Mané beslecht 'Merseyside derby' in extremis

De Merseyside Derby tussen Everton en Liverpool leek maandagavond lange tijd op een doelpuntloze remise af te stevenen, maar uiteindelijk was Sadio Mané goud waard door in de slotminuten de derby in het voordeel van Liverpool te beslechten

Het beloofde een lastig duel te gaan worden voor de ploeg van Ronald Koeman. Liverpool wist de laatste elf derby’s in het voordeel van the Reds te beslechten. Van de elf onderlinge duels won Liverpool er vier en werden punten zeven keer gedeeld. De laatste overwinning van Everton dateerde alweer uit 2010, ook op Goodison Park. The Toffees hoopte dat resultaat te herhalen.

Sterk Everton
De ploeg van Koeman begon sterk aan de wedstrijd. Het zette vroeg druk op de Liverpoolverdediging waardoor de bezoekers genoodzaakt waren al snel de bal naar voren te trappen. In de eerste twintig minuten was het duel hoofdzakelijk een schaakspel zonder grote kansen. Everton groeide echter in de wedstrijd en drong de tegenstander terug op de eigen helft. Via Romelu Lukaku en Ross Barkley kreegt het enkele kleine kansen, maar beide spelers had het vizier niet op scherp.

Everton had het betere van het spel en meer balbezit, maar Liverpool werd sterker naarmate de eerste helft verstreek. Het had langer balbezit en kreeg een aantal kleine kansen via Divock Origi. De Belgische spits kreeg echter weinig ruimte van de Everton defensie waardoor de schoten van de centrumaanvaller ruim over gingen. Jürgen Klopp was duidelijk niet tevreden met het spel van zijn ploeg, dus stuurde hij onder meer Daniel Sturridge nog voor rust van de bank. Het aantal kansen was voor beide ploegen tot de rust op één hand te tellen dus moest er voor beide clubs iets veranderen na de thee.

Exit Stekelenburg
Liverpool had duidelijk een donderspeech gehad van Klopp want het kwam sterk uit de kleedkamer. In de eerste twintig minuten van de tweede helft had Liverpool meer dan 60% van het balbezit, maar tot grote kansen kwam het niet. Mané brak wel een keer uit wat niet goed werd ingeschat door Leighton Baines. De linksback moest zich strekken om de rappe aanvaller van Liverpool van scoren te weerhouden, maar in zijn sliding kwam hij hard in botsing met Maarten Stekelenburg. De doelman probeerde de pijn te verbijten, maar moest toch vervangen worden.

Liverpool moest kostte wat kost winnen om in het spoor van Chelsea te blijven. Het bracht daarom Daniel Sturridge en Emre Çan binnen de lijnen. Echter waren de ruimtes klein waardoor ze voornamelijk gevaarlijk werden uit standaardsituaties. Roberto Firmino testte de doelman via een schot van dichtbij uit een hoekschop, maar de vervanger van Stekelenburg stond zijn mannetje. Vanwege de blessure van Stekelenburg werden er liefst acht minuten bij getrokken wat voor een enerverende slotfase zorgde. Sturridge probeerde het diep in blessuretijd maar eens van afstand en zag zijn inzet op de paal belanden. Sadio Mané was er uiteindelijk als de kippen bij om de rebound binnen te schieten; 1-0. Liverpool blijft daarmee in het spoor van Chelsea, en Everton moet wederom gedupeerd naar huis.