1,8 miljard euro in het derde kwartaal. Zelf ging het bedrijf uit van een stabiele of licht lagere omzet. De nettowinst ging met een derde omhoog naar 524 miljoen euro. De brutomarge liep op van 46 naar 47,2 procent.

Over heel 2016 boekte ASML een recordomzet van 6,8 miljard euro. De nettowinst bedroeg 1,5 miljard euro. Ook dat is het hoogste niveau ooit. Voor het huidige kwartaal gaat ASML uit van een lichte daling van de omzet, naar circa 1,8 miljard euro. De brutomarge komt naar verwachting uit rond de 47 procent.

EUV
ASML ontving in het vierde kwartaal orders ter waarde van 1,6 miljard euro. Daar zaten bestellingen bij voor zes machines op basis van EUV, de technologie waar ASML zijn toekomstplannen op heeft gebaseerd. Het orderboek telt nu achttien van zulke systemen, goed voor ruim de helft van de totale orderwaarde van een kleine 4 miljard euro.

Topman Peter Wennink noemde 2016 'een opmerkelijk jaar' voor ASML. Niet alleen omdat de financiële resultaten naar recordhoogten stegen, maar ook omdat beslissende stappen werden gezet met EUV. Het moment nadert dat de chipindustrie de technologie gaat gebruiken voor grootschalige productie.

EUV stelt fabrikanten in staat op nog kleinere schaal schakelingen te tekenen op schijfjes halfgeleidermateriaal. Daardoor kan meer rekenkracht of opslagcapaciteit gebundeld worden op een kleinere chip.

ASML overtreft opnieuw eigen omzetverwachting
ASML overtreft opnieuw eigen omzetverwachting (Foto: ANP)

Drone moet files na ongeluk België verkleinen

Met de inzet van drones denkt de Belgische federale verkeerspolitie fileleed na een ongeluk te kunnen verzachten. Door de situatie vanuit de lucht in kaart te brengen kan veel tijd worden bespaard, aangezien agenten niet langer met fotocamera's en tijdrovende meetmethoden hoeven te werken.

Verongelukte auto's kunnen daardoor sneller worden weggetakeld, zodat de weg vlotter kan worden vrijgegeven en verkeersopstoppingen korter zullen duren. De politie hoopt dat dat ook leidt tot minder kop-staartbotsingen in de file. Bijkomend voordeel is dat er minder politiepersoneel nodig is.

De gespecialiseerde drones worden geleverd door het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). De toestellen kunnen de omstandigheden na een ongeluk in een paar minuten in beeld brengen.

Drone moet files na ongeluk België verkleinen
Drone moet files na ongeluk België verkleinen (Foto: BuzzT)

'Juwelen Kardashian niet meer te vinden'

De in oktober in Parijs geroofde juwelen van de Amerikaanse realityster Kim Kardashian zijn waarschijnlijk niet meer terug te vinden. De daders hebben de buit met een waarde van circa 9 miljoen euro onherkenbaar gemaakt, meldden Frans media woensdag.

Een van de verdachten zou hebben verklaard dat bijvoorbeeld goud is omgesmolten en diamanten zijn 'bijgeslepen'. De onherkenbare schat zou vervolgens voor een deel snel zijn verkocht, waarschijnlijk in Antwerpen.

Zes verdachten zijn gearresteerd onder wie de man die de politie ervan verdenkt de leider van de roofoverval te zijn. Kardashian verbleef in oktober in een appartement in het centrum van Parijs. Ze werd er overvallen door vijf gemaskerde mannen.

'Juwelen Kardashian niet meer te vinden'
'Juwelen Kardashian niet meer te vinden' (Foto: BuzzE)

Verkiezingsleus: Minder, minder, minder

De Vrijzinnige Partij van Tweede Kamerlid Norbert Klein gaat met de leus 'Minder, minder, minder' haar verkiezingscampagne voeren. De partij wil aan de 'gekaapte' kreet een andere betekenis geven na de opzienbarende 'minder, minder'-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen.

De slogan geeft gewoon in goed Nederlands aan wat onze punten zijn, zei Klein woensdag bij de aftrap van de campagne. "Minder betutteling door minder regeltjes, minder zorgen door een basiszorgpakket en minder onzekerheid door een basisinkomen voor iedereen vanaf 18 jaar."

Klein vreest geen verwarring met de PVV, omdat die partij een andere verkiezingsleuze heeft. Over de eventuele strafbaarheid van zijn uitspraken heeft Klein zich nog niet uitgelaten.

Verkiezingsleus: Minder, minder, minder
Verkiezingsleus: Minder, minder, minder (Foto: ANP)

'Gebruik Peilingwijzer niet voor RTL-debat'

De verschillen in de Peilingwijzer zijn momenteel te klein om te bepalen wie er mee mogen doen aan het zogenoemde premiersdebat van RTL Nieuws. Dat stellen Tom Louwerse, de politicoloog van de Universiteit Leiden achter de Peilingwijzer, en politicoloog van de UvA Tom van der Meer.

RTL Nieuws houdt op 21 februari zijn eerste verkiezingsdebat. Hiervoor worden de lijsttrekkers van de vier grootste partijen in de Peilingwijzer uitgenodigd. De PVV en de VVD gaan nu ruim aan kop, maar de verschillen tussen de nummers drie tot en met zes (CDA, D66, GroenLinks en SP - de PvdA zit daar weer kort achter) zijn te klein om de nummers drie en vier aan te wijzen, stellen de twee politicologen.

"Over echt kleine verschillen kan je op basis van die peilingen niets zeggen. Dus moet je ze eigenlijk niet op deze manier gebruiken", stelt Louwerse. Van der Meer beaamt dit. "Hun eigen criterium, de grootste vier, is op basis van de Peilingwijzer niet hard te maken."

RTL laat weten begin februari terug te komen op de selectie van de deelnemers.

'Gebruik Peilingwijzer niet voor RTL-debat'
'Gebruik Peilingwijzer niet voor RTL-debat' (Foto: ANP)

Volkert van der Graaf maandag weer voor rechter

De zaak tegen moordenaar Volkert van der Graaf gaat aanstaande maandag verder. Hij moet voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen, omdat justitie hem weer wil laten opsluiten. De man die Pim Fortuyn doodschoot in 2002 houdt zich volgens het Openbaar Ministerie niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating.

Van der Graaf verscheen dinsdag niet op de zitting, volgens zijn advocaat doordat hij als gevolg van de stroomstoring niet met de trein in Amsterdam kon komen. De rechter hield de zaak aan, maar had nog geen nieuwe zittingsdatum bepaald.

De advocaat van de familie Fortuyn reageerde ontstemd. "Om half acht 's ochtends was de storing al bekend. Hij woont niet in Italië, dus hij had genoeg tijd om een alternatief te zoeken", vond de raadsman.

Volkert van der G. maandag weer voor rechter
Volkert van der Graaf maandag weer voor rechter (Foto: ANP)

Creatieve geest komt met walgelijke PS4-controller

Er zijn al veel verschillende custom controllers in de omloop, maar af en toe komen er exemplaren langs die zich distantiëren van de rest. Niet per se vanwege de schoonheid of de voortreffelijke kleurencombinaties, maar puur omdat ze opvallen. Zo ook de Resident Evil-controller die de Roemeense knutselaar Vulpe Andrei maakte.

De Dualshock 4 die Andrei bewerkte valt op door de afgrijselijke details. Zo zijn de knoppen van de d-pad bebloede tanden, bestaan de trigger-knoppen uit smerige, afgebroken vingers en heeft de controller bumper-knoppen in de vorm van oogballen. Verder zijn de standaardknoppen kogelhulzen en is de controller bezaaid met bloedspatters en sneeën.

Helaas worden de controllers niet in bulk verkocht omdat ze met de hand ontworpen worden. Andrei: "Ik hoop de controllers die ik maak te kunnen verkopen maar ze zijn vooral voor het vertoon aangezien ze niet erg comfortabel in de hand liggen vergeleken met het reguliere model". Hij is verder van plan om nog een Xbox One-controller te maken met een For Honor-thema, en bewerkte eerder al andere controllers waaronder één met een Battlefield 1-thema. Zijn werk kun je bekijken op zijn facebook-pagina.

Super Mario in GTA 4

Zoals bekend komt Super Mario Odyssey exclusief uit voor Nintendo Switch. YouTuber en pc-modder CrowBCat heeft met kunst en vliegwerk Super Mario in Grand Theft Auto 4 weten te proppen. Mario kan niet zijn pet werpen en erop springen, maar helicopters besturen, vechten en vallen gaat prima.

CrowBCat gebruikte hiervoor slechts drie mods: Super Mario-skins, Real Parkour Animations en iCEnhancer. Helaas zijn de echte platform-aspecten nog niet in GTA verwerkt, maar misschien komt die mod nog. Hieronder de originele Super Mario Odyssey-trailer.

Hogenkamp boos over communicatie Haarhuis: "Onbegrijpelijk"

Tennisster Richel Hogenkamp is door Fed Cup-captain Paul Haarhuis uit het team gezet. Ze wordt vervangen door Michaëlla Krajicek, maar vooral de manier waarop Haarhuis het gecommuniceerd heeft zit Hogenkamp verre van lekker.

