Force India en Manor willen vroegtijdig geld van FOM

De Formule 1-teams Force India en Manor hebben bij het Formula One Management van Bernie Ecclestone een verzoek ingediend om eerder de betalingen voor volgend jaar te mogen ontvangen, zo meldt Autosport. Vorig jaar maakten beide renstallen ook al een dergelijk verzoek, net als Sauber, en werd dit ingewilligd. Alle andere teams moeten unaniem instemmen om de betalingen mogelijk te maken.

Dat Force India en Manor met het verzoek komen is niet uitzonderlijk, omdat de betalingen plaatsvinden in de periode maart tot en met november, maar het meeste geld juist uitgegeven wordt in de wintermaanden. Dan wordt de nieuwe auto ontwikkeld en gebouwd, die met de reglementen van 2017 bovendien erg zal veranderen. Hierdoor wordt de financiële druk op de teams groot, waardoor het naar voren halen van inkomsten gewenst is.

Volgens Autosport heeft Force India in ieder geval het budget voor 2017 rond, maar is de extra cash in de winter gewenst. De renstal uit Silverstone zal met de vierde plaats in het constructeurskampioenschap volgend jaar drie miljoen dollar extra inkomsten krijgen. Dit gaat ten koste van Williams dat in de pikorde gezakt is naar plek vijf.

Voor Manor zijn de druiven na de afgelopen race in Brazilië zuur. Grote concurrent Sauber pakte twee punten, waardoor Manor naar plek elf zakte en hierdoor buiten de lucratieve categorie 2 is gevallen. In categorie 2 is de plaats in de top tien van het constructeurskampioenschap bepalend voor het bedrag dat in de tientallen miljoenen loopt.

Omdat het team Haas nieuw is op de grid heeft dit team nog geen recht op een bedrag uit categorie 1 waar een bedrag gelijkelijk wordt verdeeld over de top 10 teams die twee jaar of langer op de grid staan. Manor maakt hier wel aansprak op, waardoor er vanuit die pot ongeveer veertig miljoen dollar voor de renstal beschikbaar is.

Naast categorieën 1 en 2 is de verdeelsleutel van het geld in de Formule 1 veel ingewikkelder. Lees hier hoe het geld in de Formule 1 ongeveer verdeeld wordt. Hierbij moet aangetekend worden dat het gaat om het jaar 2013. Inmiddels is Liberty deels eigenaar geworden van de F1.