Gouden stunt Amerikaanse kogelstootster

Kogelstootster Michelle Carter heeft op de Olympische Spelen voor een enorme sensatie gezorgd. De Amerikaanse wist tegen alle verwachtingen in het goud te pakken, onder meer door favoriete Valerie Adams te verslaan op ongelooflijke wijze.

De 30-jarige Carter lag op koers voor brons met een beste stoot van 19,87 meter, maar haalde in haar zesde en laatste poging ongenadig hard uit. Met 20,63 meter verpletterde ze haar eigen drie jaar oude persoonlijk record en, belangrijker nog, nam ze de leiding over van Adams.

De Nieuw-Zeelandse was tot enkele jaren geleden nagenoeg onklopbaar, maar kampt al tijden met flinke blessures. Nu leek ze weer terug in redelijke vorm en met 20,42 meter leek ze voor de derde keer op rij olympisch goud te pakken. Na de onwaarschijnlijke worp van Carter moest ze echter nog één keer vol aan de bak en dat lukte niet: 20,39 meter en dus zilver. 

Met een nationaal record van 19,87 meter zorgde de Hongaarse Anita Marton eveneens voor een grote stunt. Vooraf werd naast Adams vooral de Duitse Christina Schwanitz en de Chinese Gong Lijao gezien als medaillefavorieten, maar die twee kwamen niet verder dan plek zes en vier. 

Carter stoot zich naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Carter stoot zich naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)