De tennisster geeft aan dat het een flinke verrassing voor haar was toen ze maandag het nieuws kreeg. "In Melbourne heb ik Paul vier dagen lang gezien en heb ik er niks over gehoord. Geen twijfels, vragen of een gesprek, niks", aldus Hogenkamp, die in Melbourne was voor de Australian Open. "Na één dag in Nederland hangt hij vervolgens ineens aan de telefoon, onbegrijpelijk", zegt ze in gesprek met REGIO8.

Hogenkamp is herstellende van een polsblessure en snapt niet dat Haarhuis in Melbourne niet gewoon met haar is komen praten. "Dan had hij kunnen weten dat ik over twee weken wedstrijdfit ben als het zo door gaat. Misschien is het dan een risico om je eerste wedstrijd gelijk in de Fed Cup te spelen, maar de andere meiden hebben ook nog maar één of twee wedstrijden gespeeld dit jaar. Dat was voor mij vrij apart."

Vorig jaar maakte Hogenkamp deel uit van het zeer succesvolle Nederlandse team, dat het zelfs schopte tot de halve finales. "De andere meiden waren ook verbaasd. Ik vind het erg jammer dat ik nu niet meer bij het team ben." Ze verwacht zelf over drie weken, als de Fed Cup 2017 begint, 'gewoon' een ander toernooi speelt. "Ik vind het gewoon belangrijk dat ik zelf fit ben en dan staat die Fed Cup maar op een lager pitje dan mijn eigen carrière."

Het is overigens niet de eerste keer dat Hogenkamp merkt dat de communicatie binnen het team niet helemaal soepel loopt. "In de afgelopen jaren bleek dat de communicatie toch wel eens een lastig verhaal is. Dingen gaan nu dus ook niet helemaal zoals ze moeten gaan of zoals het misschien netjes is naar je spelers toe, dat is gewoon jammer." 

FOK! Kiest: de PVV van Geert Wilders

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek Fok! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de zevende aflevering: de Partij voor de Vrijheid.

In 2004 stapte hij uit de fractie, in 2006 nam hij voor het eerst met zijn nieuw opgerichte Partij voor de Vrijheid deel aan de Tweede Kamerverkiezingen en sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het politieke landschap: Geert Wilders.

De geschiedenis
In 2004 presenteerde Wilders, toen al zeven jaar kamerlid voor de VVD, een A4’tje met tien stellingen over de koers van de VVD. Hij zag graag een meer conservatieve, rechtse koers voor zijn partij terwijl de toenmalige kopstukken en wat meer sociaal-liberale koers voorstonden. Later dat jaar weigerde Wilders voor een motie te stemmen die het voor Turkije mogelijk maakte om ooit, onder voorwaarden, EU-lid te worden. Geert Wilders brak met de VVD en ging als ‘groep Wilders’ onafhankelijk verder in de Kamer.

In tegenstelling tot andere eenmansfracties liet Wilders duidelijk van zich horen en de VVD zag een grote concurrent in hem voor de naderende verkiezingen, zeker toen hij met zijn net opgerichte ‘Partij voor de Vrijheid’ steeds meer de media op ging zoeken en een 19 pagina’s tellende onafhankelijkheidsverklaring publiceerde, die naar eigen zeggen niet ‘nationalistisch’ maar ‘patriottistisch’ was. In februari 2006 publiceerde Wilders de uit een Deense krant afkomstige, veel besproken haatcartoons over Mohammed en sindsdien wordt Wilders vrijwel continu bedreigd én beveiligd.

Een van de eerste acties van Wilders namens zijn nieuwe PVV in de Tweede Kamer was iets waar hij later in ging grossieren: moties van wantrouwen tegen bewindslieden. In dit geval waren de PvdA-staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak het doelwit, vanwege hun dubbele nationaliteit. Het hoeft geen betoog dat Geert Wilders in de jaren erna nog veelvuldig de (internationale) media haalde met strijdlustige betogen en moties gericht tegen de bestuurlijke elite en tegen de islam, maar dat die nooit op brede steun in de Kamer mochten rekenen.

In 2010 kwam het tijdperk Balkenende na vier kabinetten ten einde; de PVV haalde 24 zetels en de andere partijen konden niet om de PVV heen voor het vormen van een coalitie. Of misschien toch wel, want de PVV werd geen coalitiegenoot maar gedoogpartner: ze verleende steun aan het kabinetsbeleid, maar leverde geen bewindspersonen. Daarvoor sneuvelde wel een van de breekpunten van de verkiezingsstrijd: de AOW-leeftijd bleef tóch geen 65. Samen hadden de VVD, het CDA en de PVV slechts de minimale meerderheid van 76 zetels, en toen Hero Brinkman de PVV-fractie verliet dus nog maar 75 zetels.

Het kabinet liep echter stuk op de begrotingsonderhandelingen, en Wilders nam met zijn partij weer plaats in de oppositiebanken. Hij zet zijn strijd tegen de politiek correcte elite en de islam echter onverminderd voort. Ook de recente (strafloze) veroordeling van de rechter in de ‘Minder, minder’-zaak zal hem niet tegenhouden.

De standpunten
Over de standpunten van de PVV kunnen we net zo kort zijn als Geert Wilders zelf: Nederland moet weer ‘van ons’ worden. Hoe de partij dat gaat doen, staat te lezen op één A4’tje.

Kern van het programma: minder islam. De grenzen gaan dicht voor asielzoekers, alle tijdelijke verblijfsvergunningen worden stopgezet en de AZC’s gaan allemaal dicht. (Ex-)criminelen met een dubbel paspoort worden uitgezet. Islamitische scholen en moskeeën gaan verdwijnen, net als hoofddoekjes in publieke functies. Radicale moslims worden preventief opgesloten.

De grenzen gaan niet alleen dicht voor asielzoekers, maar ook voor Brusselse ambtenaren. Oftewel: Nederland stapt uit de EU – we moeten weer onafhankelijk worden.

Om te zorgen dat het met iedereen in Nederland weer goed gaat staat er ook een aantal financiële plannen in het programma: het Eigen Risico in de zorg wordt afgeschaft, de huren gaan omlaag, de AOW-leeftijd wordt weer 65, en meer geld voor ouderenzorg, politie en defensie. De inkomstenbelasting en de motorrijtuigenbelasting gaan omlaag.

Al die financiële voordeeltjes voor de Nederlanders moeten ergens van betaald worden. Het financiële plaatje van Wilders is even degelijk als overzichtelijk: de deïslamisering levert 7,2 miljard op en het stoppen met linkse hobby’s nog eens 10 miljard. Klaar.

De kandidaten
De lijsttrekker van de PVV is tevens het enige partijlid: Geert Wilders zelf. Hij is 54 jaar oud en inmiddels bijna 20 jaar Kamerlid. Na zijn middelbare school in Venlo werkte hij enige tijd in Israël. Hij heeft een juridische achtergrond, maar weinig diploma’s. In 1990 werd hij beleidsmedewerker van de VVD; de strijder tegen de politieke elite zit dus al zijn halve werkzame leven in de Haagse kamertjes.

Verder staan op de lijst vooral erg veel mensen die het in alle stemmingen met hem eens zijn. Dat is ook nodig, want in de historie van de PVV hebben er nog wel wat fractieleden hun zetel meegenomen naar een eenmansfractie en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Ook opvallend veel kandidaten met dubbelfuncties, die niet allemaal te combineren zijn: van de bovenste 35 zijn er 18 die al een bestuurlijke functie buiten de Tweede Kamer hebben. Zo zijn vier leden van de Eerste Kamer opgenomen, maar als zij voor de Tweede Kamer worden gekozen zullen ze hun Senaatszetel op moeten geven.

De bekendste namen in de top van de lijst zijn afkomstig uit de huidige fractie: Fleur Agema (op 2), Sietse Fritsma, Martin Bosma, Barry Madlener en Lilian Helder mogen allen terugkeren, net als de meeste andere huidige fractieleden. Wellicht wat onbekender is Vicky Maeijer op nummer drie, die namens de PVV in het Europees Parlement zat.

Wie zeker geen onbekende is, althans voor de AIVD, is de nummer 4 op de lijst, Gidi Markuszower. Bij de vorige verkiezingen trok hij zich terug toen de AIVD waarschuwde dat hij contacten had met de Israëlische veiligheidsdienst Mossad. Inmiddels zit Markuszower in de Eerste Kamer.

Waarom zou je op de PVV stemmen?
Omdat je vindt dat het niet goed gaat in Nederland in het algemeen, of met jouw situatie in het bijzonder. De PVV is de grootste thuishaven voor de ontevreden Nederlander en komt voor je op met financiële plannen en –vooral- met een stop op alles wat van buiten onze landsgrenzen naar binnen wil. Als je vindt dat de islam een gevaar is voor de Nederlandse cultuur en als je vindt dat Brusselse verdicten het onmogelijk maken om Nederland nog te besturen zoals de Nederlanders dan zit je goed bij Geert Wilders. Op een ander dan Wilders stemmen is trouwens zinloos, want die doen toch wat de baas wil.

Waarom zou je niet op de PVV stemmen?
Omdat je denkt in oplossingen, en niet in problemen. Je ziet in de de plannen van de PVV zowel in financieel als in politiek opzicht absoluut niet haalbaar zijn: de opbrengsten van deïslamisering zijn op zijn best vaag, op zijn slechtst totaal onhaalbaar en voor de plannen m.b.t. vluchtelingen is ruimschoots onvoldoende draagvlak en er zitten ook allerlei internationale verdragen in de weg die niet zo makkelijk opzegbaar zijn als Wilders denkt. En als je weinig op hebt met opruiiende retoriek die de autoriteit van het landsbestuur, de media of de rechtsprekende macht onderuit haalt, dan stem je ook niet op de PVV. Oh, en als je moslim bent is de PVV waarschijnlijk ook niet echt je ding.

Verder discussiëren over de campagne van de PVV kan in ons Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: de Piratenpartij.

Asscher vergelijkt Wilders met oudjaarsvandaal (Foto: ANP)
Worden deze verkiezingen de aanloop naar het Kabinet Wilders-I? (Foto: ANP)

Schouten en Van der Geest winnen op natuurijs Noordlaren

Simon Schouten en Lisa van der Geest hebben de eerste marathon op natuurijs van dit schaatsseizoen gewonnen. Op de ondergespoten baan in Noordlaren konden de ijzers door de heren en dames onder toeziend oog van veel toeschouwers ondergebonden worden.

Schouten maakte in de 125 ronden durende mannenwedstrijd deel uit van een kopgroep van negen man die al snel een voorsprong pakten. Verschillende andere rijders probeerden nog de aansluiting te vinden, maar tevergeefs, waardoor de negen vooraan mochten strijden om de dagzege.

Schouten zette zijn ploeggenoot Bob de Vries op kop van de groep, waarna hij het in de sprint vakkundig afmaakte, voor Robert Post en Sjoerd den Hertog.

Na afloop was de winnaar blij met alle belangstelling voor het rijden in de buitenlucht van Noordlaren. "Dat is toch waar we het voor doen. Ik ben ook echt blij met de overwinning hier. Het gaat de laatste weken al aardig, maar hier winnen is echt mooi. Ik kan nu zeggen dat ik ook een keer op zo’n natuurijsbaantje heb gewonnen. Dat stond nog niet op mijn lijstje."

Bij de vrouwen ging Van der Geest met de zege aan de haal. Zij maakte deel uit van een kopgroep van acht die het peloton wisten te dubbelen. Grote favoriete Irene Schouten kwam als eerste de laatste bocht uit, maar een forse misslag maakte haar kansloos voor de zege. Van der Geest profiteerde optimaal en won voor Emma Engbers en Schouten.

Van der Geest: "Irene reed voor me, en ik weet niet precies wat er gebeurde, maar ik dacht dat ze met de punt in het ijs zat of zo en daarna ietsje naar buiten ging. Ik heb niet getwijfeld, stapte binnendoor en ben zo hard mogelijk naar de finish gereden."

Vierde stevige aardbeving in Midden-Italië

Het midden van Italië is opnieuw getroffen door een forse aardbeving. Woensdagochtend werd om 10.25 uur een beving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter gemeten. Uit het gebied komen al veel meldingen over een sterke aardbeving, waarbij het volgens sommigen om meerdere schokken ging. 

De beving zou vrij lang hebben aangehouden. Over eventuele schade is nog weinig bekend, maar daar zal ongetwijfeld snel meer over naar buiten komen. Onder meer in Rome werd de aardbeving van woensdag gevoeld. 

Het midden van Italië is in de afgelopen maanden al meerdere malen opgeschrikt door relatief zware aardbevingen. In de nacht van 23 op 24 augustus zorgden bevingen van 6,2 en 5,5 op de schaal van Richter voor forse schade, krap twee maanden later werd het gebied getroffen door schokken van 5,5, 6,1 en 6,5 op de schaal van Richter. 

Update 14.54 uur
Het rommelt nog altijd behoorlijk in het midden van Italië, met inmiddels enkele tientallen kleinere bevingen die gevoeld zijn. Even na het middaguur sloeg de meter uit naar 4,7, terwijl het om 14.33 uur weer even tekeer ging met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter. De berichten daarover verschillen. "Sterk, maar niet zo sterk als eerder op de dag", schrijft iemand. "Een hele krachtige schok!", schrijft een ander weer.  

Het is inmiddels de vierde beving met een kracht van meer dan 5 op de schaal van Richter van woensdag. 

Update 11.40 uur
De derde beving waar men het op social media over had blijkt inderdaad een derde zware aardbeving te zijn geweest. Om 11.25 uur - op een paar seconden na één uur na de eerste van de dag - werd wederom dezelfde regio getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter, de derde van boven de 5 in krap een uur tijd. 

In het gebied, tussen Lazio en Abruzzen, is het al geruime tijd streng winterweer. Er ligt erg veel sneeuw en het is ijskoud. Voor de komende dagen wordt weinig verandering verwacht in het weerspatroon. 

Update 11.32 uur
Via social media doen berichten de ronde over een derde zware beving, hoewel nog niet duidelijk is of men daarmee wellicht de beving van 11.14 uur bedoelt. In Rome wordt de metro inmiddels geëvacueerd, aangezien de bevingen ook in de historische miljoenenstad gevoeld worden en mogelijk voor schade kunnen zorgen.

Update 11.26 uur
Om 11.14 is nagenoeg hetzelfde gebied nog een keer opgeschrikt door een aardbeving. Tussen de eerste beving van woensdagochtend en deze waren al vijf relatief zwakke naschokken gemeten, maar om 11.14 sloeg een beving met een kracht van 5,7 op de schaal van Richter toe - sterker dan de eerste van de dag dus. 

Donald Trump is een mot

Een piepkleine, pas ontdekte motsoort is sinds kort gezegend met een bijzondere naam: Neopalpa Donaldtrumpi. De mot heeft zijn naam te danken aan het kapsel van de aankomende president van de Verenigde Staten.

De vernoeming is niet bedoeld om de haardracht van Donald Trump belachelijk te maken. "Ik hoop dat de president zorg gaat dragen voor de instandhouding van kwetsbare ecosystemen, zoals die van deze mot. De ecosystemen zitten vol met nog onontdekte soorten die het verdienen om te worden beschermd", aldus bioloog Vazrick Nazari. 

De minuscule mot heeft een spanwijdte van slechts 1.01 centimeter en een opmerkelijke blonde tooi op de kop, die hij indien gewenst omhoog kan zetten. Het hoofddeksel 
vertoont met enige fantasie overeenkomst met het opvallende blonde haar van de pas verkozen president. 

Het beestje is het eerste dier ooit dat zich gelukkig mag prijzen met een vernoeming naar Donald Trump. De tooi is trouwens niet het enige aspect dat de mot uniek maakt: het dier is ook nog eens gezegend met unieke huidplooien en nog niet eerder bij een mot geziene zakvormige genitaliën, zo schrijft Nazari in het wetenschappelijke artikel dat hij over de motsoort publiceerde in het tijdschrift ZooKeys. 

Het dier is ontdekt door de Canadese bioloog Vazrick Nazari, die voor een Amerikaans museum onderzoek doet naar mottensoorten in Californië. De mot heeft daarnaast een toepasselijk leefgebied: de grens tussen zuid-Californië en Mexico, precies daar waar Trump een deel van zijn omstreden muur wil bouwen. Mocht de muur er ooit komen dan zou Trump hiermee het leefgebied van zijn naamgenoot in tweeën splitsen. 

Trump is niet de eerste beroemdheid die zijn naam heeft geleend aan nieuwe diersoorten. Eerder werden al dieren naar Beyoncé, Johnny Depp en Harry Potter vernoemd. President Obama voert de ranglijst met dieren die naar presidenten zijn genoemd aan: in totaal zijn er negen diersoorten naar hem vernoemd. Werk aan de winkel dus, voor Trump.

 

Iraaks leger verovert oosten Mosul

Iraakse commando's hebben de strijders van Islamitische Staat helemaal verdreven uit alle wijken in het oostelijke deel van de stad Mosul. Dat meldt een Iraakse legerofficier woensdag.

Luitenant-generaal Talib Shaghati zei dat na een drie maanden durend offensief tegen IS in de noordelijke Iraakse stad de controle over de oostelijke oever van de rivier de Tigris is overgenomen. Volgens een verklaring van het leger wordt er echter nog gevochten tussen reguliere troepen en de islamitische militanten in het noordoosten van Mosul.

"Vandaag vieren we de bevrijding van de oostelijke oever in Mosul", zei Shaghati tegen verslaggevers in de stad.

'Iraaks leger verovert oosten Mosul'
'Iraaks leger verovert oosten Mosul' (Foto: ANP)

Oudste reuzenpanda in gevangenschap wordt 37

Basi, 's werelds oudste in gevangenschap levende reuzenpanda, viert woensdag haar 37-jarige verjaardag. Voor de gelegenheid draagt zij een kroon en wordt ze getrakteerd op een speciale verjaardagstaart in het Fuzhou Giant Panda Research Centre in het zuiden van China.

Toeristen maakten woensdag veel foto's van de jarige Basi al slurpend aan een soep van bloem, eieren en mais uit een cakevormige kom. In mensenjaren gerekend heeft het beest een leeftijd bereikt van 140 jaar.

De panda kan alleen worden gevoed met vloeistoffen en een kleine hoeveelheid bamboebladeren, meldt staatsomroep CCTV. Basi heeft last van een hoge bloeddruk en heeft enkele jaren geleden een staaroperatie gehad, maar over het algemeen verkeert zij in goede gezondheid, aldus de omroep.

De gezaghebbende International Union for Conservation of Nature kwalificeerde vorig jaar september de status van reuzenpanda's nog als kwetsbaar en bedreigd. Het voortbestaan van de soort is nog steeds afhankelijk van speciale beschermingsprogramma's, zeggen natuurbeschermers.

Oudste panda in gevangenschap wordt 37
Oudste panda in gevangenschap wordt 37 (Foto: ANP)

Gabe Newell teaset nieuwe singleplayer IP en Half-Life-zaken

Valve-oprichter, gamegod en een van de rijkste mensen op aarde, Gabe Newell, heeft tijdens een Reddit AMA bevestigd dat Valve werkt aan een nieuwe singleplayer IP. Ook heeft Newell gezegd dat Valve geïnteresseerd is in het 'herbezoeken' van het het Portal- of Half-Life-universum via een nieuwe IP. Nee, geen Half-Life 3. Ik herhaal, Half-Life 3 is niet bevestigd. Maar wat dan wel?

Reddit AMA (Ask Me Anything) is een mooie plek om mensen als Gabe/Gaben aan de tand te voelen. Een van de eerste (relevante) vragen was "Werkt Valve momenteel aan nieuwe, volwaardige singleplayer games?", waarop het antwoord simpelweg ja was. Toen werd het interessanter, want een van de volgende vragen was "Bestaat de kans dat een nieuwe IP zich afspeelt in het Half-Life- of Portal-universum?", waarop wederom een volmondig ja volgde.

Details van waar Valve op dit moment aan werkt zijn extreem schaars, maar Newell liet de huidige visie van zijn bedrijf min of meer doorschemeren, waardoor we de speculeermolen weer een flinke zwengel kunnen geven. Toen gevraagd werd of Valve geïnteresseerd is om een volledig nieuwe game te ontwikkelen in VR, antwoordde Gaben opnieuw bevestigend: "Ja, we denken dat VR aardig belangrijk is als een stuk gereedschap voor interessante games". Dit wekt de suggestie dat de nieuwe Valve-IP (of meerdere?) mogelijk in VR wordt ontwikkeld.

Ook kwam de verfilming van Half-Life / Portal ter sprake. Het was 2013 dat niemand minder dan J.J. Abrams aangaf interesse te hebben in het maken van een verfilming van zowel Half-Life als Portal. Dit project heeft schijnbaar sindsdien niet stilgestaan want toen hier tijdens de Reddit AMA naar gevraagd werd, zei Newell dat de films 'onderweg' zijn.

Tenslotte kwamen onderwerpen als Dota 2, Left 4 Dead en de Source 2-engine nog ter sprake. Voor de volledige AMA kun je het beste even op Reddit zelf kijken. Toen gevraagd werd wat Gabens favoriete game was, was het antwoord Portal 2. Dit wist hij wel goed te onderbouwen: "Het probleem met Half-Life is dat ik daar zo intens bij betrokken ben geweest dat het moeilijk is om het project te zien als iets anders dan keuzes waar ik spijt van heb. Als je betrokken bent bij [de ontwikkeling van] een game, verandert alles al snel in een verzameling compromissen. Veel in Half-Life is een visualisering van opofferingen voor dingen die niet in de game zitten. Het is simpel gezegd veel makkelijker voor me om fan te zijn van een game waar ik [qua ontwikkeling / richting] minder bij betrokken ben geweest."

Kortom, geen Half-Life 3, maar wel nieuwe Valve-game(s) en Half-Life-gerelateerde entertainment. Speculeert u er maar op los.

Valve werkt aan nieuw IP, Half-Life-verfilmingen
Valve werkt aan nieuw IP, Half-Life-verfilmingen

SJW: 3 jaar oud en transgender?

Transgenders zijn mensen die geboren zijn in een lichaam van geslacht A, maar wiens hersenen ze vertellen dat ze geslacht B zijn. Een lastig parket, maar gelukkig kunnen volwassenen inmiddels wegens de wondere wereld van de wetenschap een hormoonbehandeling en fysieke geslachtsverandering ondergaan.

Maar is dat iets dat we voor 3 jarigen moeten gaan invoeren? Deze transgender SJW vindt van wel, maar Andy Warski en zijn broer hebben daar zo hun eigen mening over.

Volgend jaar ook overdag 130 op A2

Volgend jaar mag er door automobilisten ook overdag 130 kilometer per uur worden gereden op de snelweg A2 tussen Amsterdam en Utrecht. Dat zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Er moet eerst nog groot onderhoud worden gepleegd aan de snelweg, aldus Schultz. Op dit moment mag er op de snelweg tussen beide steden alleen tussen 19.00 en 06.00 uur maximaal 130 worden gereden. Overdag mag de automobilist er niet harder dan 100 kilometer per uur rijden.

Volgend jaar ook overdag 130 op A2
Volgend jaar ook overdag 130 op A2 (Foto: ANP)

Fajah Lourens schrijft weer een bestseller

Fajah Lourens Killerbody blijft erg gewild. Ook het tweede dieetboek van de dj is een succes. Killerbody 2, dat vorige week verscheen, voert deze week de Boeken top tien aan.

Ook Fajahs eerste boek Killerbody dieet vliegt nog steeds over de toonbank. Het boek, dat al 39 weken in de Boeken top tien staat, prijkt deze week op de tweede plek. Fajah kan haar geluk niet op. "Beide boeken op 1 en 2, in de bestseller lijst. Lieve killerbody's bedankt voor jullie geloof in mij", twitterde ze woensdagmiddag. "Geniet van de honderd heerlijke recepten."

Killerbody 2 stoot Astrid Holleeders Judas. Een familiekroniek van de eerste plek. Het boek over hoe topcrimineel Willem Holleeder zijn familie al jarenlang in de tang heeft was wekenlang het best verkochte boek van Nederland.

Fajah Lourens schrijft weer een bestseller
Fajah Lourens schrijft weer een bestseller (Foto: BuzzE)

Luchthaven Lelystad mag worden uitgebreid

De uitbreiding van de luchthaven Lelystad Airport kan doorgaan. De Raad van State (RvS) heeft bezwaren tegen het bestemmingsplan van de gemeente Lelystad ongegrond verklaard. Dat maakte 's lands hoogste bestuursrechter woensdag bekend.

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk de start- en landingsbaan te verlengen van 1250 meter naar 2700 meter en te verbreden van 30 meter naar 45 meter. Dat maakt de luchthaven geschikt voor zwaardere vliegtuigen, zoals de Boeing 737 en de Airbus A320.

Twee akkerbouwers in de omgeving en de Vogelbescherming hadden bezwaar gemaakt. Zij stelden dat omliggende natuurgebieden, en met name de kiekendieven die daar leven, gevaar zouden lopen. De Raad van State gaat daar evenwel niet in mee. Tegen de uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Capaciteit
Het kabinet besloot in 2015 dat Lelystad Airport met name vakantievluchten moet gaan opvangen waar op Schiphol geen plaats meer voor is. De Amsterdamse luchthaven zit dicht tegen de capaciteitsgrenzen aan die in 2008 met omwonenden zijn afgesproken om de geluidshinder binnen de perken te houden.

Oorspronkelijk hadden al volgend jaar de eerste grote vliegtuigen op Lelystad Airport moeten landen. Afgelopen najaar bleek evenwel dat de uitbreidingsplannen vertraging oplopen. Het lukt niet om de aanpassing van de vertrek- en naderingsroutes tijdig op orde te krijgen.

Luchthaven Lelystad mag worden uitgebreid
Luchthaven Lelystad mag worden uitgebreid (Foto: ANP)

PVV verliest terrein volgens Peilingwijzer

Ook in de woensdag gepubliceerde Peilingwijzer verliest de PVV. Met 29 tot 33 zetels blijft de partij de grootste, maar de VVD staat op 23 tot 27 zetels. Het verschil tussen beide partijen is de afgelopen twee maanden geslonken.

In een andere peiling die dinsdag verscheen was de voorsprong van de partij van Geert Wilders op de liberalen sterk teruggelopen tot maar één zetel, 30 tegenover 29. In december stond de PVV in de peiling van Kantar Public nog dertien zetels voor op de partij van premier Mark Rutte.

De terugval is mogelijk te verklaren door de afnemende aandacht in de media voor Geert Wilders. Eind vorig jaar was de rechtszaak tegen de PVV-leider.

GroenLinks
Na de koplopers volgen op afstand het CDA (ongeveer 16 zetels), D66 (15) en GroenLinks (14). Vooral GroenLinks staat hoog in de peiling vergeleken met de 4 zetels die de partij van Jesse Klaver nu in de Kamer heeft. GL is virtueel nu de grootste linkse partij. De SP staat op 13 en de PvdA volgt met 12.

Ook 50PLUS staat op flinke winst en zou op 9 zetels komen, evenals ChristenUnie (6), SGP en Partij voor de Dieren (beiden 4). DENK zou er één halen. De Peilingwijzer combineert de peilingen van de andere peilingbureaus.


Zetelverdeling volgens Peilingwijzer (Foto: Peilingwijzer)
Zetelverdeling volgens Peilingwijzer (Foto: Peilingwijzer)

De bassist van Herman Brood

Vandaag negen jaar geleden overleed Freddie Cavalli. Eigenlijk heette hij Fred van Kampen maar dat vond werkgever Herman Brood niet zo rock'n'roll. Cavalli sprong niet van een dak maar bezweek aan longkanker. Misschien ook wel een beetje rock'n'roll.

Het was soms een dronken mafkees maar Cavalli had het hart op de juiste plek. Hij eindigde best netjes, als docent culturele en kunstzinnige vorming aan het Amsterdamse Sweelinck College. Misschien niet zo rock'n'roll, maar meester Van Kampen was erg geliefd.

Ik heb hem bij workshops meegemaakt. Daar deed hij voor hoe je de bas van een achtergrond-ingrediënt tot een vet klinkend rock'n'roll-instrument maakte. Dat kon-ie als de beste.

Net als Herman hield ook Freddie wel van een portie drugs. Hieronder het nummer 'Smack Jack' van Cavalli's album Gimme a Night, en dat is best een goeie plaat. De song gaat over de 'monkey on your back' waar heroïnejunks last van hebben.

De enige versie die ik op YouTube kon vinden is met wat vreemde beelden, afkomstig van een Indische dame. Vermoedelijk de vriendin van Cavalli's uitstekende gitarist André Duet. Op sax en drums horen we de eveneens puike muzikanten Rinus Groeneveld en Jaap Vrenegoor.

Daaronder zie je de klassieke knokvideo van Broods grootste Nederlandse hit 'Never be Clever'. Daarin zien we Cavalli bassen met een peuk in z'n bakkes.

Raad van State staat afschieten damherten toe

Damherten die in een natuurgebied ten westen van Haarlem rondlopen, mogen worden afgeschoten. De Raad van State heeft woensdag het bezwaar afgewezen dat de Faunabescherming daartegen had gemaakt. Het juridische gevecht over de afschot van de herten is met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter ten einde gekomen.

De provincie Noord-Holland wil het aantal damherten in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de Amsterdamse Waterleidingduinen beperken tot maximaal duizend. Volgens het provinciebestuur veroorzaken de dieren natuurschade en vormen ze een risico voor het verkeer.

De Faunabescherming stelde onder meer dat niet is aangetoond dat de herten voor schade zorgen. Ook zouden andere diersoorten last hebben van de geweerknallen. De rechter is het met die argumenten niet eens.

Raad van State staat afschieten damherten toe
Raad van State staat afschieten damherten toe (Foto: ANP)

Hof spreekt Delftse naaktlopers vrij

Het gerechtshof in Den Haag heeft woensdag acht mensen vrijgesproken die werden vervolgd wegens het naakt zonnen in 2013 in recreatiegebied Delftse Hout bij Delft.

De acht werden bekeurd voor het "bloot zonnen op een hiervoor ongeschikte plaats". In het verleden was de plek op een deel van een ligweide speciaal aangewezen voor naaktrecreatie, maar medio 2013 was dat niet meer het geval. Het hof oordeelde dat deze plek "niet kon worden aangemerkt als een voor naaktrecreatie ongeschikte plaats".

De belangenorganisatie voor naaktrecreanten (NFN) reageerde verheugd, omdat er nu een eind is gekomen aan een langdurig juridisch proces. "Deze uitspraak verschaft gemeentes geen vrijbrief om naaktstranden te sluiten en willen zij dit wel, dan moeten zij met gegronde argumenten komen", aldus de NFN.

In Nederland mag je bloot zonnen op stranden die hiervoor door gemeentes zijn aangewezen of die hiervoor geschikt zijn. In recreatiegebied de Delftse Hout was zo'n plek, maar in 2013 vond de gemeente Delft de ligweide niet langer geschikt voor naaktrecreatie en begon ze de blootlopers massaal te bekeuren.

Hof spreekt Delftse naaktlopers vrij
Hof spreekt Delftse naaktlopers vrij (Foto: ANP)

EU slaat alarm over migranten Griekenland

Griekenland, de andere EU-lidstaten en internationale hulporganisaties moeten alles uit de kast halen om de situatie van migranten op de Griekse eilanden te verbeteren. Meer hulp is onmiddellijk nodig. Die oproep deed EU-commissaris Dimitri Avramopoulos woensdag tijdens een bezoek aan het Griekse eiland Lesbos, waar enkele duizenden migranten verblijven in barre winterse omstandigheden.

"Oplossingen moeten vandaag gevonden worden en niet morgen of volgende week", aldus de Griek, die sprak van een collectieve Europese verantwoordelijkheid en morele plicht. "De Europese humanitaire traditie moet in stand blijven." Hij riep de EU-landen op zoals beloofd meer asielzoekers uit Griekenland op te nemen.

Nederland heeft de afgelopen tijd onder meer generatoren, minibusjes, bedden, slaapzakken, kussens en sanitaire voorzieningen gestuurd.

In heel Griekenland zitten ruim 60.000 vluchtelingen en migranten vast. De VN-organisaties UNICEF en UNHCR luidden eerder al de noodklok.

EU slaat alarm over migranten Griekenland
EU slaat alarm over migranten Griekenland (Foto: ANP)

Gadgets: Move Pro vs Move BT vs Mute BT

De ideale koptelefoon, die alle handige facetten en nieuwe technologieën combineert, komt steeds dichterbij. De keuzemogelijkheden worden steeds groter en muziekliefhebbers kunnen nu in elk geval al kiezen uit apparaten die innovatief zijn of handige eigenschappen combineren. De mensen die nooit meer met lange kabels willen rommelen, kunnen zich storten op het bluetooth aanbod. Voor mensen met smalle gehoorgangen zijn er over-ears of in-ears met een ruimer assortiment aan siliconen uiteinden. Luisteraars die niet elke keer hun telefoon uit hun zak willen halen om een nummer te skippen of het volume aan te passen worden blij van een afstandsbediening. Wil je genieten van je muziek zonder achtergrond ruis, dan is de noise-cancelling optie iets voor jou. En op die manier verbetert het gebruiksgemak van koptelefoons de laatste jaren behoorlijk snel en moeten bedrijven hun uiterste best blijven doen om de muziekliefhebber voor zich te winnen.

Het audio-arsenaal blijft daarom ook gestaag groeien. Zo bracht het steeds populairder wordende Duitse bedrijf Teufel nieuwe in-ear koptelefoons uit  (Move Pro en Move BT) en een over-ear headset die beschikt over noise-cancelling en draadloos via bluetooth gebruikt kan worden (Mute BT).

NBA: Miami Heat verrast Houston Rockets

Fans van de Miami Heat zijn de laatste jaren verwend met grote successen. Dit seizoen is echter een rampjaar voor de ploeg uit Florida en het gebeurt niet vaak dat het publiek een overwinning kan vieren in één van de vele nightclubs die de stad rijk is. Afgelopen nacht was een uitzondering.

James Harden en de Houston Rockets kwamen op bezoek en dat betekent dit seizoen vaak dat de thuisploeg een pak slaag krijgt. De Rockets zijn bezig aan een historisch seizoen. De ploeg is bezig om alle records over genomen en gescoorde driepunters uit de boeken te schieten.

De driepuntslijn werd in 1979 in de NBA geïntroduceerd. Het duurde lang voordat het een essentieel onderdeel van het spel werd. Larry Bird was midden jaren ’80 de eerste speler die het schot als wapen ontwikkelde. In de jaren ’90 maakte Reggie Miller furore met een aantal legendarische driepunters in de play-offs.

In de huidige NBA spelen spelers die niet beter weten dan dat er een driepuntslijn is. Stephen Curry is het bekendste voorbeeld. Zijn vader Dell Curry was één van de betere schutters in de NBA en zijn zoons groeiden op in NBA stadions waar ze van jongs af aan van afstand leerden schieten.

De otwikkeling van het afstandschot vindt voorlopig zijn eindpunt bij de huidige Rockets. Dit team scoort regelmatig meer driepunters in één wedstrijd dan menig NBA ploeg begin jaren ’80 in een heel seizoen scoorde.

Houston startte sterk tegen de Heat. De ploeg won het eerste kwart met 32-27 en James Harden stond op dat moment al op 10 punten en 6 assists. In het tweede kwart begon het schot van de Rockets te haperen. De ploeg miste 10 driepunters en zag Miami gelijk maken. Met een 53-53 stand gingen de teams de kleedkamer in.

De wedstrijd golfde tot halverwege het vierde kwart op en neer, tot Miami met een 11-3 run een voorsprong van acht punten pakte. De Rockets wisten dit gat niet meer te dichten en zagen Miami met 109-103 winnen.

Bij de Heat haalden zes spelers de dubbele cijfers. Goran Dragic was met 21 punten, 8 rebounds en 8 assists man of the match.

Bij de Rockets noteerde James Harden alweer zijn dertiende triple double van het seizoen. De guard kwam tot 40 punten, 12 rebounds en 10 assists. De ploeg schoot echter maar 23% van hun driepunters raak (9 op 39). Het bewees daarmee een NBA adagium: You live by the three, you die by the three.

Highlights van de Heat tegen de Rockets. Bron: YouTube.

De Toronto Raptors wonnen zonder al te veel problemen van de Brooklyn Nets. In Brooklyn werd het 109-119. Kyle Lowry kreeg een dag rust van zijn ploeg en in zijn plaats mocht Cory Joseph starten. De Canadees deed dit meer dan verdienstelijk. Joseph schoot 68% van het veld en eindigde met 33 punten. DeMar DeRozan leidde zijn ploeg met 36 punten, 11 rebounds en 6 assists.

Bij Brooklyn was het zoals zo vaak Brook Lopez die de eer enigszins hoog hield. De center kwam tot 28 punten. Het is spijtig voor Lopez dat hij de beste jaren van zijn carrière moet slijten bij een kansloos team, al zal zijn salaris van 21 miljoen dollar de pijn wat verlichten.

In Chicago werd het feestje ter ere van Dwyane Wade’s 35e verjaardag verpest door Wesley Matthews. De speler van de Dallas Mavericks schoot zijn ploeg met een driepunter naar een 98-99 overwinning.

Voor Dallas was dit de derde overwinning op rij. Als dit al het begin is van een opleving, dan komt deze waarschijnlijk te laat om nog een rol van betekenis te spelen in de Western Conference.

Nikola Jokic ziet in Denver meer en meer ogen op zich gericht. De jonge center lijkt daar geen last van te hebben. Met 29 punten en 15 rebounds leidde hij zijn ploeg naar een 121-127 zege op de Los Angeles Lakers. Met de derde zege op rij, en het matige presteren van Portland, staat Denver opeens op de achtste plaats in de Wester Conference.

De San Antonio Spurs wonnen zoals verwacht van de Minnesota Timberwolves, 122-114. Kawhi Leonard, één van de beste spelers in de NBA, eindigde met 34 punten, 7 rebounds en 5 assists. Bij de Wolves haalden alle starters de dubbele cijfers. Karl-Anthony Towns maakte met 27 punten en 16 rebounds de meeste indruk.

Clippers-fans die gisteren Chris Paul het veld zagen verlaten met duimblessure zagen hun angst bewaarheid worden. De point guard blijkt een pees gescheurd te hebben en zal zes of acht weken moeten missen. Omdat ook Blake Griffin nog een tijdje in de ziekenboeg zit mogen Clippers-fans zich voorbereiden op een serie verliespartijen en een vrij val op ranglijst.

Uitslagen

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 109-119
Miami Heat – Houston Rockets 109-103
Chicago Bulls – Dallas Mavericks 98-99
San Antonio Spurs 122-114
Los Angeles Lakers – Denver Nuggets 121-127

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 29-11
Toronto Raptors 28-13
Boston Celtics 26-15
Atlanta Hawks 24-17
Washington Wizards 21-19
Indiana Pacers 21-19
Milwaukee Bucks 20-20
Chicago Bulls 21-22
Charlotte Hornets 20-21
Detroit Pistons 19-24
New York Knicks 18-24
Orlando Magic 17-26
Philadelphia 76ers 13-26
Miami Heat 12-30
Brooklyn Nets 8-33


Western Conference

Golden State Warriors 35-6
San Antonio Spurs 32-9
Houston Rockets 32-12
Los Angeles Clippers 29-14
Utah Jazz 27-16
Memphis Grizzlies 25-18
Oklahoma City Thunder 25-18
Denver Nuggets 17-23
Portland Trail Blazers 18-25
Sacramento Kings 16-24
New Orleans Pelicans 16-26
Dallas Mavericks 14-27
Minnesota Timberwolves 14-28
Los Angeles Lakers 15-31
Phoenix Suns 13-28

 

Werkgevers: ontslagvergoeding moet anders

De ontslagvergoeding zoals die nu bestaat, moet op de schop. Het bedrag dat ontslagen medewerkers meekrijgen zou voortaan gericht moeten worden ingezet voor opleiding om de betreffende krachten zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Daarvoor gaan werkgevers dit jaar pleiten in het cao-overleg met de vakbonden.

Het bedrijfsleven stelt dat werkenden, veel meer dan nu, zelf de regie kunnen nemen over hun loopbaan. In hun arbeidsvoorwaardennota voor 2017 maken ondernemingsverenigingen AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland zich ook hard voor afspraken over scholingsbudgetten.

Verder willen de werkgevers dat de arbeidsvoorwaarden minder gaan afhangen van iemands leeftijd en van het aantal jaren dat bij dezelfde baas is gewerkt. Ontziemaatregelen als extra vrije dagen voor ouderen zouden beter kunnen worden omgeruild voor bijvoorbeeld persoonlijke keuzebudgetten, aldus de lobbyclubs.

Werkgevers: ontslagvergoeding moet anders
Werkgevers: ontslagvergoeding moet anders (Foto: ANP)

President Gambia mag drie maanden aanblijven

De Nationale Assemblee van Gambia heeft een resolutie aangenomen waarmee president Yahya Jammeh nog drie maanden kan aanblijven. Dat meldt de staatstelevisie.

Jammeh verloor op 1 december de verkiezingen in het land met nog geen 2 miljoen inwoners van oppositieleider Adama Barrow. Die zou donderdag geïnaugureerd moeten worden, maar Jammeh weigert op te stappen.

De president erkende in eerste instantie zijn verkiezingsnederlaag, maar kwam daar later op terug, omdat de kiescommissie een aantal onregelmatigheden had vastgesteld. Hoewel de commissie erbij zei dat die te klein waren om de uitkomst te beïnvloeden, vindt Jammeh dat het hooggerechtshof de uitkomst ongeldig moet verklaren. Het hoogste rechtscollege kampt momenteel echter met een tekort aan rechters en zou pas in mei met de zaak kunnen beginnen.

De president wil in de tussentijd aanblijven. Dinsdag kondigde hij de noodtoestand af voor negentig dagen. Zijn steun in eigen gelederen brokkelt intussen af. Drie ministers zijn de afgelopen dagen afgetreden. Duizenden mensen zijn uit voorzorg gevlucht naar buurland Senegal.

President Gambia mag drie maanden aanblijven
President Gambia mag drie maanden aanblijven (Foto: ANP)

Meer game-ontwikkelaars voor VR dan Xbox One

Gisteren presenteerde de Game Developers Conference het rapport State of the Game Industry waarin de resultaten staan van een onderzoek dat gehouden werd tijdens de Game Developers Conference (GDC) van 2016. Het rapport is opgemaakt op basis van 4500 respondenten.

Onder andere wordt gevraagd voor welk platform men op dat moment een game in ontwikkeling had. 24% van de respondenten gaf aan een VR game in ontwikkeling te hebben terwijl de Xbox One niet verder kwam dan 22%. Voor de PS4 gaf 27% aan een game in ontwikkeling te hebben, door de PSVR heeft dit platform het voordeel dat VR niet per se marktaandeel afsnoept. Binnen het VR segment krijgt de HTC Vive de meeste aandacht.

PC/Mac is weer dominant in de cijfers, maar liefst 53% geeft aan te ontwikkelen voor PC of Mac. Pas na een straatlengte voorsprong wordt dit gevolgd door de mobiele games waarvoor 38% zegt te ontwikkelen. Binnen de mobiele markt was er een opvallende verandering, voor het eerst gaven meer ontwikkelaars aan voor Android (54%) te ontwikkelen dan voor iOS(51%).

Politie zwijgt verder over meisje Driebergen

De politie doet uit privacyoverwegingen geen mededelingen meer over de omstandigheden rond de vermissing van Ikram Ammari. Het dertienjarige meisje uit Driebergen, dat sinds maandag werd vermist, is dinsdagavond in goede gezondheid teruggevonden.

Naar haar was dinsdag een grote zoekactie in de bossen rond Zeist en Driebergen op touw gezet. De politie meldde dinsdagavond nog dat er geen aanwijzingen waren die duiden op een misdrijf. Ze was met het meisje in gesprek over wat zij sinds haar verdwijning heeft gedaan en waar zij is geweest.

Woensdag liet de politie weten dat Ikram na het gesprek op het bureau naar huis is gebracht. Ze maakt het naar omstandigheden goed. Maar over details van de vermissing komen dus verder geen mededelingen.

De vmbo-scholiere was maandagmiddag niet thuisgekomen van school.

Politie zwijgt verder over meisje Driebergen
Politie zwijgt verder over meisje Driebergen (Foto: ANP)

Watch Dogs 2 krijgt timed demo op consoles

Ubisoft heeft een speelbare demo van Watch Dogs 2 beschikbaar gesteld op PlayStation 4. De demo verschijnt op 24 januari ook op Xbox One; pc-gamers zullen het zonder uitprobeerversie moeten doen.

Watch Dogs 2 kwam in november 2016 al uit, dus het is wel opmerkelijk dat Ubisoft nu nog met een demo komt. Het gaat bovendien om een timed demo van drie uur, dus je kunt de game drie uur lang uitproberen en als je besluit om de volledige game daarna aan te schaffen dan wordt je progressie uit de demo overgedragen. Wel is de gehele map van de San Francisco Bay Area beschikbaar in de demo.

Bestuur Tilburgse kerk vangt bot bij politie

Het bestuur van de Sint Jozefkerk in Tilburg is dinsdag vergeefs bij de politie geweest om aangifte te doen omdat in de kerk stiekem een pornofilmpje was opgenomen. De officier van justitie heeft weinig vertrouwen in de kansen van een aangifte en oordeelt dat een civiele zaak tegen de makers het kerkbestuur vermoedelijk meer mogelijkheden biedt.

De kerk en het biechthokje waren het decor voor een pikante film die werd gepubliceerd op de zender van pornoactrice Kim Holland. De ontdekking veroorzaakte verontwaardiging bij de pastoor, de parochianen en het bisdom. De bisdomstaf adviseerde het kerkbestuur om aangifte te doen.

Een politiewoordvoerder legde woensdag uit dat godslastering sinds twee jaar niet meer strafbaar is. Huisvredebreuk en belediging zijn lastig te bewijzen. "Een aangifte is niet kansloos maar de officier van justitie denkt dat een civiele zaak tegen de betrokkenen wegens een onrechtmatige daad kansrijker is", laat de politie weten.

Vicevoorzitter Harrie de Swart van het kerkbestuur verliet verbaasd het politiebureau en gaat in overleg met de rest van het kerkbestuur, het bisdom en een jurist over de vervolgstappen, vertelde hij woensdag.

Bestuur Tilburgse kerk vangt bot bij politie
Bestuur Tilburgse kerk vangt bot bij politie (Foto: ANP)

Anonymous dreigt Trump met aanval

Hackersgroep Anonymous dreigt Donald Trump, die vrijdag president van de Verenigde Staten wordt, met een aanval. Op het semi-officiële Twitter-account YourAnonCentral zegt Anonymous dat Trump spijt zal krijgen van de komende vier jaar, waarin hij president is.

Anonymous beschuldigt Trump van "financiële en persoonlijke banden met Russische criminelen, kinderhandelaren en witwassers." De groep voegt er aan toe: "We zitten niet langer in de jaren 80, informatie verdwijnt niet, het is er allemaal." Volgens Anonymous is Trump betrokken bij "heavy shit" en is "je vader er niet meer om je te beschermen".

Anonymous dreigt Trump met aanval
Anonymous dreigt Trump met aanval (Foto: BuzzT)

Australian Open ook in dubbelspel voorbij voor Haase

Voor tennisser Robin Haase zat het enkelspel er op de Australian Open al snel op, maar in het dubbelspel hield hij het niet veel langer vol. Samen met zijn Duitse kompaan Florian Mayer werd de Hagenaar in de eerste ronde uitgeschakeld.

Boosdoeners waren de Australiërs Alex Bolt en Bradley Mousley. Bolt is geen onbekende in het dubbelspel in Melbourne: in 2014 kwam hij met Andrew Whittington met een wildcard nog in de kwartfinales van het Grand Slam-toernooi. De 21-jarige Mousley won in 2013 en 2014 het juniorentoernooi in het dubbelspel in Melbourne, waarna hij door gebruik van XTC een jaar geschorst werd. 

Overigens kan Haase er zelf ook wel wat van als het een beetje mee zit: in 2013 stond hij met Igor Sijsling nota bene in de finale van de Australian Open. Een herhaling daarvan mag de Nederlander een jaartje opschuiven, want met Mayer lukte het niet. De eerste set ging met 3-6 verloren tegen de Aussies, waarna het Nederlands/Duitse duo met 7-5 de tweede set pakte. Een break op 4-4 deed ze echter de das om: Bolt en Mousley zetten door en maakten het met 4-6 af. 

Verschillen Switch- en Wii U-versies Breath of the Wild minimaal

The Legend of Zelda: Breath of the Wild komt op 3 maart uit voor zowel de nieuwe Nintendo Switch als voor de Nintendo Wii U. Inmiddels weten we wat de verschillen zijn tussen de twee versies, en die blijken niet erg groot te zijn.

Nintendo heeft in een verklaring aan gamesite IGN te kennen gegeven dat de Switch-versie draait op een resolutie van 900p, en de Wii U-versie het moet doen met 720p. Beide versies draaien op 30fps, waarbij we in de meest recente E3-demo wel af en toe wat framedrops konden zien in de Wii U-versie. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid op de Switch niet het geval zijn, of in ieder geval in mindere mate. Verder krijgt de Switch een hogere kwaliteit 'omgevingsgeluiden', waardoor zaken als voetstappen, water en gras een meer natuurlijke klank krijgen. Ook zullen de laadtijden op de Switch korter zijn vanwege het gebruik van cartridges.

Daarmee houden de voornaamste verschillen wel op. Verder krijgt de Switch-versie een Special Edition en een Master Edition, waarbij enkele bonussen zitten zoals fysieke collectibles. Ook wees Nintendo erop dat de Wii U-versie 3GB aan vrij geheugen vereist. 

Egypte zet voetbalheld op terreurlijst

De Egyptische regering heeft oud-voetballer Mohamed Aboutrika op de terreurlijst gezet. Aboutrika, een van de beste voetballers die het land heeft gehad, zou banden hebben met de verboden organisatie Moslimbroeders, zo meldt zijn advocaat.

In juli 2013 zette het Egyptische leger president Mohamed Mursi van de Moslimbroeders af en sindsdien is de organisatie verboden. Een speciale commissie die zich bezighoudt met de fondsen van de Moslimbroeders, had eerder al de tegoeden van Aboutrika bevroren.

De voetballer die ongeveer tien jaar aanvoerder was van het Egyptisch nationaal elftal, ontkent dat hij de Moslimbroeders steunt. Welke gevolgen de beslissing van de regering heeft voor Aboutrika is niet bekend. Hij verblijft momenteel in Gabon als commentator bij de Afrika Cup. Zijn advocaat gaat in beroep tegen de beslissing.

Egypte zet voetbalheld op terreurlijst
Egypte zet voetbalheld op terreurlijst (Foto: ANP)

Afrika Cup-record voor 44-jarige keeper

Essam El-Hadary (44) heeft tijdens het doelpuntloze gelijkspel van Egypte tegen Mali een Afrika Cup-record geschreven. De keeper is de oudste speler die ooit minuten maakte.

Voor zevenvoudige toernooiwinnaar Egypte begon de Afrika Cup met een teleurstellend 0-0 gelijkspel tegen Mali. Het werd echter alsnog een bijzondere avond doordat de 25-jarige keeper Ahmed Al-Shenaw geblesseerd uitviel en plaats maakte voor de negentien (!) jaar oudere El-Hadary. Met zijn 44 jaar is hij de oudste speler ooit die minuten maakte tijdens een editie van de Afrika Cup.

Veel kreeg El-Hadary, die de voorkeur kreeg boven oud-Feyenoorder Sherif Ekramy, in de resterende 65 minuten niet te doen. Mali kwam nauwelijks tot kansen, al redde de routinier tegen het einde van de wedstrijd knap op een inzet van Moussa Marega.

El-Hadary, die in 2006 en 2008 werd uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi en al in 1998 de Afrika Cup won hoopt in 2018 het record van Faryd Mondragon als oudste WK-speler ooit over te nemen.

LB: Angela Schijf heeft het moeilijk

Lekker Belangrijk; Niets dat je niet wilt missen!

Angela Schijf heeft het naar eigen zeggen moeilijk met social media. "Mensen verliezen daar hun grenzen of zo", zegt de 37-jarige actrice in Metro.

"Mijn kinderen leer ik dat je op internet alleen moet communiceren wat je ook in iemands ogen zou zeggen", gaat de moeder van Bloem (12), Mensje (10) en Zus (4) verder. "Onze generatie moet als eerste de regels opstellen voor deze nieuwe vorm van communicatie. Ik kan niet even copy-paste doen van wat mijn ouders me hebben meegegeven. Goh, ik vind het allemaal maar retelastig."

Angela Schijf is appendix liever kwijt dan rijk (Foto: Novum)
Social media 'retelastig' voor Angela Schijf (Foto: BuzzE)

Snowden mag langer in Rusland blijven

Klokkenluider Edward Snowden heeft te horen gekregen dat hij nog een aantal jaar in Rusland kan blijven. Dat heeft een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd.

"Snowdens toestemming om in Rusland te verblijven is net verlengd met een aantal jaar", liet de Russische woordvoerster Maria Zacharova via Facebook weten.

De Verenigde Staten willen de voormalig medewerker van de inlichtingendienst CIA en de veiligheidsdienst NSA die in 2013 documenten over de Amerikaanse spionage lekte, nog altijd berechten.

Snowden mag langer in Rusland blijven
Snowden mag langer in Rusland blijven (Foto: BuzzT)

Ministerie profiteert niet langer van boetes

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft er niet langer belang bij om zoveel mogelijk verkeersboetes op te leggen. Meevallers en tegenvallers komen voortaan ten bate of ten laste van de algemene schatkist.

De politie mag zich bij de verkeershandhaving niet laten leiden door het feit dat dat geld oplevert, schrijft minister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer, en wil ook die indruk niet wekken. De minister benadrukt in zijn brief van woensdag wel dat er geen aanwijzingen zijn dat de politie meer boetes uitdeelt dan nodig.

Gewezen PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en zijn VVD-collega Halbe Zijlstra hadden op de wijziging aangedrongen. Dinsdag maakte Van der Steur bekend dat er afgelopen jaar veel meer verkeersboetes zijn opgelegd dan het jaar ervoor.

Ministerie profiteert niet langer van boetes
Ministerie profiteert niet langer van boetes (Foto: ANP)

Oud-president Bush opgenomen in ziekenhuis

Oud-president van de Verenigde Staten George Bush is opgenomen in een ziekenhuis in Houston. Dat heeft de stafchef van Bush aan de televisiezender KHOU gemeld.

De toestand van de 92-jarige Bush is stabiel en "hij maakt het goed", aldus Jean Becker tegen de tv-zender. "Als het goed is kan hij over een paar dagen weer naar huis gaan."

Wat de oud-president mankeert is niet bekend. Zijn familie en het ziekenhuis konden nog niet reageren op het bericht.

Oud-president Bush opgenomen in ziekenhuis
Oud-president Bush opgenomen in ziekenhuis (Foto: ANP)

Meer of minder winterweer?

Het is winter. Niet zo'n ouderwetse winter waarin je wekenlang kunt schaatsen en sneeuwpoppen bouwen, maar zo'n typische moderne Nederlandse kwakkelwinter. Wat wil je, dat het vandaag warm water gaat regenen of dat het -20 wordt? Wil je de winter liever overslaan of schaatsen tot eind februari? Laat het ons weten. En vertel in de comments hoe jouw ideale winter eruit ziet.

Winter (Foto: Disbatch)
Winter (Foto: Disbatch)

Smurfen-tekenaar Pascal Garray overleden

Een van de tekenaars van de stripverhalen over de Smurfen en Steven Sterk, Pascal Garray, is overleden. De Belg werkte sinds 1990 bij Studio Peyo, waar de strips worden gemaakt. Bij Studio Peyo leerde Garray het vak van Pierre Culliford, oftewel Peyo. Hij was de geestelijk vader van de Smurfen en Steven Sterk.

Na het overlijden van Peyo in 1992 maakte Garray de tekeningen en scenario's voor de nieuwe albums van Steven Sterk en hij werd een van de belangrijkste tekenaars van Smurfen-albums. Garray maakte zeven stripboeken uit de Steven Sterk-reeks en werkte mee aan zeventien Smurfen-albums. Garray had net de tekeningen voor het nieuwste Smurfen-album af; Les Schtroumpfs et les haricots Mauves (De Smurfen en de paarse bonen). Dit album verschijnt in september.

Garray is slechts 51 geworden.

Smurfen 2
Tekenaar Smurfen overleden (FOTO: ANP)

Omzet webwinkels groeit weer flink

Webwinkels zonder vestiging in de winkelstraat hebben hun omzet vorig jaar aanzienlijk harder zien toenemen dan winkels die wel fysieke zaken hebben. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Pure webshops zagen hun opbrengsten van januari tot en met november met 23 procent oplopen. De onlineomzet van winkels die ook fysieke vestigingen hebben, kwam in dezelfde periode een kleine 15 procent hoger uit. Een jaar eerder groeiden beide soorten webwinkels nog even snel.

Webwinkels die geen winkelpanden hebben verkopen hoofdzakelijk kleding. Ook huis- en tuinartikelen zijn een vaak geziene specialisatie. De laatste tijd komen er ook steeds meer webshops bij die zich richten op voeding. In verreweg de meeste gevallen gaat het om eenmansbedrijven.

Alle webwinkels tezamen hebben in eerste elf maanden van 2016 ruim 19 procent meer omgezet dan in dezelfde periode in 2015. Daarmee was de groei iets beperkter dan het voorgaande jaar, toen de omzet nog met 21,5 procent toenam.

Steeds meer Nederlanders shoppen via het internet. In 2015 kocht nog 70 procent van de mensen wel eens iets bij een webwinkel. Vorig jaar was dit volgens het CBS opgelopen tot 73 procent. Vooral levensmiddelen, kleding, huishoudelijke spullen en reizen vlogen meer over de digitale toonbank. Jongeren winkelen nog altijd iets vaker online dan ouderen, maar dit verschil wordt almaar kleiner.

Omzet webwinkels groeit weer flink
Omzet webwinkels groeit weer flink (Foto: BuzzT)

Audioslave terug voor anti-inauguratiebal

Rockband Audioslave komt eenmalig bij elkaar voor een anti-inauguratiebal in Los Angeles aankomende vrijdag. De groep, bestaande uit Chris Cornell van Soundgarden en Rage Against The Machine-bandleden Tom Morello, Tim Commerford en Brad Wilk, viel tien jaar geleden uit elkaar.

Het concert draait volgens Tom Morello vooral om protest. "Het anti-inauguratie bal is een viering van het verzet. Verzet tegen racisme. Verzet tegen seksisme. Verzet tegen homofobie. Verzet tegen pesten. Verzet tegen milieuvernietiging. Verzet tegen fascisme. Verzet tegen Donald Trump", aldus de muzikant in een verklaring aan Billboard. Tom is tegenwoordig lid van een nieuwere gelegenheidsband; samen met zijn Rage Against The Machine-collega's en Chuck D en DJ Lord van Public Enemy en B-Real van Cypress Hill vormt hij Prophets of Rage. Ook die band speelt tijdens het concert vrijdag.

Andere muzikale gasten zijn onder meer Jack Black, Vic Mensa en het Los Angeles Freedom Choir. Het concert was vlak na de aankondiging dinsdag al uitverkocht, maar wordt ook gestreamd op de Facebookpagina van Prophets of Rage.

Audioslaves terug voor anti-inauguratie bal
Audioslave terug voor anti-inauguratiebal (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: winters

Morgen!

Gisteren hebben we op veel plekken een lekker zonnetje gehad. De afgelopen avond en nacht zijn er in het noorden en oosten wolkenvelden ontstaan en lokaal kan er ook (dichte) mist ontstaan zijn.

Vandaag neemt de bewolking vanuit het noorden toe en in het zuiden is er kans op hardnekkige mist. Vanmiddag heb je in het noorden kans op wat lichte winterse neerslag, hierdoor zou het daar ook glad kunnen worden, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Aan de kust loopt de thermometer op +1, dieper landinwaarts komt hij niet hoger dan -2. De wind is zuidelijk en is zwak tot matig.

De komende dagen hebben we koud winterweer in het zuiden en dooi in het noorden. De kans op neerslag is daarbij klein.

Ik wens jullie een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:38
Zon onder: 17:01
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
532 Nika-oproer in Constantinopel: Keizer Justinianus I geeft opdracht om de opstand in de hoofdstad te onderdrukken. Hij laat het Hippodroom afsluiten en onder bevel van generaal Belisarius worden ongeveer 30.000 burgers afgeslacht.
1903 Guglielmo Marconi brengt een radioverbinding tot stand tussen de Verenigde Staten en Engeland. Het was een bericht in morse van president Theodore Roosevelt aan de Engelse koning Edward VII.
1963 De twaalfde Elfstedentocht wordt verreden onder barre omstandigheden. Reinier Paping wint.
1977 Ontdekking van de bacterie die de legionairsziekte veroorzaakt.
1990 De FBI betrapt de burgemeester van Washington, Marion Barry, op heterdaad bij het gebruiken van cocaïne.

Herten in een bos
Herten in een bos (Foto: Disbatch)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!


Reizigers woensdag opgehaald uit Gambia

Reisorganisaties TUI en Corendon halen in de loop van woensdag zo veel mogelijk Nederlanders terug uit Gambia. Corendon vertrekt met drie vluchten naar het West-Afrikaanse land en TUI met vijf. De acht vluchten komen dezelfde dag nog terug met de passagiers, melden de twee reisorganisaties woensdag. In Gambia dreigen ongeregeldheden omdat president Yahya Jammeh weigert plaats te maken voor zijn gekozen opvolger.

Drie toestellen van Corendon vliegen woensdagochtend om 6.00, 8.00 en 9.00 uur naar het vliegveld van hoofdstad Banjul. Om 13.00 uur 's middags zal het eerste vliegtuig naar Nederland vertrekken. In totaal vervoert Corendon rond de 600 mensen. Voor de ongeveer 250 passagiers die dan nog in Gambia verblijven hoopt de reisorganisatie in de loop van de dag een oplossing te vinden.

TUI vliegt met vijf toestellen naar Gambia, maar kon nog niet precies zeggen hoe laat. De vliegtuigen keren alle vijf dezelfde dag nog terug met 815 Nederlanders en eveneens klanten van TUI België.

Reizigers woensdag opgehaald uit Gambia
Reizigers woensdag opgehaald uit Gambia (Foto: ANP)

Zanger Eagles Of Death Metal beschuldigd van doodsbedreiging

Jesse Hughes, de zanger van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal, heeft een gebiedsverbod gekregen omdat hij een voormalige vriend met de dood zou hebben bedreigd. De 44-jarige zanger had onenigheid gekregen met Andrew Julian Vega over een vrouw, waarna Hughes zou hebben gedreigd om Vega neer te schieten en 'hem de longen door zijn rug te knallen'.

Ook had de muzikant volgens Vega een voodoopop aan een toegangshek naar zijn huis geplakt, die met een mes was doorboord en waar met rode verf de tekst 'Andy is de volgende' op was gekalkt.

Volgens documenten die in bezit zijn van de entertainmentsite TMZ zou Vega hebben aangegeven dat hij bang is voor de veiligheid van zichzelf en zijn jonge dochtertje. Hughes heeft van een rechter te horen gekregen dat hij vanaf nu minstens 90 meter uit de buurt van Vega zal moeten blijven. Hughes heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Trump aangeklaagd wegens laster

Een vrouw die de aanstaande president Donald Trump had beschuldigd van seksuele intimidatie, begint een rechtszaak tegen hem wegens laster. Summer Zervos heeft dinsdag een proces aangespannen in New York omdat Trump volgens haar valse en beledigende uitspraken heeft gedaan toen hij de beschuldigingen tegensprak, meldt haar advocaat.

Enkele weken voor de presidentsverkiezingen vorig jaar verklaarde Zervos, die in 2007 deelnam aan de reality-show The Apprentice, dat Trump haar had aangerand. Hij zou haar ongevraagd hebben gezoend. Bij een latere afspraak zou hij dat opnieuw hebben gedaan en zou hij haar bij een borst hebben gepakt. Trump ontkende de beschuldigingen en noemde Zervos een leugenaar.

Verschillende vrouwen beschuldigden Trump vorig jaar van seksuele intimidatie nadat een video was opgedoken waarin hij seksueel getinte opmerkingen over vrouwen maakte. Zervos is de eerste die een proces aanspant.

Trump aangeklaagd wegens laster
Trump aangeklaagd wegens laster (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.